teraz żałuję :) Dzięki burakom, które są niewyczuwalne, ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuję świeżość przez dłuższy czas. W połączeniu z czekoladą jest wart grzechu! Polecam :) Składniki: Ciasto buraczano-czekoladowe: 5 jajek w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g ugotowanych(...)buraków Polewa: 80 g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: 1. Ciasto buraczano-czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować
Nastoletnie WypiekanieAutorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym, stworzonym przez chrupkość i wyrazistość kryształków soli rozpływających się w ustach i ustępujących miejsca czekoladowej rozkoszy. Pierwszy kęs jest jak pierwszy pocałunek - towarzyszy(...)zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao
KUCHARNIAProsty przepis na ciasto marmurkowe …Przepis na ciasto na niedzielę, idealne do popołudniowej kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką mleka. Czekoladowe ciasto pachnące wanilią na prawdziwym maśle. Przepis na ciasto , które zawsze się udaje. Przepis na ciasto Składniki: formeka do babki o poj. 1,5 l 225 g mąki + 2 łyżki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
codojedzeniaNo i kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkopuszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki mokre 1,5szklanki mleka 1szklanka oleju 3jajka suche 3szklanki mąki
Fiolka w kuchniprzykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi z bloga Zjem
Czerwona Porzeczkapierwszy brałam udział w akcji "ciasto na niedzielę " . Zaproponowano ciasto czekoladowe z bloga Kulinarne Spotkania klik . Ja upiekłam, ale też zmodyfikowałam przepis. Po upieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujetakie fotografie. Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. Jeżeli nie lubicie ciast czekoladowych nie dodawajcie kakao - zamiast niego dodajcie 2 łyżki mąki (tak aby ogółem było jej 3/4 szklanki). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybyście zareagowali jak obieracie jajko.... a tam.... ciasto czekoladowe:D Postanowiłam zrobić tą próbę na domownikach :) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 90 g margaryny, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 6 wydmuszek. Przygotowanie: Wydmuszki gotujemy przez 2-3 minutki w osolonej wodzie. W skorupkach(...)musi być woda, tak by były zanurzone. Następnie wlewamy do każdej wydmuszki olej, rozprowadzamy wewnątrz i wylewamy nadmiar - dzięki temu skorupki ładnie będą nam odchodzić od ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladą. Szprycą wlewamy ciasto do wydmuszek. Ja zrobiłam sobie szprycę papierową (jak ktoś
Aga w kuchnimasło (nie używam do wypieków margaryny, więc jak ktoś woli margarynę musi zamienić masło na nią )Polecam Wam go bardzo i życzę udanego poniedziałku :-) Blaszka 24x34 cm Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła 1 żółtko Mąkę i kakao przesiewamy(...)ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 160 stopni termoobieg lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej
kruche babeczkiCiasto czekoladowe - pyszny wypiek, który zaspokoi ochotę na słodkie i poprawi humor :) Zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, glutenu. Po spróbowaniu owego ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza(...)ciacho spotkało się z jak najbardziej pozytywnym odbiorem :) A jakie jest w smaku? Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie :) Ktoś życzy sobie kawałeczek? :) Składniki: 100 g mąki ryżowej (Incola) 90 g mąki gryczanej (Incola) 60 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g kakao gorzkiego, naturalnego
Zdrowie na języku :Pzapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!" Składniki : 4 jajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki(...)kąpieli wodnej, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki. Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części, na pierwszy blat wykładamy około 2-3 łyżek kremu, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy marmoladą i około 3 łyżkami kremu. Przykrywamy
Słodkie Przyjemnościdomowe lody i sorbety to wspaniała propozycja na upalne dni. Natomiast wyśmienite torty, ciasta i ciasteczka z owocami sezonowymi idealnie uzupełniają spotkania w gronie rodzinnym. Nasza dzisiejsza propozycja to czekoladowe ciasto z wiśniami i delikatnym kremem. Dzięki połączeniu kwaśnych owoców i słodkiego kremu uzyskujemy nie za słodkie, nie za kwaśne ciasto w sam raz dla każdego smakosza. Skusisz się ? :) Składniki
Banana Smilesilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko
Ciastkozercymokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 170 stopniach, do suchego patyczka
Pelusiowa Kuchniasię nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g masła 2/3 szkl cukru 3 jajka(...)następnie mąkę i kakao. Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiKręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo
Fiolka w kuchniTrochę inny pomysł na sernik niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu
Smakowy Raj