niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - polewa czekoladowa – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA
Ostra na Słodkobedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 min., na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie(...)piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie
Domowe TortyZapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione. Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)jajko, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody. Monte Cotta składniki na 8 porcji: 200 ml śmietanki 30%, 300 g Monte - orzechowo czekoladowe , 3 płaskie łyżeczki żelatyny (bez gotowania), 3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki zimnej wody, ponadto: twarda marmolada np. wieloowocowa, ziarna granatu, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: KOSZYCZKI: Ziarna orkiszu mielimy
Moniki Smakołykiczekoladowym smakiem ... Ciasteczka z serii pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem. Ciasteczka ( około 40 szt. ) * 1,5 szklanki mąki * 125 g zimnego masła * 1 żółtko * 1 łyżka cukru pudru * szczypta soli Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Tłuszcz posiekać z mąką - nożem lub przy pomocy robota. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto(...)Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy
kolorowotorcikowołyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy(...)rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową., Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu
Gotowanie jest łatweUparłam się na to ciasto. Pierwsze nie wyszło. Jajka były za zimne. Zważyły masło. A i masło potrzebne te z zawartością tłuszczu 82% . Za drugim razem wyszło. Zmieniłam składniki na logiczne i mam je. kostka miękkiego masła 82% !!! szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka w pokojowej temperaturze 3 łyżeczki proszku(...)masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Polewa z prawdziwej czekolady: 60 ml kremówki 70 gr gorzkiej czekolady szczypta soli 50 gr masła Kremówkę podgrzej ale nie dopuść
AZgotuj!tego zaparzyłam przecudowną ziarnistą czekoladową kawę OTRĘBY ŻYTNIE Z ZARODKAMI są źródłem błonnika pokarmowego, cynku, magnezy, fosforu, potasu i, ważnego zwłaszcza w diecie kobiet, żelaza. Dodatkową zaletą jest zawartość zarodków zbożowych, zawierających duże ilości białka, witamin z grupy B i witaminy młodości –E. WANILIA to niezwykle aromatyczna, słodko pachnąca przyprawa jest idealnym dodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa(...)twarogiem, dodajemy na patelnię gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zacznie bulgotać, dosładzamy wg. smaku przekładamy do miseczki i studzimy, na koniec dodajemy pokrojone truskawki SMACZNEGO ! ! ! :) Kawa czekoladowa idealnie dopełnia całości, jestem w niej zakochana! to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. Jest to najwyższej jakości, wyselekcjonowana, aromatyzowana kawa ziarnista na bazie Arabici Columbia Excelso o smaku czekoladowym.Całość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpropozycja jest specjalnie dla Was! Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy. Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami. Jak karmelizować cytrusy znajdziecie tu- w tym poście Przepis pochodzi z Moje wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki olej, 1 szkl napój gazowany, 1 szkl cukier, 1 szkl mąka pszenna, 4 szkl cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 1 opak czekoladowa posypka
Gotowanie moimi oczamikakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki
wysmienityMasę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem polać polewą czekoladową i można posypać wiórkami. Po ostudzeniu drugiego
Z notatnikaananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery z cynamonem
Codziennik Kuchennyjest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki
naRuszciełyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około
Kocham Czekoladęwcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki
Grunt to przepis!robiłam babeczki na urodziny syna… z gotowego ciasta, z pudełka… w dodatku bezglutenowe… Wyszły paskudne i nie nadawały się do niczego. Pomyślałam wtedy… nigdy więcej. Jednak, jak już wspominałam… chodziło za mną coś słodkiego i najwyraźniej musiało, musiało przybrać postać babeczek.… Continue Post Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą pojawił się poraz pierwszy
Krzywa ProstaCo zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny
Rozpustne gotowanieciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji: Wszystkie składniki roztopić
Mania Wypiekaniaporcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden
breakfast of dreamsłyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru rozkruszone tabletki stewi wg. smaku Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy (dodając stewię wg. smaku) jajko dokładni roztrzepujemy, dodajemy budyń i stewię (ja dałam 3 rozkruszone tabletki) dokładnie mieszamy kiedy mleko zacznie lekko wrzeć po brzegach wlewamy kluski (ciasto jest dość rzadkie) mieszamy, żeby odkleić kluski od dna gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki): Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmakaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały
Sajkofanka smakuIDEALNE DLA CZEKOLADOHOLIKÓW, NAWET TYCH NA DIECIE! A dodatkowo WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE! Niemożliwe? HA, jak sie chce to sie da! Przepis na mega pyszne, czekoladowe
Czarnawisienkasera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki