nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo charakterystyczny dla tego serialu. Szczególnie zapada w pamięć mina Taystee**, gdy z zamglonymi z pożądania oczami, zapatrzona w wielką blachę z ciastem wypowiada z namaszczeniem nazwę ciasta: "Funfetti z polewą czekoladową..." :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić funfetti i być może udało mi się nim wkupić w czyjeś łaski! :) Przy okazji mam nadzieję wkupić się również w Wasze, przepisem
Kuchnia PrezydentowejMuffinki z czekoladowymi groszkami w środku. Ciasto na bazie jogurtu naturalnego, dlatego muffinki są sprężyste, a zarazem wilgotne. Polecam do wypróbowania:) Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła, roztopionego 200 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypać
Zabawa smakiemdżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta(...)cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie
Moje domowe kucharzeniebatoniki. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Można tez użyć papier do pieczenia i pieczemy w 180*C przez 45 minut Kiedy ciasto nam ostygnie. Robimy polewę czekoladową roztapiając w garnuszku masło z czekoladą i wylewamy gotową słodką masę na nasze ciasto. i tak oto mamy batonika kokosowego w cieście
W Moim Magicznym Domukażdym mieście, to byłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele, jak wiele jest osób je przygotowujących - trudno wszystkie poznać z dnia
Słodkie Przyjemnościłyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy
Na Ciasteczkowych Papierachmieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory ;) Ostatnio naszła mnie ochota na dyniowy sernik. Widziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni
chili & sugarłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp
słodki bratekO tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki) 2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej. 4. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj
Powiedz dietom niespód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella(...)dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia
VioletoweKucharzeniecukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy
sama złodycz