mleka 200 g masła 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec(...)masła. Dokładnie wymieszać. 4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe. 5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. 6. Polać ciasto polewą i udekorować wg uznania
Motylkowa KuchniaOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować(...)Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło
Ostra na Słodkoszybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju(...)razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie
kolorowotorcikowopotrzebowałby nowy, mam nadzieję, że będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru(...)wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego
Domowa cukiernia EwyMiało być tak pięknie..ale chyba tylko w mojej głowie haha...a wyszło całkiem inaczej..miałam nie pokazywać ,ale pokażę...W sumie jak zagniotłam ciasto to nie miałam pomysłu jakie bułeczki zrobić..Później pomysł zaświtał i zrobiłam kilka bułeczek takich jak na zdjęciu i kilka serduszek..w końcu robiłam je na Walentynki..no i serduszka były piękne...wstawiłam bułeczki(...)części ciasta osobno rozwałkować, a następnie jedną część położyć na drugą i ponownie rozwałkować, aby połączyć obie części.Podzielić na dwie części.Jedną część posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę.Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniekarmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe i to był strzał w dziesiątkę. Muffiny są mocno czekoladwe, czuć w nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju(...)jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuzeschło zanim całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie(...)żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy
Malinowo w kuchniSernik dyniowy; gruszka (na kakaowym spodzie z polewą czekoladową) Jak co poniedziałek, ciasto na wynos. Powoli staje się to jakąś moją tradycją. A oprócz sernika pieczonego w niedzielne popołudnie(wieczór?) lubię "pobawić" się drożdżami, tak, że tego
More food, love and dreamsnabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków". Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym(...)maślany i dalej wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały. Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej
Ciastkozercysię nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao(...)łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość
Na słodko lub wytrawnielimonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 min Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych(...)Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą
kulinarnyJacukru; 1 szklanka mleka; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g); 50 g margaryny; 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa czekoladowa: 75 g mlecznej czekolady; 3 czubate łyżeczki margaryny; Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania formy; Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Spoób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać(...)Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem. Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
Miód i pieprzNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru
prawdziwe jedzenie