czekolada - 27946 przepisów (strona:266/1864)

Czekośliwka 237

Czekośliwka to powidła śliwkowe o smaku czekoladowym. Istnieje kilka wersji tego produktu: z czekoladą, z kakao lub z dwoma tymi składnikami na raz. Niektórzy też dodają cukier, który łagodzi ewentualny cierpki smak śliwek i jest dodatkowym konserwantem w przypadku chęci pasteryzacji czekośliwki i dalszego jej przechowywania. Mój przepis nie uwzględnia czekolady, nie znajdziecie też w nim cukru. Czekośliwkę można przygotować(...)tylko z dwóch składników : owoców i kakao, i również będzie smakować wybornie. Jest to nie tylko mniej kaloryczna wersja, ale również bezpieczniejsza - podobno czekośliwka, która zawiera niezbyt dobrej jakości czekoladę, może się zepsuć po dłuższym czasie leżakowania (w przypadku jej pasteryzacji i przechowywania). Bez obaw jednak, jeśli nie wyobrażacie sobie tych powideł bez dodatku czekolady. Czekośliwkę przygotowaną z kakao, możecie

Smakołyki Bereniki
Razowy chlebek śliwkowy 128

zbyt wiele. Udało się jednak. Ciasto ma mokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram(...)syropu klonowego 2 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 szklanki oliwy z oliwek 50 gram posiekanej, gorzkiej czekolady 1/3 szklanki orzechów laskowych opcjonalnie dekorujemy polewą z gorzkiej czekolady: 50 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Gotujemy

Mango Papaja
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 210

siebie ładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc(...)pierwsze oznaki niestrawności po przeczytaniu tego tekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało

bistro mama
Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku. 167

Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat pomarańczy, cynamonu, ciepłej czekolady, a  w połączeniu to z różnymi rodzajami kawy daje nam porządnego kopa z rana. Moją inspiracją do przepisu była kawa Nescafe Dolice Gusto. (p.s niedługo święta, więc drogi Mikołaju z chęcią, bym przytuliła cudowny ekspres(...)kawy haha tak na marginesie) . Mając do wyboru różne rodzaje kawy, zdecydowałam się na tradycyjną wersje kawy parzonej,   która w połączeniu z czekoladą, karmelizowaną pomarańczą, cynamonem nada jej wyjątkowości. Niedługo chłód nas przywita na dobre, więc taką kawę o poranku, jak również przy babskich plotkach jak najbardziej polecam. Ilona z Kuchnia Ilony  czy nie czas na kawę

Basia w kuchni
Diabelskie ciasto czekoladowe - Devil's Food Cake 213

momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Masa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 % 125 ml wody 170 g masła 30 g ciemnego cukru muscovado Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Masło pokroić w kostkę. Wodę wlać do rondla, wsypać(...)cukier, zagotować. Jak tylko na powierzchni wody pojawią się bąbelki, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę. Zamieszać, zostawić na chwilę by czekolada rozpuściła się. Następnie dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gładkiej, błyszczącej masy. Masa będzie bardzo lejąca! To normalne :-) Zostawić masę czekoladową do całkowitego ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszać. Masę czekoladową najlepiej przygotować jeszcze przed upieczeniem ciasta, potrzebuje

maniapieczenia
Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni 150

Składniki: 300 g kruchych ciastek 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao, cukru i wody 200 ml kremówki 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze 150 g roztopionej czekolady. Wyłożyć posmarowaną masłem formę do tarty i do lodówki na ok 20-30 min.  Do rondelka wsypać kakao, cukier zalać wodą i podgrzewać(...)małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać kremówkę. Następnie dodać pokrojone masło i zagotować cały czas mieszając.  Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach

Gaździnka warzy
Muffinki z bananami i czekoladą 179

związku z tym, że muffinki mają to do siebie, że szybko się je robi i szybko się kończą, zapraszam na kolejne - z bananami i czekoladą :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g masła 1/2 szklanki mleka 2 duże banany 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady sok i skórka z jednej(...)cytryny Sposób przygotowania: 1. Czekoladę drobno siekamy (dwie łyżki odkładamy). Banany rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pralinki Bounty 193

różowym lukrem imieniem i... - Ach, prawda, przypominam sobie - powiedział Krzyś. Pralinki Bounty 200g wiórków kokosowych 100 ml kremówki (śmietanka 30%) 70g cukru pudru 70g masła 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady Wiórki kokosowe wymieszać z przesianym przez sitko cukrem pudrem. W rondelku podgrzać delikatnie śmietankę kremówkę i rozpuścić w niej masło. Nieco przestudzoną mieszaninę wlać do wiórków i cukru, dokładnie wymieszać(...)Kuleczki ulokować w lodówce na 2-3 godziny bądź na 25 minut w zamrażarce, zależy jak bardzo zależy nam na czasie. Kiedy nadzienie się chłodzi rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec nadzienie należy „obtoczyć” w czekoladzie. Ja nadziewałam każdą kokosową kuleczkę z osobna na wykałaczkę, dokładnie oblewałam czekoladą i układałam na papierze. Czasem tworzyła się zbyt duża

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajaderki II 199

łyżki kakao bądź 1,5 łyżki karobu 0,5 szkl. mleka (krowie, kozie albo roślinne) dowolne bakalie (u nas rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca) dwie garści amarantusa ekspandowanego gorzka czekolada (najlepiej 80% kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać(...)kakao i mleko, po czym zagnieść, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dosypać amarantus i bakalie i porządnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać wodę, postawić na nim dopasowaną metalową bądź szklaną miskę - nie może dotykać powierzchni wody pod spodem, do miski wrzucić czekoladę i zagrzać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto czekoladowe z cukinią 295

jest to ciasto typu brownie, podczas pieczenia ładnie wyrasta dzięki dodatkowi zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej. W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje(...)mąki pszennej 4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki (150g) cukru 1/2 szklanki (110g) oleju 200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek) 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę

Smakołyki Bereniki
Pączki z dziurką 227

225g mąki pszennej, plus do podsypywania, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ), 2g soli ( ok.1/2 łyżeczki ), 20g cukru, 1 jajko, 130ml mleka, 30g masła, olej do smażenia, tabliczka mlecznej czekolady,  2 łyżki mleka, opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku(...)Blat bądź stolnicę podsypać mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, w środku zrobić dziurki np. końcem łyżki drewnianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę pączków maczać w czekoladzie ( można na wierzchu posypać cukiereczkami) i pozostawić do zestygnięcia się jej. Resztę pączków posypać cukrem pudrem - jeżeli

W kuchni u Moniki
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 195

się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne(...)mamy dla was jeden przepis. Reszta, jak wspomnieliśmy, będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę

Marder&Marder Manufacture
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 203

wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej. Ponadto: 200g gorzkiej czekolady, masło - dodawać po łyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady(...)budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej masie budyniowej. Odstawić do stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Eklerki 199

śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć, 16 g cukru waniliowego. Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g białej czekolady, 60 g masła. Przygotowanie:   Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas(...)stopni i piec ok.30 min. ( czas pieczenia jest bardzo różny, u niektórych jest to 25min. , a u mnie to było sporo ponad 30min. - należy samemu sprawdzać ).   Czekoladę rozpuścić z 30g masła.  Białą czekoladę również rozpuścić z 30 g masła.  Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietan fix. Eklerki przekroić na pół wzdłuż

W kuchni u Moniki
Suflet czekoladowy 244

już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet jadłam pierwszy raz :) Skorzystałam z przepisu Basi Ritz , która prowadzi bloga "kulinarna mekka".     Składniki: 140g gorzkiej czekolady ( minimum 50% zawartości kakao), 30g miękkiego masła, zimne masło do posmarowania foremek, 4 białka ( ważne by łącznie miały 140g ), 40g cukru, szczypta soli, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Foremki(...)sufletów wysmarować masłem - ważne jest by boki foremki były posmarowane masłem od dołu ku górze. Foremki włożyć do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić - do garnka nalać wody i położyć na gaz, położyć na niego miseczkę z czekoladą. Woda w garnku nie może bulgotać, ma delikatnie wrzeć. Gdy czekolada się roztopi, dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić

W kuchni u Moniki