55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 308miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz: - 450g groszku mrożonego lub świeżego (w tym 50g do dekoracji) - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - sok z 1/2 cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula
Be Fit Be Strong
Sorbet Truskawkowy 229też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek
Blondynka Gotuje
zdrowy sok 729jarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut czerwony Składniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchni
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 240I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 208serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać. Gdy jabłka lekko się uprażą, zalać je mieszanką. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki nie zrobią się zupełnie miękkie, a część się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 226średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin.Smacznego!Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 203obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach.Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej torebki herbaty, włożyć pozostałe trzy, wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, po czym redukować około 20-30 minut. Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować.Smacznego!A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 224spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 195kardamonemSkładniki:(na 1 l lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie jeżyny.Zdjąć z palnika, przestudzić.Owoce zmiksować blenderem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 198ubić, delikatnie połączyć z masą serową.Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Green Tea Masala 214imbiru. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień. Od masala chai różni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła! Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków
Tajskie smaki
Truskawki ach truskawi 271cytryny50g maki50g sultanek60g margaryny lub oliwacukier puder do posypaniawykonanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske.Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki.Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor.Racuszki posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolki
Świąteczne ciasto dojrzewające. 233lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy
zadanie-gotowanie
Śledzie w marynacie cytrusowej 235stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję
Mango Papaja
Kalerosse 218smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo. U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie
Moje domowe kucharzenie