mocnym posmakiem. Aż chciałoby się powiedzieć, że to zdecydowanie męski smak, ponieważ zawartość alkoholu w tym koktajlu sięga nawet 30%. Do drinka oprócz alkoholi dodaje się mieszankę soku cytrynowego i syropu, a na koniec dodaje się również colę. Nazwa drinka pochodzi od koloru, który przypomina mrożoną herbatę. Składniki: 20 ml wódka 20 ml rum 20 ml tequila
CookMagProfiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam
Mała Cukierenkaliterki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy z oliwek tarty parmezan Kurczak: 2 piersi z kurczaka
AZgotuj!zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeDodać listki świeżej mięty, sporo lodu i tyle wystarczy by cieszyć się rześkim, napojem :) Na 2 porcje: 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna świeża mięta (użyłam mięty klasycznej oraz cytrynowej) 400 ml mleka roślinnego (wg uznania, ja użyłam jaglanego) kostki lodu Do szklanek nasypujemy po 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna. Zalewamy mlekiem roślinnym. Dodajemy kostki lody, listki mięty
Mienta blogmłode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły
Korniszonkicoś słodkiego, dlatego lubię odwzorowywać sklepowe słodkości w domu. Tym razem padło na ptasie mleczko (tego gotowego nie jadłam chyba ładnych kilka lat!). Postanowiłam przygotować delikatną o lekko wyczuwalnym cytrynowym smaku piankę w polewie z gorzkiej czekolady. Spróbujcie sami! Składniki: - 4 białka - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru pudru - sok z 1/2 połówki cytryny
Health-Fit-LifeMieszanka różnych sałat, z klasycznym dressingiem śmietanowym z dodatkiem cukry i soku z cytryny doskonale wkomponuje się zestaw obiadowy. Dressing z tego przepisu wychodzi taki słodkawy z wyraźną nutą cytrynową, co szczerze mówiąc, bardziej przypadło mi do gustu niż klasyczna śmietana Polecam też szybką surówkę z młodej kapusty , też jest przepyszna! Scroll down for recipe in English Szybka sałata
karmelowypyszna i zdrowa przekąska, a warstwowe przełożenie dodaje jej niesamowitego uroku. Dzieci na pewno będą zachwycone tymi kolorowymi, owocowymi lodami w zdrowszej wersji! Do tego pyszny sos miodowo- cytrynowy i można rozłożyć się ze wszystkim na zielonej trawie w owocowej rozkoszy :) Owocowy deser z mrożonego jogurtu Potrzebujesz: 500g truskawek 2 banany 250g borówki amerykańskiej 16 łyżek naturalnego jogurtu greckiego
Kuchnia w Słońcu Skąpanabędziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi i kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum
Karo in the Kitchenrzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę
Mango Papajaspodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja! Składniki: 4 pucharki: 40 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 30 dag owsianych maślanych ciasteczek 400 ml bitej śmietany 4 duże gałki lodów waniliowych 50g prażonych migdałów Melisa lub mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek
Wanilia i Kardamonpapryka czerwona 1 szt, papryka zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy
kulinarne odsłony paticieszyć się domową lemoniadą, bo zrobić ją może każdy. A jak przygotować taką domową lemoniadę? Wystarczy użyć świeżych owoców, wody i trochę dosłodzić całość, a później rozkoszować się orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowo-pomarańczowym smakiem. Moja lemoniada gościła na stole w pewne upalne popołudnie podczas baby shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko
Eat me! Fit me!osolonym wrzątku oddzielnie ugotowałem bulgur, bób i soczewicę, osączyłem. Bób obrałem ze skórki. Natkę pietruszki, miętę i dymkę drobno posiekałem. Wszystko wymieszałem z łyżką startej skórki i sokiem cytrynowym, uprażonymi orzeszkami pinii, oliwą, solą i pieprzem. Nałożyłem do szklanek. Udekorowałem miętą
R'n'G Kitchen