cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:57/100)

Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 182

przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami) - zapomniałam o papierze i wrzuciłam fasolki bezpośrednio na ciasto - bez szkody dla efektu końcowego;) Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut i piec przez ok. 10 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin z fasolkami i piec jeszcze dalej przez(...)garnka o grubym dnie i trzymając na małym ogniu zagotować, stale mieszając. Gotować przez 3-5 minut, do momentu aż krem zgęstnieje . Doprawić do smaku wanilią i sokiem cytrynowym. Przełożyć do schłodzonej wcześniej miski i nadal co chwilę mieszać, co zapobiegnie utworzenie się na wierzchu kożucha. Wystudzonym kremem nadziewać upieczone wcześniej korpusy tartaletek. * przepis na creme patissere pochodzi z książki

KUCHARNIA
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 182

pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy(...)Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pianka z malinami - deser idealny 131

Jaki powinien być deser idealny? Moim zdaniem delikatny, lekki, puszysty i nie za słodki. Taka jest właśnie moja pianka z malinami. Powstała z jednej z mas

Bon appetit mon amie
Wafelki cytrynowe 193

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić

Smakowy Raj
Cytrynowy puch 4196

cytrynowa: 2 op. Śnieżki 2 szkl. mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietanowa: 700 ml śmietany 30% lub 36% 6 łyżek cukru pudru 1 pełna łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Całe jajka miksujemy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 10 minut). Dodajemy skórkę cytrynową(...)Mąkę łączymy razem z proszkiem budyniowym i stopniowo przesiewamy do masy – miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Zimny biszkopt oddzielamy od papieru do pieczenia, po czym ponownie umieszczamy w formie (można na tym samym

Smaki Na Talerzu
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 229

pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę na babkę natłuścić i obsypać mąką.  W misce wymieszać razem jajka, olej, skórkę, sok z cytryny, cukier i jogurt. Przez sitko dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie(...)książkę Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" wydawnictwa Albatros? W komentarzu pod tym postem napiszcie, jaka była pierwsza potrawa, którą przygotowaliście absolutnie samodzielnie, od podstaw jeszcze jako dziecko, nastolatek, studentka - bez granicy wieku :) Poziom "jadalności" potrawy nie jest kryterium. Ze wszystkich nadesłanych komentarzy wybiorę dwa, które najbardziej mnie zauroczą, zadziwią - po prostu podbiją moje serce, podobnie jak książka Donny

KUCHARNIA
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 232

miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą i tak przełożymy potem do pucharków.      Żeby przygotować hipsterski krem cytrynowy, ekhm, wyrafinowany Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie(...)czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy na kolację. Masę zagotowujemy i pozwalamy jej tak chwilę pobulgotać, ale nie więcej niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności.      W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta

sama złodycz
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 187

coś więcej niż zwykła książka z przepisami. To takie ABC słodkich wypieków! Znajdziemy tu mnóstwo przydatnych informacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich(...)żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział

Plate of Joy
Torcik piankowo-galaretkowy 496

Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja

Smakołyki Asi
Jabłkowo wiśniowa poezja 183

pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając  jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony. Ma mieć ładny, złocisty kolor.  Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia bez(...)łyżki ciemnego kakao Sposób przyrządzania jest taki sam jak w biszkopcie jasnym. masa jabłkowa:  -1,5 kg   jabłek do smażenia -2 galaretki cytrynowe -cukier do smaku jabłek Jeżeli nie mamy gotowych wysmażonych jabłek, to polecam zakupić szarą renetę i wysmażyć na patelni, tak aby odparował nadmiar soku. Dodajemy cukru zgodnie

Kulinarne przemyslenia
Pieczone pączki 182

ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych Ostatków i pysznych pączków zarówno tych zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) szczypta(...)wymieszać ręką, po czym wlać po kolei jajka i zagnieść. Ręką wyrabiamy ciasto mniej więcej 10 minut, robotem krócej, wystarczy 5 minut. Ciasto na koniec powinno być gładkie i bez grudek. Masło pokroić na nieduże kostki i po kolei wrzucać do ciasta, cały czas zagniatając kolejne 10/5 minut, na koniec ciasto powinno być elastyczne i łatwo odrywać się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 155

tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyna bitą śmietanę200 ml śmietany(...)truskawki do dekoracji Sposób przygotowania:BezyUbić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce. Na końcu wlać sok z cytryny.Na arkuszy papieru do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 15cm. Łyżką nakładać białka i formować okrągłe bezy.Dorotuś polecała piec bezy 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Być może jest to dobra

W kuchni wieczorem
Likier cytrynowy Limoncello 458

Limoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert 169

bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym(...)koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne i klejące. Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza boki.  Don formy wykładamy ciastem, następnie nakładamy pozostałe pesto zostawiając ok. 2 cm czystego ciasta po obwodzie. Za pomocą widelca przykrywamy pesto ciastem czyli: widelec wkładamy

Moniki Smakołyki
Tort chlebowy - "Waldorf" 334

szczypiorku garść świeżego tymianku drobno posiekanego 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku dodatki na dekorację: 150 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji 50 g orzechów laskowych pokruszonych 100 ml selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku(...)seler pokroić w drobną kosteczkę a następnie od razu wymieszać z sokiem cytrynowym by jabłka nie ściemniały. Wmieszać również posiekany szczypiorek, tymianek oraz pieprz i sól do smaku Ułożyć w jednej linii 4 kwadratowe kromki obok siebie na dużym arkuszu folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Rozsmarować na nich połowę masy II, czyli z jabłkiem i selerem. Na masie

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania