cytryna - 13435 przepisów (strona:456/896)

Sorbet Truskawkowy 217

też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek (akurat

Blondynka Gotuje
Pyszny torcik truskawkowy 271

pszennej 405 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cytrynowa z bitą śmietaną 179

Połączenie słodkości i kwaskowatości jest idealne jeśli chodzi o cytrynę. Ten cytrus idealnie sprawdza w deserach. Jest bardzo aromatyczny i nadaje ciastom charakteru. To już druga tarta cytrynowa. Sami oceńcie którą wolicie. Nowy post Tarta cytrynowa z bitą śmietaną pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu 227

Jarmuż ostatnio w naszej kuchni króluje. Tym razem wykorzystałam chipsy z jarmużu i jarmuż do przygotowania zupy. Z dodatkiem soku z cytryny i sera rokpol wyszła pyszna kremowa zupa. Kwaskowata zupa, słony rokpol i orzechowe chipsy dały idealne połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Na brązowo czyli grillowane tofu z makaronem gryczanym 207

Grillowane tofu z makaronem gryczanym, cebulką, czosnkiem i imbirem w sosie sojowym przyprószone skórką z cytryny, szczypiorkiem i czarnym sezamem Przepis już niedługo

wegetalerze
Odżywczy koktajl o poranku 409

skusiły mnie swoim zapachem i tak oto wylądowały w blenderze! Pijcie do dna! :)  Potrzebujemy (na dwie solidne porcje): -500g świeżych truskawek - 1 duży banan - sok z połowy cytryny - kilka listków świeżej mięty - 500 mlkefiru naturalnego  - kilka kostek lodu - łyżka otrąb dowolnego rodzaju Miksujemy...  ...i zajadamy

Sajkofanka smaku
Lemon curd 229

deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;)  Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.  Inspiracja przepisem Moje Wypieki .  Serdecznie polecam;)   Składniki: 3 cytryny  100 g cukru  2 jajka 2 żółtka łyżka mąki

Krakowskie smaki Ani
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 288

mamy oraz znalezionymi w internecie. NO TO ZACZYNAMY :) 1# Kolorowe kostki lodu Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze. 2# Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników

Kolejny blog o gotowaniu
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 176

pełnego mleka  5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki  ¼ szklanki miodu (dałam więcej)  2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny  2 jajka, roztrzepane  ¼ szklanki ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka

KUCHARNIA
MAKOWIEC 195

włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny na gęstą masę. Pasta Fragile lievito

w mojej kuchni
SOK z sałaty rzymskiej 194

pół sałaty rzymskiej ,3 jabłka 1 cytryna. Pycha   .ps.. ... O dmiana rzymska jest bogata w szereg cennych składników odżywczych. W jej liściach znajduje się ogromne bogactwo witaminy C (najwięcej spośród wszystkich sałat), a także szereg innych witamin (A, B, PP) i soli mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor

w mojej kuchni
trawa pszeniczna z sałatą i imbirem 180

jabłka,        1 cytryna,   garść trawy pszenicznej,   2 plasterki świeżego imbiru ,           pół główki sałaty lodowej

w mojej kuchni
Słoneczny koktajl z żółtych owoców 410

białka, 0,5 g tłuszczu, 41,5 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika. SKŁADNIKI: Na 4 szklaneczki. ½ ananasa ½ grejpfruta 2 pomarańcze 1 banan sok z cytryny 1 łyżka miodu do smaku (opcjonalnie) kilka listków mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ananasa obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały środek. Miąższ owocu kroimy na mniejsze kawałki. 2. Grejpfruta i pomarańcze obieramy

W kuchni Katie
Szynka glazurowana 202

cebulę, marchew, seler i tymianek. Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach Przygotowujemy glazurę: Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą pędzelka.   Całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie