lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie
Szybko Tanio Smaczniesprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy
Szybko Tanio SmacznieIngredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy(...)groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniłyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo: 100 g tartego żółtego sera masło do wysmarowania formy do zapiekania szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, do momentu aż pozbędziemy się grudek(...)rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z twarogiem. Dodajemy dyniowe puree. Cebule drobno kroimy i smażymy, następnie dodajemy do farszu. Wszystko przyprawiamy curry w proszku, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Naleśniki posypujemy tartym
Smakowity Blog Kulinarnyosób) 4 bułki zwykłe 1 średnia pierś z kurczaka Garść szpinaku 1 jajko surowe średnia cebula Ząbek czosnku 10 dag sera żółtego Sól Pieprz czarny Łyżeczka curry Wykonanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, cebulę obieramy, kroje w kostkę, dodaje do kurczaka, doprawiamy naszymi przyprawami, i dodaje curry, wszystko razem mieszam
Mój SmakNature House) ok. 300-350 g pieczarek 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego mała śmietana 18% 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka(...)dusić z so l ą , pieprzem , curry i od robin ą wody, aż zacznie mięknąć. Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Do dać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce , wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez
Simply Foodskładniki mieszamy w moździerzu, ponieważ z niego wydobędziesz wszystko, co najlepsze i najzdrowsze. Z drugiej strony polecam także młynek, który dodaje do swego zestawu Mix&go Russell Hobbs. Curry jest to indyjska mieszanka przypraw, która przedłuża życie i często przeciwdziała nowotworom, ponieważ ma swoim składzie kozieradkę, pepperoni (albo chili), kardamon oraz kurkumę, cynamon, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu w komórkach
pichcisztoczerwona papryka 1 cukinia 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym(...)najlepiej. Dodać curry, ostrą i slodką paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka
Kubki smakułyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce(...)wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni. Danie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie: Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę(...)kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyduże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego imbiru. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć(...)razem podsmażać, aż warzywa staną się złociste. Dodać posiekany imbir i rozgniecione ząbki czosnku i przez krótką chwilę (około 1 minuty) wszystko razem podsmażać. Następnie dodać kurkumę, czerwoną pastę curry i bulion i gotując na średnim ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do czasu, aż kalafior będzie upieczony. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić
Gospodyni Miejskamielonym tak napełnia żołądek, że nawet nie trzeba już jeść kolacji. Składniki: 2-3 duże pory 80 dag mięsa mielonego kukurydza w puszcze 3 łyżki śmietany 2 płaskie łyżki curry płaska łyżka cukru płaska łyżka soli sól, pieprz tłuszcz do smażenia makaron do podania natka pietruszki Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnka. Zalewamy(...)minut). Miksujemy za pomocą blendera. Mięso solimy i pieprzymy. Smażymy do czasu aż przestanie być surowe. Dokładamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Dodajemy kukurydzę. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryindyjskim Coś dla fanów quinoi - świetnie smakuje nie tylko na kromce chrupiącej bagietki, ale także... jedzona prosto ze słoiczka. W składzie znajdziemy ciekawe zestawienie smaków - banana z curry. Smakuje owocowo, tropikalnie. Całość jest słodka, lekko pikantna. Po prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników(...)zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak w wersji de luxe. Dlaczego? Ponieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę w minerały. Bardzo ciekawa alternatywa
Poranek na słodkokokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny(...)mango, wysuszoną na wiór śliwkę albo pachnące plastikiem, miękkie orzechy. Bakalie od Morga na szczęście nie posiadają żadnych z tych cech. Najbardziej zaciekawiły mnie nerkowce obsypane papryką i przyprawą curry. Uwierzcie - o niebo lepsze niż solone orzeszki ziemne, spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny
Poranek na słodkopotrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka(...)pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy
Z Kuchni Do Kuchni