ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MyCookBook.plCzterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html Książki powędrują do Justyna Dragan (Pascal i Okrasa) za Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik
Takie tam pichcenieSękacz da się zrobić w domu! Nie jest to taki w 100% prawdziwy sękacz jak ten kupowany w cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dania ulepszyć. Pozwala to rozwinąć skrzydła w późniejszym czasie i dodatkowo ułatwia naszą pracę w domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo
W kuchni Karmel-itkiRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru
Jacob Tasteskryją się pod różnymi nazwami, ale każdy wie, że są rewelacyjne. Ostatnio będąc w cukierni zauważyłam faworki, wyglądały pięknie, wręcz książkowo, lecz cena za kilogram zwaliła mnie z nóg, 74 zł! Za 3 zł dostałam 5 faworków, ze smaku nie były wcale podobne do tych domowych, zrobionych własnoręcznie, czuć było chemią, słabej jakości tłuszczem i od tamtego czasu "chodziły
Piekę, bo lubiępisałam Wam, że bardzo zaprzyjaźniłam się z maszynką do lodów. I z tej oto przyjaźni wyszły lody limonkowe. Takich lodów na pewno nie kupicie w sklepie a i w cukierniach czy lodziarniach się z nimi nie spotkałam. Co więc stoi na przeszkodzie aby wykonać je w domu? Nie macie maszynki? To nic. Wystarczy przez pierwsze 5 godzin przemiksować dokładnie(...)Jeżeli lubcie limonki to te lody na pewno przypadną Wam go gustu. Aaa słyszałam, że nadchodzą upały więc warto zaopatrzyć się w jeden a no może dwa pojemniczki domowych lodowych pyszności. Przepis pochodzi ze strony My recipes z moimi delikatnymi zmianami. Polecam;) Składniki: 1,2 szklanki cukru szczypta soli 2 szklanki mleka szklanka kremówki
Krakowskie smaki AniKociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna . Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek 420 g mąki
Sto kolorów kuchnidzieciństwa. Kiedy razem z Mamą kupowałyśmy kawałek świeżego ciasta ucieranego w najlepszej cukierni w mieście. Pięknie pachniało. Aromat unosił się już od samych drzwi i wędrował z nami aż do domu... Chrupiąca skórka, mięciutki środek i słodkie jagody. Coś wspaniałego - a teraz do zrobienia w domowych warunkach! Szczerze powiem, że to chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Miksowanie zajmuje
Chocolate Muffin BlogCiastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe.Składniki:(na 30 ciasteczek)2 szklanki mąkipół szklanki cukru pudrupół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie
Moje pyszne gotowaniePięknie ozdobione czekoladą torty czy babeczki zawsze oglądałaś w cukierni albo w internecie? To się może zmienić. Szybki i naprawdę prosty sposób aby nasze wypieki pięknie wyglądały. Na zdjęciach pokazane są babeczki a'la kopce kreta, następnym razem przedstawię Wam przepis na kopce kreta domowej roboty ale teraz bardziej chciałam się skupić na dekoracji :) Co będzie potrzebne: 1 tabliczka mlecznej
Kuchnia VikiKażdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec baby czy mazurka, to kupcie ciastko w cukierni. I dajcie rozładować się smartfonowi, niech też odpocznie;) Wesołych, pogodnych, spokojnych
Smakowity Blog KulinarnyZrobię malutką reklamę :) Chciałabym gorąco polecić Wam książkę "Cukiernia Lidla", autorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy
Chocolate Muffin BlogDziś zatem wspomnienia, mocno czekoladowe, z kwietniowego spotkania Akademii Smaku Siemens , do której po raz kolejny zostałam zaproszona. Tematem spotkania, które odbyło się 4 kwietnia w pięknie urządzonym Centrum Domowych Inspiracji - klik były "Desery i czekolada: Potęga słodyczy" . Kto mnie choć troszkę zna, ten wie, że to temat, któremu nie jestem w stanie odmówić:) Patronat nad spotkaniem objęła marka Lindt(...)też:) mogli bez ograniczeń zajadać się przeróżnymi rodzajami czekolad, których stosy - dosłownie - kusiły nas na każdym kroku. Po krainie czekolady oprowadzał nas prowadzący spotkanie Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji ‘Sowa & Przyjaciele’, który wcześniej pracował m.in. w restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Krzysztof nadzorował słodkie wcielenia czekolady, a wytrawnej opozycji dowodził
KUCHARNIAkolejce a sprzedawano wszystkie zanim jeszcze ostygły. Były pyszne i cukiernia nie nadążała z ich smażeniem, szczególnie w karnawale. Słyszałam też, że w Poznaniu to gniazdka poznańskie a w Szczecinie krachnale. A może u Was mówi się na nie jeszcze inaczej ?Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić
Smaczna PyzaNaturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do
Kuchnia na wzgórzu