Sernik limonkowy „Melisy” 171Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek. Składniki: 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych 60 g masła Skórka starta z 2 limonek bio 600 g sera(...)tarty układamy masę ciasteczkową. Ścieramy skórkę z limonki. W dużej misce ubijamy serek z mlekiem skondensowanym, sokiem i skórką z 1 limonki. Tak powstałą masę przekładamy do formy z ciastem i rozprowadzamy. Dekorujemy skórką i plastrami z limonki. Wkładamy do lodówki na co najmniej na 3 godziny. Podajemy schłodzony
Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek bezglutenowy orzechowo-kokosowy na Wielkanoc 149Jakie ciasto na Wielkanoc? Mazurek i babka! A co jeśli Wielkanoc jest bezglutenowa? To mazurek bezglutenowy i babka bezglutenowa :) Zobacz przepisy na bezglutenowe ciasta wielkanocne. Jeśli przy wielkanocnym stole pojawi się osoba na diecie bezglutenowej to spokojnie możesz przygotować mazurek bezglutenowy dla wszystkich, zresztą babkę też. Są naprawdę smaczne i podejrzewam, że nikt nie […] The post Mazurek bezglutenowy orzechowo
Eksperymentalnie.com
Wielkanocna babka 178króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa. Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka i sok z cytryny(...)ziemniaczaną. Całość wymieszać. Do miski z ubitymi jajkami należy wsypać połączoną mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka migdałowa 185pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Wszystko wmiksować do masy maślanej. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z migdałów. Formę do babki posmarować masłem i wysypać opcjonalnie bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć
I LOVE LIFE
Babka serowa 139soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dodać mleko w proszku, serek oraz olej i znów zmiksować. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Foremkę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto. 5. Piec w 160st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka
Kuchnia domowa Ani
Ciasto czekoladowo-bananowe 114mięciutkie, wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Dzięki dodatkowi słodkich bananów nie trzeba dodawać dużej ilości cukru. Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady sprawia, że jest w sam raz czekoladowe. Kostka takiego ciasta fajnie się sprawdzi jako przysmak do śniadaniówki, albo jako towarzystwo do popołudniowej kawy! Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4 jajka 2 dojrzałe banany(...)jeszcze chwilę pomiksować. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem. Blaszkę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut
Kulinarne Inspiracje
Babka piaskowa 155wykonania: 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do ciasta, ponownie zmiksować. 3. Blaszkę do babki posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto i piec najpierw przez 10 minut w 200st. C, a potem zmniejszyć moc do 180st.C i piec
Kuchnia domowa Ani
Sernik tradycyjny wiedeński 152Przepis na tradycyjny sernik wiedeński, z rodzaju nieco cięższych i bardziej kremowych serników bez spodu. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 90 min Składniki: (na
Słodki Blog
Pieczony naleśnik w 10 minut 158Pieczony naleśnik zalecamy zrobić z mąki pełnoziarnistej, ale możesz użyć uniwersalnej, albo każdej innej. My robiliśmy już naleśniki tylko z mąki gryczanej, albo mieszanek: mąka pełnoziarnista i jaglana. Do ciasta dodajemy banana, którego nie ma w oryginalnym przepisie (znajdziesz go tutaj ). Robiliśmy już pieczony naleśnik z bananem i pieczonym ziemniakiem. Naleśnik jest tylko lekko słodki, jeśli lubisz słodkie rzeczy dodaj(...)Zmiksuj całość ręcznym robotem. Krok 3 Wsypo suche składniki do mokrych. Wymieszaj energicznie rózgą. Odstaw na 5 minut. Krok 4 Wyjmuj formę do pieczenia z piekarnika. Wlej do niej ciasto. Wyłóż na wierzch owoce. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij naleśnika z piekarnika. Przestudź, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Pieczony naleśnik w 10 minut pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharz
Babeczki z ciasta na murzynek 132Córka postanowiła przygotować szybkie muffinki z przepisu na murzynka, który dostała od znajomej. Ona właśnie ten przepis wykorzystuje nie tylko do upieczenia ciasta w formie tradycyjnej na blasze lub w prodiżu ale także w formie babeczek. Ciasto jest bardzo wydajne i wyszło z tej porcji aż 32 szt. babeczek. Można nimi obdzielić połowę wojska. Dodam, że z wierzchu są chrupiące
Bernika - moj kulinarny pamietnik
BABKA SZPINAKOWA 181cytryny oraz zmiksowany szpinak z oliwą - całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki podłużnej 12x22 bądź upiec w formie babki ( u mnie 1300 ml) . Piec w 180 st. C do suchego patyczka tj ok 35-45 min. Upieczone ciasto ostudzić ,posypać
Niespełnione zdolności kulinarne
Brownie z wiśniami 152cieście można pisać albo dużo albo wystarczy powiedzieć BROWNIE i wszystko jasne :D Dziś przedstawiam Wam brownie z wiśniami. Jest wilgotne i mocno czekoladowe, cudnie pachnie, a dodatek wiśni trochę przełamuje słodycz czekolady. Co tu dużo mówić, to brownie - jest pyszne! Nie czekałam aż wystygnie, jadłam prosto z blaszki jeszcze gorące, a Smakosz teraz chce tylko takie :) Brownie(...)miski przekładamy jajka, cukier i cukier waniliowy i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy. 3. Tak przygotowane ciasto przekładajmy do formy o wymiarach 18x30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie z piekarnika i wierzch
Na kulinarnym poligonie
Szejk porzeczka-szpinak 121Takie nietypowe złożenie smaków – szejk porzeczka-szpinak jest zaskakująco pyszny Do tego trochę owoców i zdrowie na wyciągnięcie ręki Składniki: 1 banan 1 płaska łyżeczka błonnika
Słodki sentyment
Pierogi z jagodami i serem 147wykonaniu. Nie musimy czekać do lata, aż w sklepach, na targach pojawią się świeże jagody. Możemy wykorzystać do przygotowania tego dania również mrożone owoce. Sprawdź przepis: Domowe jagodzianki Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500 250 ml gorącej wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli jedno żółtko jaja kurzego Farsz: 200g jagód 200g sera twarogowego 2 łyżki(...)masy. Potem przykryć i odstawić. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy jagody, rozgniatamy je widelcem, dodajemy cukier, śmietaną i ser twarogowy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, a następnie przy pomocy dużej szklanki wykrawamy koła. Na każde nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi. Pierogi z jagodami gotujemy w osolonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort orzechowo-czekoladowy II 128posypania Sposób wykonania: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę pszenną przesianą z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia wsypać partiami do ciasta, mieszać szpatułką. Podobnie postąpić w orzechami, a w czasie mieszania dodawać też wodę. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 30 minut. Piec
Kuchnia domowa Ani