ciasto - 164325 przepisów (strona:5348/10955)

Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 211

ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około(...)Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki dyniowe 327

Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy. Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego

Ciastkozercy
Halloween Ciasteczka dynie 284

ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej. Przepis na ciasteczka Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników) Przepis na masę cukrową Ciasto przygotowujemy według przepisu. Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik(...)jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka. Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej - w razie potrzeby możemy podsypać

Ciastkozercy
B... Babeczki marchewkowe 230

przepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek

Kitchens Alphabet
BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 339

minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie. W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i  wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić je przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce

Walijskie Pichcenie
Pachnące,zapomniane pigwy 240

Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii.. Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę(...)pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola. Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest doskonała sama w sobie jako przegryzka w godzinach depresji czy do ciast

Kulinarny karnet Christophera
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 292

miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy

Smaczne Zdrowe
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 341

zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu. Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce. Ja w tym roku postanowiłam(...)upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy:   - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy do piernika

W mojej holenderskiej kuchni
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 437

cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK(...)cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko.  Porcjami dodaję sypkie  składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam  do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę

W kuchni Karmel-itki
Rożki z pieczarkami 203

Smaczna przystawka dobra z  czerwonym barszczykiem SKŁADNIKI Na ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli  jedno jajko Na farsz 1/2 kilograma pieczarek,  2 cebule olej do smażenia WYKONANIE Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto. Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle(...)pokrojoną w kostkę cebulką. Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po skosie. Układamy na blaszce smaruje jajkiem. Pieczmy w temperaturze ok. 200 stopni SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 262

ludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinno leżeć w piwnicy lub w lodówce.  Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki

My Culinary Art
TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 211

łyżeczka masła - 150ml kwaśnej śmietany - 3 00g mrożonego groszku - 6 dużych pomidorów - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy(...)Pieczemy przez ok. 20 minut. W misce mieszamy śmietanę z pozostały jajkami, dodajemy groszek oraz pomidory obrane i pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku, wykładamy na nasze lekko wypieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 40 minut. Smacznego

Mentor Smaku
Babeczki zeberki 222

Babeczki zeberki     Zeberki to pyszne połączenie ciasta oranżadowego z czekoladowym. BABECZKI ZEBERKI Składniki Zeberki Składniki 5 jajek 1 szkl cukru 1 olejek waniliowy 1/2 szkl oleju 1 szklanka oranżady czerwonej 2,5 szkl mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, dodać : olej , oranżadę , i olejek waniliowy , wymieszać(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i jeszcze raz wymieszać mikserem. 2. Ciasto podzielić na pół , do jednej połowy dodać kakao i wymieszać . 3. Do papilotek lub foremek wlewać na przemian po łyżeczce ciasta ciemnego i jasnego. 4. Piec w temp 180 st . do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosanki 229

Kokosanki   ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić

Sama słodycz i szczypta chili
Eklerki z kremem toffi 240

cukier wanilinowy Dr Oetkera 1 szkl mąki 5 jajek Krem Toffi Dr Oetkera 300 ml mleka Wykonanie ; Margarynę , wodę i cukier wanilinowy rozpuścić , dodać mąkę szybko mieszając aż ciasto zgęstnieje. Ciasto ostudzić , dodawać po jednym jajku ubijając mikserem. Rękaw cukierniczy napełnić ciastem i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać dowolne kształty eklerków . Piec w temp 190 st około

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania