ciasto - 164325 przepisów (strona:4477/10955)

Domek z piernika 3D, 223

lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto,  będzie ono klejące ale nie dodajemy więcej mąki. Podsypujemy jedynie blat przed wałkowaniem aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy czy wałka. Rozwałkować je na grubość około(...)Wykrawać  kształty foremkami. Jeśli zostanie ciasta a część ma wisieć na choince,  patykiem do szaszłyka robimy dziurkę. W elementach domu także wycinamy okna, drzwi itd. Układać na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Piec około 8- 10 min w temp. 180C. Czas pieczenia należy kontrolować, zależy on od wielkości i grubości ciastek.  Po wystudzeniu zabieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 186

świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT

Ostra na Słodko
Keks z suszonymi owocami HELIO 204

smaku, wyglądzie, zapachu. Postanowiłam próbować różnych przepisów na keksy, piec, smakować, dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki(...)mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę

Zasmakuj Kuchni
Słonecznikowiec 926

Ciasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊 Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36): olej 3/4 szklanki, woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu: 5 jajek, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna(...)polewę. polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, Do garnuszka łamiemy czekoladę, wlewamy mleko. Stawiamy na palnik o małej mocy i mieszamy do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta.  Przepis znaleziony na najsłodszym blogu w sieci:  www.mojewypieki.com

kulinarne odsłony pati
Makowiec na kruchym spodzie 1101

puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia(...)naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku, a jeśli zbyt płynny to dodajemy więcej

kulinarne odsłony pati
Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi 242

Bardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasto bananowo-kawowe... 167

Ciasto pieczone w kwadratowej foremce 20cm wychodzi dość wysokie. Ale, przy okazji szkolnego festiwalu - Winter Fair, kiedy potrzebowałam czegoś odrobinę hojniejszego przy dzieleniu na porcje - foliowa foremka 25/20cm sprawdziła się znakomicie. Ciasto było niższe, ale większe, idealne do pokrojenia na 9 sporawych kawałków, albo 1 nieco mniejszych. Oczywiście jest też idealne dla pozbycia się zalegajacych bananów, szybkie i łatwe(...)tylko pulsacyjnie, aby składniki połączyć i by masa jajeczna nie opadła: p owolutku dodaj mleko, oraz roztopione masło. Następnie dodaj na przemian: papkę bananową i mąkę miksując delikatnie. Przelej ciasto do foremki, wyłożonej papierem, posyp orzechami i piecz 30-40 minut (zależnie od piekarnika), do suchego patyczka.  Wystudź w formie

Lejdi of the house
Ciasto grysikowe z galaretką i owocami 291

Ciasto dorwane gdzieś z gazetki, oczywiście zmodyfikowane na moje własne potrzeby i smaki i oto mamy fajne, tanie na małą blaszkę ciasto grysikowe z galaretką i owocami. Składniki: 850 ml mleka 180 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny 200 g miękkiego masła paczka okrągłych biszkoptów  2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody

W Moim Magicznym Domu
Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls) 162

Ślimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek.  Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 2/3 szkl. mleka 2/3 puree z dyni jajko łyżeczka przyprawy Pumpkin Spice lub cynamonu szczypta soli(...)Mąkę przesiać do miski, dodać przyprawę Pumpkin Spice, resztę cukru i mleka, sól, puree z dyni i rozczyn. Wyrobić pod koniec dodając masło. Całość wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Uformować z niego kulę i przełożyć do miski, odstawić do podwojenia objętości.  Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować

wyzwania kuchenne
KEKS NA BIAŁKACH Z ORZECHAMI 170

Lekkie ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty. Z dużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady.  Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2  szklanki) mąki pszennej(...)się z masą.  W 3-4 partiach,  dodajemy, na przemian,  przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, dekorujemy ciepłą polewą.  POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy

cool and minty
Łosoś w cieście z twarożkiem i szpinakiem 202

można też podać na zimno : ))) Składniki: ok 200 g łososia na osobę ok 300 g szpinaku (u mnie świeży w liściach) 300 g twarożku śmietankowego 1- 2 opakowań ciasta francuskiego sól, pieprz cebulę tłuszcz do smażenia Pryzgotowanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę aż będzie szklista i dodajemy opłukany, odsączony szpinak. Gotujemy na małym ogniu(...)10/15 minut (aż szpinak się podgotuje i odparuje nadmiar wody) poczym dodajemy serek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i czekamy aż zacznie „bąblować”. Zestawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy łososia i przykrywamy drugim kawałkiem ciesta francuskiego. Dociskamy oba blaty ciasta francuskiego po bokach

Szybko Tanio Smacznie
Piernik staropolski - pieczenie 237

doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Pieczenie: Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość(...)ciasto podczas pieczenia podwoi a nawet może potroić swoją objętość. Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach. Z przepisu otrzymujemy 3 grube blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 40 x 20 cm. Upieczone blaty przekładamy grubą warstwą powideł śliwkowych lub innych ulubionych i zawijamy w folie lub inny papier. Po 3 dniach przecinamy go na 3 części i otrzymujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Malinowa delicja 416

Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 184

kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę czekoladową(...)małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.  (*) Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej. Dla mnie zawsze zależy na dobrym smaku ciasta, więc zawsze używam tylko dobrej gatunkowo. Tym razem była to kawa świeżo palona

Di gotuje
,,Kostka cappuccino z masą orzechową’’ 189

Prawdziwa słodycz, która umili spotkanie przy kawie lub herbacie.Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit, # HELIO Biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki mielonej kawy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami(...)ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Smarujemy konfiturą porzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Pianka cappuccino: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta 5 łyżek cappuccino śmietankowe Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania