Chrupiące gofry 155połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do masy z żółtkami i wymieszać do połączenia. Kolejno dodać ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Porcję ciasta przełożyć do nagrzanej gofrownicy i piec około 8 minut. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy umieścić je na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga! Podczas pieczenia się gofrów nie należy otwierać gofrownicy
Alle Dobre!
Ciasteczka z pianką 99intuicję, bowiem piekarnik, piekarnikowi nie równy. Pamiętajcie, aby do kremu wybierać dobrej jakości masło! Nie każde bowiem daje się dobrze utrzeć na krem. Składniki na ciasto: -300 g mąki pszennej -200 g margaryny do pieczenia -3 żółtka Pianka: -białka -100 g cukru pudru Krem: (łyżka=15 ml) -3 jajka + 3 łyżki cukru -3/4 kostki(...)auto'); ga('send', 'pageview'); Do szerokiej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę, połączyć z mąką, rozcierając rękami, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodać żółtka, wyrobić szybko ciasto, zbić w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm, wykrawać literatką krążki. Ułożyć na szeroką blachę wyłożoną papierem
Kulinarne przemyslenia
Västerbottenpaj - szwedzka tarta serowa 113częścią parmezanu albo cheddarem. Idealna na karnawałowe imprezy, zimowe spotkania z przyjaciółmi, czy jako pyszna ciekawostka na kuchennym stole :) Västerbottenpaj - szwedzka tarta serowa na małą tortownicę Potrzebujesz: Kruche ciasto 120g mąki 50g masła 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 3 jajka 200ml śmietanki kremówki 30% 100ml mleka 200g sera Västerbottenost / innego twardego i długodojrzewającego sera 1/3 łyżeczki soli(...)łyzeczki pieprzu 1/4 łyzeczki słodkiej wędzonej papryki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Kruche ciasto 1. Szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto z podanych składników. 2. Rozwałkuj i wyłóż nim formę. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i wstaw do lodówki na 15min. 4. Wyjmij formę z lodówki i piecz w 180*C przez 15min. Nadzienie: 1. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zielony chleb ze szpinakiem 112cukier oraz sól. Zblendować na papkę. 2. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. 3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. 4. Piec w 200 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Artykuł Zielony chleb ze szpinakiem pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!
Ciastka z marmoladą 129cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. 2. Następnie stopniowo dodać żółtka i śmietanę. 3. Na koniec wsypać przesianą mąkę i całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 4. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach. 5. Na środek każdego ciasteczka nałożyć odrobinę marmolady. 6. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić
Alle Dobre!
Naleśniki z boczniakami 94pieprz pół łyżeczki ziół prowansalskich Jak zrobić naleśniki z boczniakami: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy mikserem lub trzepaczką aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Ciasto odstawiamy na półgodziny. Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron
Dorota Smakuje
Jaką kawę wybrać do tiramisu? 112tiramisu? Tiramisu to deser kawowy, który zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu wyrażeniu “tira mi sù,” oznaczającemu “podnieś mnie.” Kawa odgrywa tu niezwykle istotną rolę, wprowadzając do ciasta głębię smaku i aromatu. Wybór odpowiedniej kawy ma kluczowe znaczenie, ponieważ to ona nadaje tiramisu charakterystyczny smak kawowy. Dlaczego kawa espresso jest najlepszym wyborem? Najlepszą kawą do tiramisu jest kawa(...)przygotowana kawa dadzą najlepszy efekt smakowy. Kiedy świeża kawa jest przygotowywana, jej aromatyczność i intensywność są na najwyższym poziomie, co sprawia, że tiramisu smakuje wyjątkowo. Najlepszy rodzaj kawy do ciasta Tiramisu to deser kawowy, który zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu wyrażeniu “tira mi sù,” oznaczającemu “podnieś mnie.” Kawa jest jednym z głównych składników tego pysznego ciasta , dlatego
Via Gusto
Tort mango 92bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentyment
Kulki orzechowo-rumowe 84spożytkować zakalca ? Zrób kulki orzechowo-rumowe ? Zajmie Ci to tylko chwilkę, a efekt jest pyszny. Składniki na około 9 kulek: 1 szklanka drobno pokruszonego ciasta 1 łyżka masła orzechowego 2 garście drobno posiekanych orzechów 1 łyżka rumu Dodatkowo: 100 g czekolady Wszystkie składniki, oprócz czekolady, umieszczam w misce i mieszam do połączenia się składników. Następnie lepię kulki i odstawiam
Słodki sentyment
Babka wielkanocna 90najmniejszych obrotach. Wyłączam mikser, dodaję drugą połowę białej i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Foremkę do babki o średnicy 22 cm u góry smaruję tłuszczem, wlewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągam
Słodki sentyment
Tort owocowy 88bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentyment
Tort Oreo 91bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku mieszając na niskich obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na biszkopt
Słodki sentyment
Placuszki ze Skyrem 95drobną kosteczkę. Jogurt, jajko, cukier waniliowy, ksylitol, olej umieszczam w misce i roztrzepuję. Na koniec dodaję mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszam. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta, mieszam i mogę smażyć placuszki na oleju lub bez oleju. Placuszki ze Skyrem gotowe. Smacznego ? Artykuł Placuszki ze Skyrem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment
Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami 84jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia
Słodki sentyment
Placuszki na twarogu 86mąki 2 średnie jabłka lub inne ulubione owoce Twaróg rozdrabniam widelcem. Dodaję pozostałe składniki oprócz owoców i mieszam łyżką do połączenia. Jabłka obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Placuszki smażę na niewielkiej ilości oleju. Można podawać z kwaśną śmietaną, bitą śmietaną lub ulubionym sosem, bądź polane syropem z agawy. Placuszki na twarogu gotowe. Smacznego ? Artykuł Placuszki na twarogu
Słodki sentyment