ciasto - 164325 przepisów (strona:3930/10955)

Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 194

cebuli i czosnku. Bardzo mi posmakowały! Są specjalnością kuchni rosyjskiej. Najczęściej bywają podawane z gęstą śmietaną lub w bulionie i… w obu tych wersjach są bardzo smaczne? Zrobienie ciasta i ulepienie pierogów jest trochę pracochłonne, ale zapewniam, że warto – efekt końcowy jest pyszny   Składniki: 500 g mąki pszennej (poznańskiej) 250 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól

Kulinarne S.O.S.
Kruche ciasteczka orzechowe 227

stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek(...)dziurką było tyle samo co bez niej ;-) 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego

kruche babeczki
domowa gęsta gorąca czekolada 215

składniki na 1 porcję: 250 ml mleka 25 ml śmietanki 30% 25 g czekolady gorzkiej dobrej jakości 1 łyżeczka kakao 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi

Domowy Smak Jedzenia
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 194

kleista i już tego nie uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól(...)zrumieni. Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki  o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy

Moja Książka Kucharska
Marysieńka 646

Wiem, że uwielbiacie warstwowe, ciekawe ciasta, dlatego dziś mam dla kolejne, pochodzące z przepisów siostry Anastazji. Delikatny czekoladowy biszkopt, klasyczny krem budyniowy a w środku wkładka orzechowa, brzmi pysznie, a jeszcze lepiej smakuje i do tego wygląda bardzo efektownie. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)piana zgęstnieje dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek  1 szklanka cukru

Cynamonowe szczęście
Domowy zakwas na chleb - to proste 257

ważny składnik dobrego, pachnącego pieczywa.  To nic innego jak "dzikie drożdże" - po prostu sfermentowana mąka, podobnie jak np. kwaśne mleko "przerobione" przez bakterie. Służy do spulchnienia i zakwaszenia ciasta chlebowego Przygotowanie zakwasu odbywa się w kilku fazach, a każda faza ma do spełnienia inną rolę. Kwas mlekowy powstaje przede wszystkim w cieście gęstym w temperaturze 35-40' C Kwas(...)octowy powstaje głównie w temperaturze 20' C Drożdże tzw. kwasowe, namnażają się w cieście luźnym, w obecności dużej ilości tlenu w temperaturze 24-26' C Pożądana obecność obydwu kwasów powinna wynosić: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego. Musisz pamiętać, że zakwas to żywy organizm, dlatego też bywa kapryśny i dość nieprzewidywalny. Raz pachnie jabłkami i rośnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 163

Składniki: Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko(...)mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.  W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy

Qchnia po prostu
Pizza z kalafiora 205

Pizza, pizza, pizza! Już na samą myśl dostaję wyrzutów sumienia. Puste węglowodany, biała mąka, drożdże, tłusty żółty ser, albo o zgrozo jeszcze gorzej: salami! Zapomnij, dzisiaj

dolcevitainmykitchen
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 196

więc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem(...)Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie

Raj dla Podniebienia
panna cotta z galaretką 220

s kładniki na ok. 6 szt: 1 galaretka wiśniowa 375 ml gorącej wody 225 ml śmietanki kremówki 30% 75 ml mleka 90 g czekolady białej 1

Domowy Smak Jedzenia
sałatka makaronowa z szynką i papryką 734

składniki: 150 g makaronu, drobnego 150 g szynki w kawałku, ulubionej 150 g sera żółtego w kawałku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1/2 puszki kukurydzy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 210

poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie(...)odparowania wody z grzybów mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na gofry 192

kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru – 500 ml mleka – 2 jajka rozmiar M – 100 g rozpuszczonego masła – ulubione dodatki do gofrów(...)Przygotowanie: Masło rozpuść w garnuszku. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą. Tak przygotowane ciasto odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miskę folią spożywczą. Ciasto nakładaj do nagrzanej gofrownicy lub foremek do gofrów. Zamknij gofrownicę i piecz przez 5-7 minut w zależności od mocy urządzenia i pożądanego stopnia wypieczenia. Gotowe gofry posyp

nietylkopasta.pl
CIASTO PRINCESSA Z JAGODAMI 153

Czekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa(...)łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy

słodki bratek
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 193

wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania