ciasto - 163312 przepisów (strona:3833/10888)

3x inspiracje maja: kopiec kreta, kotlety z grochu, wegańskie ciasto z pieczonymi burakami 166

1.Wegańskie ciasto "kopiec kreta" Biszkopt upiekłam taki , jak tu, a krem wg tego przepisu (dodałam do niego jeszcze sok z cytryny). Wszystko wyszło świetnie, ale trochę zmieniłam, zamiast tradycyjnego ciasta, powstało coś a’la tort, smak niezmieniony – ciasto smakuje obłędnie! Zdecydowanie warte czasu i uwagi. 2. Kotlety z grochu Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jeśli macie zapasy, to warto(...)wykorzystać nadmiar. Jedzenia wychodzi na kilka obiadów, można też zamrozić. 3. Wegańskie ciasto z pieczonymi burakami Piekłam ostatnio dużo razy w zwykłej tortownicy (28 cm średnicy). Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii na babkę . Zamiast kakao, dałam kiedyś inki karmelowej i też się udało. Bardzo smaczne i czekoladowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Muffinki czekoladowe z pysznym nadzieniem 121

Witajcie, Dzisiaj polecam Wam szybkie i przepyszne Muffinki. Wystarczy wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i utrzeć. Nie zajmie nam to więcej jak 5 minut i w niecałe 45 minut mamy pyszne ciacha Składniki: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka(...)jagody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady i owoców dokładnie zmiksować. Z tego względu, że miałam duże foremki do Muffinek otrzymałam ich 11 sztuk, ponieważ nakładałam więcej ciasta do jednej foremki. Na spód foremki wykładałam po ok. 1 ½ łyżki ciasta, na to kładłam 1 łyżeczkę marmolady. Ponownie wykładałam po ok. 1 ½ łyżki ciasta. Posypałam owocami i kruszonką

Przepisy Babci
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 146

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami  oryginalna sałatka na przyjęcie Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę

Cztery Fajery
Ciasto marchewkowe 186

lubi • można dodać jeszcze rodzynki, ja dałam garść • pół łyżeczki soli 1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto. 3. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka, a następnie osobno żółtka z miodem. 4. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania cały wchłonie. 5. Ciągle ubijając(...)stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. 6. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i rodzynki (nie miksujemy, bo można spalić mikser), mieszamy ostatni raz. 7. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. 8. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45–55 minut – najlepiej sprawdzać patyczkiem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka tęczowa z dressingiem miodowym 145

Składniki (2 porcje) • 130 g marchwi • 1 zielona papryka • 1 żółta papryka • 300 g czerwonej kapusty  • 1 ugotowany czerwony burak sól świeżo zmielony pieprz • 2

KUCHNIA POLSKA
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 105

regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut. Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło! Kulinarne inspiracje Na blogu(...)pomidorami i cukinią         Focaccia z oliwkami i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach:  32 x 32 cm Czas przygotowania:  9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek świeży

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z ziarnami 197

drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać.  Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut  Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.  Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.  Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.  Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami.  Piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Ciastka budyniowe 185

puder, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Dodałam żółtko (białko zamroziłam do innych wypieków), łyżkę zimnej śmietany i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka(...)czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 116

natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Thermomix: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, otręby, słonecznik, siemię lniane i sól, wyrabiamy 3 min/interwał.· 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto

Be Fit Be Strong
Rożki z ciasta francuskiego z hummusem 109

Dzień dobry:-) Mam dla Was przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z hummusem czyli kremową pastą z ciecierzycy i słodkim chilli od Dega . Ja dołożyłam sobie jeszcze do środka paprykę i kukurydzę. Wyszło super, gotowe pasty fajnie pasują do ciasta francuskiego. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kremowa pasta z ciecierzycy i słodkim chilli Dega(...)papryka czerwona kukurydza 1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy na 4 paski. Te paski kroimy na 4 kwadraty. Na środek dajemy łyżeczkę pasty i na nią troszkę pokrojonej papryki i kukurydzę.  2. Całość składamy po skosie, tak żeby wyszedł rożek. Końce dociskamy widelcem. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce roztrzepujemy jajko. Za pomocą

kruche babeczki
Pierogi z twarogiem 122

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju(...)szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować twarogiem. Przepis na nadzienie

Kocham Czekoladę
Wielkanocna babka cytrynowa 124

cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście(...)minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info

Kocham Czekoladę
Zakręcona drożdżówka budyniowa 116

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy Masa budyniowa: 2 budynie o smaku czekoladowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką(...)Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszając. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie

Kocham Czekoladę
Ciasto ucierane z truskawkami 139

puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo po jednym jajku. Kiedy jajka połączą się z masłem dodać ekstrakt waniliowy ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia naprzemian z jogurtem . Starannie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej foremki/u mnie silikonowa/. Na wierzchu ciasta ułożyć dowolnie truskawki lekko wciskając . Piec ok. 30 minut w temp. 170-180 st.C Upieczone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać

Zakamarki mojej kuchni
Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału) 143

miski, dodać proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii i cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać olej i wrzątek, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić na około 10-15 minut. Orzechy drobno posiekać lub zblendować, dodać cukier puder i cynamon i wymieszać. Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części(...)podzielić na 8 równych części. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić wybrane nadzienie. Rogaliki zawinąć od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania