ciasto - 164325 przepisów (strona:3593/10955)

Tort czekoladowo -kawowy z profiterolkami. 293

przestając ubijać po jednym żółtku ,wodę i olej .Uważać ,aby piana nie opadła ,ubijamy krótko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy w dwóch częściach do ciasta mieszając masę delikatnie łyżką.Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Przez około 20 minut .Odstawiamy do przestygnięcia. Profiterolki: ciasto Pół(...)Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy

Ladylaura.
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 332

pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy(...)łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik

Poezja smaku
Ciasto śmietankowe na zimno z mandarynkami 199

Czasami mam ochotę na mandarynki z puszki. Lubię je i nic na to nie poradzę. A najbardziej smakują mi w cieście śmietankowym na zimno. Może Was skuszę na zimny deser? Składniki: 2 galaretki agrestowe z cukrem 80 g cukru 300 ml śmietany 30% (duże opakowanie) ------------------------- 1 galaretka pomarańczowa z cukrem mała puszka mandarynek Wykonanie: Ciasto przygotowujemy w małej tortownicy(...)przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Studzimy. Sok mandarynkowy z puszki, przelewamy do galaretki pomarańczowej. Mandarynki z puszki rozkładamy na cieście. Gdy galaretka pomarańczowa zacznie tężeć, wylewamy ją na mandarynki. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego

Smak mojego domu
Muffiny z jagodami 161

dodaję mąkę ,proszek do pieczenia mleko,olej  i wszystko mikserem mieszam do połączenia się składników . Następnie do naszej masy dodaję ubite białka i łyżką delikatnie mieszam aby połączyć ciasto z białkiem , kiedy już mamy masę gotową , z białej masy odlewam około 1,5 szklanki a do reszty wlewam nasz barwnik różowy i mieszam . Kiedy mamy już przygotowane ciasto(...)form  sylikonowych po jednej łyżce po lodach przekładamy ciasta , na to łyżkę dżemu i łyżeczkę małą białego ciasta , i tak do wykorzystania naszej masy .  Kiedy mamy już przygotowane muffiny przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut, po tym czasie wyciągamy muffiny , posypujemy brokatem i pozostawiamy do wystudzenia . Ale kiedy już wystygną zabieramy się do jedzenia

Mój Smak
Szybkie pączusie bananowo – kokosowe 277

naczynia włożyć obrane banany, połamane na małe kawałki. Dodać jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto musi odpocząć. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać obrane i połamane banany, mąkę, jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia,wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać czas 10 sek, obroty 5. Reszta(...)niżej. Smażenie – w garnku rozgrzać olej, Za pomocą dużej łyżki wrzucać ciasto do gorącego oleju. Lekko pomóc palcem zsunąć porcję ciasta. Smażyć na średniej temperaturze oleju. Jak już pączki od spodu nabiorą złotego koloru odwrócić je i smażyć kolejną chwilkę. Pączki wyłożyć na papierowe ręczniki i lekko osuszyć. Ciepłe pączki położyć na talerz i obsypać wiórkami kokosowymi i cukrem

Kuchnia Pokoleń
Obiad, który zrobi się sam – tarta serowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami koktajlowymi na cieście francuskim 273

Przepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)danie, ale czasem można troszkę pogrzeszyć ;p Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw do niego ciasto francuskie wyłożone w okrągłej formie do pieczenia na około 10 minut. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj 2 szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone

Eat me! Fit me!
Faworki - ciasteczka na karnawał. 190

śmietany 2 łyżki spirytusu dwie szczypty soli cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, spirytus, wymieszaj z mąką. Następnie dodaj żółtka, śmietanę , zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj trochę zimnej wody. Gotowe ciasto wybij wałkiem przez kilka minut. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój w paski za pomocą(...)ostrego noża o szerokości około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta. Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną posyp cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Chatka Baby Jagi, szybkie ciasto bez pieczenia 220

często gościła na stole kiedy byłam dzieckiem, smak pozostał ten sam mimo, że moich Najbliższych już nie ma. Uratowałam kilka kawałków do zdjęcia, bo uwierzcie mi dzieci uwielbiają to ciasto!. Z pewnością do jego zrobienia zachęci Was fakt, że robi się go w pół godziny i jest zupełnie bez pieczenia, a zatem smacznego!. Składniki: - 70 dag mielonego sera białego, może(...)wiaderka - 15 dag masła - 6 łyżek cukru pudru - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub esencji waniliowej  - 3 łyżeczki naturalnego kakao - 36 herbatników Dodatkowo: - galaretka, kolor dowolny Po dodatki do ciast zapraszam na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia aby zastygła. 2. Masło utrzeć z wanilią i cukrem pudrem, połączyć z serem

Apetyczna babeczka
parówkowa przekąska... 174

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować(...)zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Prince polo 286

miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy żółtka oraz olej, a następnie wszystkie pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów(...)mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką

Cynamonowe szczęście
Kulinarne historie w podcastach 208

jednej ze scen z Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła się pieczeniem ciasta z dodatkiem marihuany . Daj się ponieść jej głosowi i przenieś się do lat 1969, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki jej wypiekom(...)ekstra dodatkiem, udało jej się nie tylko zyskać popularność, ale co najważniejsze utrzymać rodzinę. Niesamowity przepis Meridy na czekoladowe brownie chciał mieć każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest

Pink Envelope
Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta 173

polewę to od razu wiedziałam, że przepis wykorzystam jeszcze nie jeden raz. Polewa pięknie błyszczy, ładnie zastyga, a jest na tyle gęsta, że można ją także rozprowadzić na bokach ciasta i nie spłynie nam w dół. Zawsze na jej widok większość reaguje: O! Wygląda jak w cukierni! Wow. Spróbujcie i Wy! Dla ułatwienia od razu podaje proporcje na keksówkę(...)dużą prostokątną blachę. Dla kogo: dla lubiących błyszczące polewy dla szukających polewy, która dobrze się kroi dla chcących pięknie udekorować upieczone ciasto  Składniki na polewę i dekorację na blaszkę keksówkę: 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie Wykonanie polewy na keksówkę: Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem

Mania Wypiekania
Czekoladowa trufla ze śliwkami 191

względu na zdjęcia. Myślałam, że kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę.  Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis(...)puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle

Obiad gotowy
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 190

Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!    Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni.   Sezon na rabarbar czas zacząć(...)proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Przed podaniem ciasto

Obiad gotowy
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 189

Przez zawieruchę świąteczno-noworoczną zaniedbałam trochę serię UMK, ale spokojnie już wracam :) Dziś na tapecie "Kasacja" Remigiusza Mroza a do niej pyszne ciasto mleczne. Czytelnicy zwłaszcza kryminałów i thrillerów politycznych na pewno zetknęli się z twórczością tego młodego (tak na marginesie dziś kończącego 30 lat! :)), a zarazem bardzo płodnego autora. Dlaczego płodnego? Bo z przeliczeń portalu Lubimy czytać.pl wynika(...)ktoś jeszcze zastanawia się czy warto zajrzeć do tej pozycji to polecam, myślę że się nie zawiedzie :)   Tymczasem moje zafiksowanie na wypieki z dodatkiem cynamonu trwa nadal :D Ciasto mleczne, które pogryzałam podczas czytania jest naprawdę banalne do zrobienia, ale potem ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci

Simply Food

Proponowane wyszukiwania