ciasto - 164325 przepisów (strona:3573/10955)

Szybkie ciasto ze śliwkami 276

Każdy lubi łatwo i szybko, ciasta w 10 minut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc Moje Kochane Kobietki i nie tylko do warzywniaka po śliwki i robimy ciasto. Składniki na duża blachę 40x25 cm: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru, najlepiej brązowego - 1 szklanka oleju - 1 szklanka jogurtu(...)sobą sypkie produkty. Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, a na wierzch kroimy śliwy i posypujemy małą ilością cukru. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 60 minut

Apetyczna babeczka
Sernik gotowany 732

Pyszny i łatwy do zrobienia sernik gotowany na herbatnikach to kolejne ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdza się latem. Sernik jest niezbyt słodki z delikatną nutą wanilii i przyjemną w smaku polewą czekoladową. Po zastygnięciu świetnie się kroi i wspaniale smakuje. Latem staram się jak najrzadziej korzystać z piekarnika i na deser przygotowuję ciasta bez pieczenia. Dziś zrobiłam sernik gotowany(...)herbatnikach, który przypomina mi moje dzieciństwo, gdyż nie mając doświadczenia, próbowałam go przygotować i wychodziło mi coś kremowego, ale na pewno nie była to forma ciasta. Doświadczenie przyszło z czasem i teraz już wiem, jak należy gotować ser, a może raczej, jak nie należy go gotować. Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika, co powoduje rozwarstwianie się

Kuchcik gotuje
Jabłecznik na kruchym cieście 192

pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody(...)odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe

Dziś Ja gotuje
Drożdżówka Zwijak Z Jabłkami 200

wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż rozczyn wyrośnie. - Do mąki dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru i rozczyn, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami(...)czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Drożdżowe z malinami 204

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką

Anioły w kuchni
drożdżówka - najprostszy przepis 1614

przepis na sypaną  drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory jest to mój ulubiony, najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe . Ciasto, które zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy za drożdżówkami nie przepadają. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone(...)szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!) kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 3 godziny (sprawdziłam - latem wystarczą 2). Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem

babka w formie
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 274

cukier. Przesiej do tej masy mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa.   Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż(...)jest suche, tj. nie będzie suche na wiór, ale czy nie pływa. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.     Artykuł Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto jogurtowe (kubeczkowe) z borówkami 354

rosnąć pierwsze ząbki i cały plan znów wziął w łeb, no niestety taki urok i prawo niemowlaków :p Ale na osłodę i poprawę humoru udało mi się upiec szybkie ciasto jogurtowe tzw. kubeczkowe, ponieważ do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie naturalnym. To bardzo szybkie, wilgotne (takie muffinkowe) ciasto zrobiłam z borówkami amerykańskimi, ale można dodać inne owoce, albo(...)borówek amerykańskich (można użyć świeżych lub mrożonych)   Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz borówek i wymieszać dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu porozkładać owoce i lekko docisnąć. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto oprószyć

Simply Food
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 359

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche z porzeczkami i bezą 204

Składniki: 250 g mąki tortowej 125 g margaryny 100 g cukru ½   łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka  śmietany 18% 4 żółtka Składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Formę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, wstawić(...)stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach miksera, na koniec wmiksować mąkę. Na ciepły upieczony spód wyłożyć porzeczki, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, posypać płatkami migdałów.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 140 z funkcją termoobiegu. Pieczemy ok 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący

kulinarnyswiatdomi
Karpatka z borówkami 326

jeszcze maliny, ale nie udało mi się kupić, a nie chciało mi się już chodzić za nimi i szukać :-). Miłego tego upalnego dnia kochani :-) Blaszka 24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem(...)Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto dostawiamy, żeby nam przestygło. Wyjmujemy jajka, żeby były w temperaturze pokojowej. 2. Przestudzoną masę przekładamy do misy miksera i wbijamy do niej po jednym jajku, ciągle miksując. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszki smarujemy masłem i posypujemy mąką

kruche babeczki
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 245

większej misy. Rozpuśćcie w nim drożdże. Dodajcie 50 g mąki, łyżkę cukru, wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia na mniej więcej kwadrans. Do wyrośniętego zaczynu dodajcie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto- jeśli trzeba podsypując mąką. Będzie luźne, klejące, ale takie właśnie powinno być. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przygotujcie nadzienie- roztopcie masło, wymieszajcie(...)cukrem i cynamonem. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wyrośnięte ciasto połóżcie na podsypanym mąką blacie i rozwałkujcie na prostokąt. Równomiernie rozłóżcie na nim nadzienie i zrolujcie wzdłuż dłuższego boku w roladę. Roladę połóżcie w przygotowanej formie do pieczenia. Ostrym nożem przetnijcie wzdłuż jej środek do grubości mniej więcej 3/4. Nasze ciasto otworzy się jak książka. Odstawcie je na około

OliveandThyme
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 194

miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez(...)7min. 7. Podziel ciasto na 12 równych części i uformuj kulki. 8. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem i piecz w 190*C przez 15min. Mleczna glazura: 1. Rozpuść cukier w mleku. 2. Glazurą posmaruj gorące bułeczki i posyp przygotowanymi dodatkami (rodzynki+cukier, kminek+cukier, cukier) Smacznego! Bath buns 12 buns Ingredients: 250ml

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 235

Diety , w którym kolejny raz będziecie mogli zobaczyć premierowo mój przepis, a także kilka innych artykułów i pomysłów autorstwa cudnych, kreatywnych dziewczyn :) Dzisiaj jednak chciałabym pokazać wam moją wersję ciasta, które ukazało się na blogu powiązanym z magazynem. Bardzo proste do wykonania, ale jednocześnie lekkie i pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym(...)ciastem te owoce łączą się idealnie :)  Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować

FitKot
KLASYCZNY MURZYNEK 261

przerwie wracamy z klasyką. Chyba każdy z nas zna to ciasto. Relikt przeszłości, przysmak PRL-u.  Przyznam szczerze- nie przepadam za tym wypiekiem. Moja rodzinka za to odwrotnie- gdyby mogli (gdybym na to pozwoliła;) )- jedliby codziennie. Są wakacje, więc i mama jakby bardziej pobłażliwa. A co mi tam- niech mają :) I ja może skuszę się na kawałeczek ;) Tak tylko(...)pieczenia, jaja rozdzielcie na białka i żółtka. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Z masy kakaowej odlejcie ok. pół szklanki- odstawcie na bok- to będzie polewa do ciasta. Do pozostałej masy dodajcie żółtka i ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksujcie. Dosypcie mąkę z proszkiem, dobrze wymieszajcie. Teraz czas na ubite białka- wmieszajcie je delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania