FIT pączki pieczone z konfiturą 226Mini pączusie w wersji pieczonej, dzięki czemu ograniczamy zużycie oleju i zmniejszamy wartość energetyczną wypieku. Same pączki są przepyszne! Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo słodkie (chociaż nie ma w nim cukru), a dodatek konfitury jeszcze bardziej osładza nam samego pączka. Składniki (około 20 pączków): 30 g świeżych drożdży 125 ml mleka 1 łyżeczka cukru 150 g mąki pszennej(...)zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesyp mąki, dodaj erytrytol, cukier z wanilią, sól, rozpuszczony olej kokosowy, jajko i 1 żółtko oraz później zaczyn. Całość dokładnie wyrób. Ciasto wyjdzie klejące, dlatego na stolnicę wysyp dodatkową porcję mąki pszennej, wyłóż ciasto i dalej ugniataj, podsypując trochę mąki. Powinno być tylko delikatnie klejące i łatwo odchodzić od dłoni. Uformuj
Zdrowie na języku :P
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 167przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki(...)zostawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka rozrostowego, przykrywamy i odstawiamy na 45 – 60 minut. Kiedy ciasto odpoczywa w koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę
Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 123przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki(...)zostawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka rozrostowego, przykrywamy i odstawiamy na 45 – 60 minut. Kiedy ciasto odpoczywa w koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół. Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę
Tajemnice Smaku
Drożdżowe precle z nutą papryki 152cytryny, paprykę i imbir. Mieszam, aż powstanie jednolita masa. Mąkę wsypuję do miski, dodaję przygotowany rozczyn z drożdży, mleko i masło z jajkiem i przyprawami. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, które odstawiam następnie do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie kawałki wielkości piłki golfowej i rozwałkowuję rękoma na wałeczki długości około 35 cm (ręce można oprószyć mąką
Słodki sentyment
BROWNIE Z BURAKIEM I BANANEM 192Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane słodkim budyniem waniliowym i owocowym żelem z lekko kwaskowatych czerwonych porzeczek. Dla tych, którzy mają wątpliwości, co do buraka w cieście - bez obaw, praktycznie jest nie wyczuwalny, za to nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, wpływa nieco na kolor oraz smak (tutaj głównie chodzi o słodkość). Składniki: 140 g gotowanych buraków 140 g dojrzałych bananów(...)przestygnięcia. Następnie przekrój na dwa blaty. Przygotuj budyń wykorzystując mniejszą ilość wody niż zalecana na opakowaniu, aby jego konsystencja była gęściejsza (ja użyłam około 300 ml). Na spód ciasta rozsmaruj budyń, kolejno dodaj owoce w żelu. Przykryj drugim blatem i ozdób kremami. * Olej kakaowy możesz zamienić na olej kokosowy. * Użyłam gotowych buraków gotowanych, które miały też trochę soku
Zdrowie na języku :P
Rogaliki drożdżowe na kefirze 189około 10-15 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Po 15 minutach do zaczynu dodać wystudzone masło i jajko, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić(...)podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić wybrane nadzienie. Rogaliki zawinąć od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika, inaczej podczas pieczenia podwinie się ona do góry
Smaki Armine
Słodkie co nieco na Walentynki - serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al c 188Jeżeli szukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkow ą kolację , polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser. Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą drug ą po ł owk ę ;) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone(...)łyżkami likieru pomarańczowego oraz otartą skórką z pomarańczy. Krem przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 serca, wykładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Serca pieczemy ok. 5-10 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Krem czekoladowy
La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi 175Lubicie piernik? To na pewno pokochacie to ciasto! To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z Read More Artykuł Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi pochodzi
Flymetothespoon
Serduszka pączki 211Gdy Walentynki wypadają w Karnawale trzeba usmażyć serduszka pączki. Takie słodkości do kawy podbiją serce najwybredniejszego ukochanego. Chociaż, gdy ukochany jest bardzo wybredny, proponuję uciekać, gdzie
dolcevitainmykitchen
Ciasto 3 bit 172Trochę inna a jakże pyszna i prostsza wersja znanego ciasta 3 bit. Słodka masa kajmakowa w połączeniu z delikatną masą z kaszy manny i kwaśną śmietaną sprawia że ciasto jest wyjątkowe w smaku. Musicie koniecznie wypróbować tego przepisu :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 gram herbatników 1 puszka masy kajmakowej 460 gram 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 125 gram(...)masła 5 łyżek cukru 400 gram śmietany 12 lub 18 % 2 śnieżki kakao do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej
Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Krówka 143Ciasto: · jajka 4 szt · mąka pszenna 3/4 szkl · budyń toffi 1 op · kakao 0,5 łyżki · proszek do pieczenia 1 łyżeczka · cukier 3/4 szkl · sól Poncz: · woda 1/2 szkl · cukier 1 łyżeczka · kawa rozpuszczalna 1 łyżka Masa: · śmietana kremówka 350 ml · cukier puder 2 łyżki · śmietan-fix 1 op Dekoracja · masa kajmakowa 1 op · perełki czekoladowe Białka oddzielić(...)wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz
przepisy- Milki
Rogaliki twarogowe z nadzieniem 157resztek czekoladek kinder. Spróbujcie koniecznie, ponieważ te rogaliki są po prostu przepyszne Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta i żółtko do posmarowania rogalików) – 260g mąki (u mnie 150g mąki ryżowej i 11og mąki pszennej tortowej) – 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – słodzidło wg smaku (u mnie(...)nadzienie wg smaku (u mnie czekolada z kinder jajka) Twaróg rozetrzeć z jajkami, słodzidłem, aromatem waniliowym i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około 0,5cm, podzielić
Smaki Armine
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 133chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli(...)polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko
Słodki sentyment
Drożdżówki „na bogato” 125również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentyment
Wiedeński tort na waflach 144które słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane jest genialnym krokantem – same zalety. Koniecznie spróbujcie. Składniki na krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 2 szklanki migdałów(...)mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta). ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu rozprowadzam na blatach waflowych (wyjdzie ich od 6-10, w zależności, jak grubo posmarujecie każdy blat. U mnie
Słodki sentyment