Słodkie bułki drożdżowe 134Słodkie bułki drożdżowe Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 100g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 16g cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy lub powidła do nadziania 4 łyżki mleka cukier puder do posypania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)łyżki cukru *** Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy masło i jajko – mieszamy. Dodajemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy
Blog z Apetytem
Ciasto Dyniowe Łyżką Mieszane 122Najprostsze ciasto dyniowe które w kilka chwil przygotujemy (o ile mamy już puree z dyni gotowe ;) i które jest wilgotne i aromatyczne. Polecam ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 150 g maki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl puree z dyni 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18% 2 jajka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Wystudzone ciasto oblewamy
Gotowanie...to proste !
Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą 114odstawić. Zmiksowć masło z cukrem na białą masę, dodać skórkę z pomarańczy i mąkę, szybko zmiksować, dosypać płatki owsiane, migdałę i odsączoną żurawinę, wymieszać dokładnie łyżką aż powstanie zwarte ciasto. Na blacie wysypać mąkę, wyłożyć połowę ciasta, posypać wierzch mąką i rowzałkować na ok 0,5 cm. Ciasto się trudno wałkuje przez żurawinę, więc trzeba je jeszcze deliktnie uklepać, żeby(...)okrągła) wycinać ciastka i przenosić na papier do pieczenia. Ciastka są delikatne więc trzeba czasem pomóc z kształtem, trochę formując je w rękach. To samo zrobić z 2 częścią ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, przestudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciastka po wierzchu, ostudzić. Notes Przepis z książki „sweet” Yotama Ottolenghiego, po modyfikacjach
Cooking for Emily
Ciastka jabłkowe jak McDonald’s + film 167delikatnym jabłkowym nadzieniem, inspirowane popularnymi ciastkami. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się podane na ciepło, jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. składniki na 4 sztuki 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 3-8 łyżek wody 3-4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku olej do smażenia przepis Obrane ze skórki jabłka kroimy(...)momentu aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 4 jednakowe prostokąty. Na każdej połówce ciasta układamy porcję jabłek, zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta sklejając
Smakowite Dania
Jesienny prostaczek :) 115Nazwałam ciasto w ten sposób, ponieważ jest niezwykle proste ale i bardzo smaczne. Z każdymi owocami będzie super. Polecam Wykonanie – masło roztopić. Lekko przestudzić, ale nadal musi być ciepłe. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Następnie wlewać ciepłe roztopione masło, bardzo powoli. Dokładnie wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Wsypać(...)masy i dokładnie wymieszać na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na górze rozłożyć plasterki jabłek. Pieczenie – do średnio nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec w temperaturze 170C przez 40 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier
Kuchnia Pokoleń
Szybka babka 151pieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Powoli wlewam olej, ciągle miksując. Następnie porcjami wsypuję mąkę, miksuję do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodaję kakało i mieszam. Blaszkę (u mnie dwie blaszki o wymiarach 20x10) smaruję oleję i obsypuję bułką tartą. Połowę jasnego ciasta wylewam(...)blaszki, na to ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wykałaczką bądź widelcem robię esy-floresy przez całą blaszkę. Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę polewam polewą czekoladową. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Tarta z malinami 107Dzisiaj polecam tarte z malinami. Składniki na ciasto: 250 g mąki krupczatki 125g zimnego masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody żółtko Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 30 % łyżka cukru pudru cukier waniliowy 250 g serka mascarpone Przygotowanie Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła(...)dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione wykładamy nim formę do tarty (formę można posmarować masłem i oprószyć mąką ciasto po upieczeniu lepiej odchodzi od formy). Ciasto ponakłuwać widelcem i dać do schłodzenia na ok godziny. Po schłodzeniu dajemy papier do pieczenia na wierzch i obciążamy. Z obciążeniem zapiekamy 10-15 minut
Pomysłowa kuchnia
,,Brownie z pianką malinową’’ 184Zapraszam na Brownie pod mocno malinową pianką. Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo- czekoladowe ciasto. Składniki na ciasto czekoladowe: Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 5 łyżek kakao ciemnego 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Na koniec do masy dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy(40×25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na mus malinowy
Podróż w kulinaria
Pierogi z truskawkami i ricottą 131jest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil i wierzcie mi, że wrócicie myślami do lata. Składniki na ciasto na pierogi 300g mąki 200 ml wody (gorąca) szczypta soli Składniki na nadzienie 300g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 200g serka ricotta Pamiętajcie również, że surowe pierogi możecie(...)będą porządnie zamrożone wkładamy je wtedy do torebek strunowych. Pierogi z truskawkami i ricottą – przepis Z mąki, gorącej wody i dodatku odrobiny soli zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy ciasto odpoczywa i czeka na rozwałkowanie przygotowujemy farsz. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami 150zakończenie lata, po wakacyjnej przerwie, owsianka inaczej, czyli deser z płatków owsianych pachnący cytryną z lekkim kremem kokosowym i owocami. Coś słodkiego, lekkiego i w wersji fit. Ciasto owsiane z kremem kokosowym i owocami Składniki: Ciasto: 1) 160 g płatków owsianych pełnoziarnistych 2) 3 łyżki płatków migdałowych(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 – 20 minut. Pod Konic pieczenia można włączyć na chwilę termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 2. Przygotowujemy krem: w wysokim naczyniu umieszczamy śmietankę kokosową i cukier i ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji kremu. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki
Na kulinarnym poligonie
Zaczynam dzień od kawy 127kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia, ale parzenia. Dlatego najlepiej odpowiada mi espresso. Jedno espresso rano wystarczy mi na cały dzień! Co do kawy? Uwielbiam kawę do ciasta. Pieczenia ciasta zajmuje oczywiście więcej czasu niż parzenie kawy. W drugim przypadku wystarczy, że wcisnę przysłowiowy guzik, wybiorę rodzaj kawy i za chwilę po kuchni roznosi się zapach aromatycznej kawy(...)kawy do deserów jak tiramisu i wypieków, zwłaszcza czekoladowych. Całkiem niedawno piekłam tort cappuccino . Użyłam wtedy zaparzonej kawy do nawilżenia biszkoptu oraz fusy kawy do kremu. Fusy kawowe do ciasta być może brzmią ekstremalnie, ale wierzcie mi tort cappuccino to tort, który docenią nie tylko smakosze kawy. Dodatek espresso do ciasta podnosi jego walory smakowe. Czyszczenie i konserwacja ekspresu Kolejną
codojedzenia
Kruszonka 113adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruszonka to świetny dodatek do wielu ciast, wypieków drożdżowych, czy deserów. Kruszonka to nic innego jak grudki ciasta, o różnych wymiarach, które po upieczeniu smakują naprawdę świetnie. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób, a potrafi odmienić smak każdego wypieku. Do przygotowania kruszonki potrzebujemy kilku podstawowych składników, takich jak masło, mąka oraz cukier. Ważny jest fakt
Przepiski.pl
Krem z mascarpone do tortu 176krem z serka mascarpone i śmietany do dekoracji tortu. To szybka i łatwa w przygotowaniu masa do tynkowania tortu na bazie mascarpone i śmietany. Idealna także jako dekoracja innych ciast oraz jako krem do biszkoptu, babeczek i naleśników. Świetnie sprawdzi się również w klasycznym deserze z owocami. Najlepszy krem do tortów, to również krem bezpieczny, dlatego w naszym przepisie(...)deserów z kremem w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. To się z pewnością dobrze nie skończy Przepis na krem mascarpone do tortu sprawdzi się także doskonale do domowego ciasta marchewkowego. Smakuje rewelacyjnie! Zapraszamy na sprawdzony przepis na tynk do tortu z mascarpone i mamy nadzieję, że wypełni smakiem nie jeden pyszny deser. Polecamy! Krem z serka mascarpone do tortu Składniki
Kuchnia Na Wypasie
Domowe bułki do hamburgerów 117łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo jajko sezam Wykonanie Do mleka wsypać drożdże oraz cukier, zamieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinkę. Ciasto umieścić na stolnicy. Podzielić na 8 części. Każdą uformować w kuleczkę, posmarować jajkiem oraz posypać sezamem. Bułeczki odstawić na 20 minut
Przepiski.pl