pyszne, łatwe ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami... 124mikserem utrzeć do spienienia na najwyższych obrotach z 3 minuty, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie, dość gęste ciasto. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i poukładać gęsto połówki śliwek skórką do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra(...)ół około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie , zawsze się udające ciasto ucierane idealna baza do wielu owoców świeżych i mrożonych ale po odmrożeniu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 132Jesień to czas, kiedy królują u nas ciasta z jabłkami oraz śliwkami. Poniżej mam dla Was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, oblane lukrem – nooo przepychota! Wypróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto drożd The post Ciasto drożdżowe ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Karmelowy Jabłecznik Z Polewą Krówkową 123Kolejne ciasto typowo jesienne ze słodkim akcentem u góry ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm: 110 g cukru 1 czubata łyżka budyniu o smaku toffi 115 g masła 2 jajka kl L 140 g mąki orkiszowej typ 550 lub pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka małe Polewa krówkowa: 6 sztuk cukierków typu krówka 2 łyżki(...)pieczenia oraz 1 łyżkę budyniu w proszku, wszystko krótko miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (moje jabłka były bardzo kruche także prawie znikły w cieście, ale bała się dać więcej aby nie było zakalca:) Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stop przez około35-40 minut. 3. Do rondelka dajemy mleko i masło, podgrzewamy
Gotowanie...to proste !
Drożdżowe reniferki 112Składniki na ciasto ok. 70szt.: Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj -> Drożdżowe serduszka Składniki na dekorację: 1 opakowane małych precelków 1 opakowanie białych groszków czerwone m&m’sy na noski troszkę gorzkiej czekolady lukier królewski Wykonanie: Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany(...)100g). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.Wyrobić ciasto (można hakami miksera). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca. Każde posmarować pozostałym żółtkiem
Olcia gotuje!
Ciasto z karmelem i śmietaną 116Pyszne ciasto z karmelem, godne polecenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Karmel: 1 puszka gotowej masy krówkowej Ponadto: 100 gram orzechów włoskich (jako że nie miałam orzechów(...)zamieściłam zdjęcia bez nich) tłuszcz do wysmarowania blaszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem.Do ubitych białek dodać żółtka,dalej ubijać.Wsypać mąkę,delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x 40 cm.Piec w temp.180C przez 20 minut. Śmietanę schłodzić ,ubić z cukrem i cukrem
Olcia gotuje!
Racuchy drożdżowe – super przepis 120objętość. Do pozostałej mąki dodać odrobinę soli i wymieszać. W misce na środku zrobić wgłębienie. Wbić jajko, wlać resztę mleka oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Można wyrabiać ręcznie, ale to będzie trwało dłużej. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Na dość głębokiej(...)patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, za każdy razem przed nabieraniem mocząc łyżkę w zimnej wodzie .(np.w kubku, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do łyżki). Formować placki i smażyć je około 2-3 minuty z każdej strony na mniejszym płomieniu do zrumienienia. Należy je nakładać w odstępach, ponieważ na patelni będą jeszcze rosły. Po usmażeniu odsączyć
Olcia gotuje!
BUŁKI Z PATELNI Z PIECZARKAMI 110ciepło jak i na zimno, jednak polecam jeść je z jakimś fajnym sosem lub np z ketchupem, bo są lekko "zapychające" 😁 Następnym razem postaram się też cieniej rozwałkować ciasto, a do środka nałożyć odrobinę więcej farszu. Składniki na ciasto: 50 g masła 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 130 ml mleka 150 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczkę mąki. Odstawiamy na bok. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozpuszczone, lekko ciepłe masło, sól. jogurt lub śmietanę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy dłońmi okrągły placuszek. Na środek nakładamy 1-2 łyżeczki farszu
Walijskie Pichcenie
Gruszki nadziewane czekoladą i cynamonem w cieście francuskim 106Czasami wszystko idzie nie tak. Moje gruszki w cieście francuskim już po kilku minutach w piekarniku się przewróciły. Ba! Mało tego - nawet się przewróciły tak, że widać było ich środek nadziany czekoladą. Kompletnie niefotogenicznie. Nie szykowałam więc żadnego planu zdjęciowego. Teraz żałuję, bo dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Od razu po degustacji złapałam za aparat i zrobiłam zdjęcie zanim(...)zdążył zjeść swoją porcję, a mąż swoją. Podrzucam więc przepis, dla tych, którzy nie przekreślają potrawy ze względu na słabe zdjęcie ;-) Tego smaku nie da się opisać. Kruche ciasto francuskie, słodka gruszka i czekolada z cynamonem, to pyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć. Deser jedzony na ciepło, to już zupełna bajka! ;-) SKŁADNIKI 3 gruszki Konferencja 1 opakowanie ciasta francuskiego
Passions hobbies life
DROŻDŻOWE ŚWIDERKI Z SEREM. Z CYTRYNOWYM LUKREM 111cukrem waniliowym (mikserem, trzepaczką, widelcem). Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać roztrzepane żółtka, roztopione lekko przestudzone masło, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ja robię to przy użyciu haków miksera). Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy(...)prostokąt o grubości około 0.5 cm. Przygotowaną masę serową wykładamy na połowę naszego ciasta i przykrywany drugą połową. Delikatnie przyciskamy dookoła brzegi. Ciasto z masą serową tniemy ostrym nożem lub radełkiem na długie paski. Każdy pasek przekręcamy z obu stron tworząc spiralę. Tak przygotowane drożdżowe świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Walijskie Pichcenie
Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą 123Macie ochotę na pyszne ciasto ze śliwkami? Koniecznie wypróbujcie ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą – takie pyszne, że ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Gorąco polecam! Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą R The post Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Kruche ciasteczka z migdałami 136sody 2 garści migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę mieszamy z sodą oraz cukrem wanilinowym. Miękkie masło ucieramy z dodatkiem cukru. Kolejno dodajemy jajko, a następnie stopniowo mąkę. Przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do zamrażarki na 5 minut. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je dłonią, układamy na blaszce
Przepiski.pl
Tarta sernikowa z nadzieniem dyniowo-morelowym 89Smak sernika zamknięty w kruchym cieście, a jako wisienka na torcie nadzienie dyniowo-morelowe. W sam raz na nadchodzący deszczowy, jesienny weekend :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru szczypta soli żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego nadzienie: 400 g kremowego twarożku kanapkowo-sernikowego 1 jajko 20 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka jogurtu(...)łyżka dżemu morelowego Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy żółtko i jogurt, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem i jogurtem. Wylewamy
Mienta blog
Cynamonki 109Cynamonki Dziś zapraszam na pyszne cynamonki - mięciutkie i pachnące bułeczki mleczne z dużą ilością cynamonu, idealne na jesień. Ciasto na drożdżowe ślimaczki z cynamonem bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych(...)ciepłe - zbyt gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży). Spienione drożdże połączyć z mąką, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Brązowy cukier wymieszać
Lekcje w kuchni