ciasto - 164325 przepisów (strona:2914/10955)

leniwe drożdżowe z rabarbarem... 212

godzin, następnie mikserem hakami wymieszać z 2-3 minuty rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki, posypać cukrem blaszka 34x25 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch na cieście ułożyć rabarbar odciśnięty z puszczonego soku, delikatnie przycisnąć do ciasta piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 60-65 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, przed podaniem(...)posypać pudrem cukrem - ciasto jest przepysznie smaczne..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z borówkami 207

idealne wspomnienie a zarazem zapowiedź lata :D w zamrażalniku ostał mi się woreczek przepysznych borówek, dlatego postanowiłam upiec dwukolorowy sernik z borówkami na kruchym spodzie ;) Składniki: (tortownica 24 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego(...)budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 2 łyżki kaszy manny 75 g masła roztopionego 250-300 g borówek dodatkowo: garść borówek 100 g białej czekolady Wykonanie Ciasto: Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy

Kulinarna (nie)codzienność
Ucierane z truskawkami pod kruszonką 189

Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: - 30 dag mąki pszennej - 20 dag masła - 15 dag cukru(...)kokos, migdały i wanilię zajrzyjcie nw www.Skworcu.com.pl 1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników. 4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto

Apetyczna babeczka
Ciasto brzoskwiniowe z jabłkami i orzechami 267

Ciasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 5 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier(...)zrobić budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. 5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe z rabarbarem i "Romans na receptę" 204

sezon na rabarbar. Najstarszy ogródkowy mocno wybujał, jakby ujęty zazdrością w stosunku do odmiany posadzonej 2 lata temu. Domownicy jeszcze nie tęsknią za kompotem z rabarbaru, więc postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem. Wyszło przyjemnie kwaskowate i dzięki niemu zawitała wiosna w moich słodkich daniach :) W ostatniej chwili złapałam kawałek, by zrobić zdjęcie. Składniki w temperaturze pokojowej (na opcję najmniejszego(...)ciasta z wypiekacza): 60 ml mleka 3 jajka 140 g masła mała miarka soli 80 g cukru 430 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 200 g rabarbaru (przed obraniem) Do pojemnika wypiekacza do chleba wrzucić składniki w takiej kolejności jak podana wyżej, z wyjątkiem rabarbaru. Włączyć wypiekacz na odpowiedni program (u mnie chleb słodki). W czasie zarabiania ciasta przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 363

ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję(...)białek mieszając łyżką w taki sposób, aby piana nie siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia

Blondynka Gotuje
Łabędzi puch 251

ciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe. Przepis  znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z  niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem(...)niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek  1 szkl cukru  1 szkl mąki tortowej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka

Cynamonowe szczęście
Sernik śmietankowy 311

wspomniałem z jednym ze wcześniejszych postów ( właśnie w tym ), sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Chciało by się powiedzieć, że to typowe polskie ciasto, które bardzo często gości w naszych domach, bez względu na okazję, lub jej brak. Jednak, czy aby na pewno sernik to polskie ciasto? Mimo, iż bardzo w Polsce popularny, to jednak jego korzenie sięgają już starożytnej(...)Grecji. W jednej z pierwszych książek kucharskich autorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich. W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz Katon opisywał, aby 2 kg sera utrzeć w moździerzu, wymieszać z funtem mąki pszennej i jajkiem i piec na rozgrzanym kamieniu. Ekspansja terytorialna Włochów sprawiła, że ludność podbitych krajów

Jacob Tastes
Szybka tarta z truskawkami 261

śmietana 18 proc duża 1 cukier waniliowy  3 jajka  8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 kostka masła wiórki kokosowe i melisa do przybrania Sposób przygotowania:  Ciasto: Z 2 szklanek mąki, masła wyjętego prosto z lodówki i pokrojonego w małe kostki, 1 jajka i 5 łyżek cukru wyrabiamy ciasto. Robimy kulkę i odstawiamy na 1 godzinę(...)lodówki żeby zrobiło się twarde. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 20 min aż nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie. Masa śmietanowo jajeczna: Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy

W kuchennej krainie
Tarta z budyniem i rabarbarem 200

warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :) Składniki(...)formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Z podanej

Fabryka pomysłów
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 152

Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3   Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu  łyżeczka cukru(...)łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki

R'n'G Kitchen
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1125

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza,jest zimno i szaro. Postanowiłam,że ten długi weekend umili Nam ciasto,które każdy zna i lubi.Sam wygląd sprawia,że z przyjemnością sięgamy po kawałek. Składniki:   9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki 1,5 szklanki cukru( dałam 1 szklankę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju(...)kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)    Masa:   50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze  Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części: do pierwszej dodajemy 4 żółtka

Niespełnione zdolności kulinarne
Trociniak przekładany 383

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki(...)Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z brzoskwiniami II 210

wypiek z racji weekendu majowego :) Składniki: Spód: 2,5 szklanki mąki 2 żółtka 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia śmietana - ile zabierze ciasto Masa serowa: 1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego 1 puszka brzoskwiń 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Ciasto na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę lub plastry i wyłożyć na ciasto. 2. Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być. 3. Masę serową ostrożnie wylać

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem 186

Przepis na to ciasto należał do mojej babci, a przekazała mi go moja mama. Jest to bardziej ciasto babkowe z owocami. Osobiście uwielbiam takie połączenia. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g masła 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania ciasta, masło(...)czym wsypać przez sitko mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać i rozsypać na wierzchu rabarbar (można go lekko wcisnąć w ciasto). Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, a ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania