ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:89/457)

Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 211

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze(...)było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli

Korniszonki
Fale Dunaju ze śliwkami 330

Fale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
ciasto ucierane śliwkowe z musem z soku pomarańczowego ze śliwkami... 126

dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką. Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca. Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Sok pomarańczowy(...)wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Izaura ze śliwkami 228

sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 80 g masła roztopionego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około 500 g śliwek Jajka do ciasta czekoladowego powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka włożyć masło, wodę, cukry i kakao. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu(...)mąkami, dolać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto czekoladowe i można delikatnie przemieszać masę serową z ciastem, aby powstały zygzaki. Wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C około 60 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności
Kruche ciasto ze śliwkami 318

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy(...)folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta  wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy

Kuchnia domowa Ani
Murzynek ze śliwkami 186

ciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam na klasycznego murzynka w jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki

Cynamonowe szczęście
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 193

jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru  łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza (ok. 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao. Dzielimy na kulki, dajemy do woreczka(...)kroimy na ćwiartki. ROBIMY BEZE : Białka zaczynamy ubijać i powoli dosypujemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i gładka dodajemy mąkę, następnie bardzo delikatnie mieszamy. SKŁADAMY CIASTO : Na podpieczony spód wykładamy równo jabłka, następnie układamy śliwki skórką do góry. Wykładamy bezę i rozsmarowujemy. Ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posypujemy

Pani na deser
Proste ciasto z gruszkami 114

Proste ciasto z gruszkami przygotowałam na bazie przepisu Wściekła szarlotka babci Zosi . Użyłam jednak zamiast jabłek, gruszek. Oprócz tych owoców dodałam do ciasta odrobinę suszonych śliwek. Kombinacja wyszła bardzo pysznie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku wilgotne. Zachęcam Was do zrobienia tego prostego ciasta z gruszkami. Smacznego! Kakaowe ciastka owsiane(...)cukrem oraz stopniowo mąkę. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Jeżeli ciasto trudno będzie połączyć, odstawiamy na około 10 minut - ponownie mieszamy. 3 Na samym końcu śliwki kroimy w małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. 4 Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 35-40 minut. Sprawdzamy wykałaczką/zapałką ciasto. Kiedy po włożeniu

Kuchnia Bazylii
pyszna śliwkowa drożdżówka... 116

hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto. Ciasto posypać mąka, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem. Piec(...)nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka ze śliwkami, cynamonem, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki otrębowo -żytnie ze śliwkami 141

przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki(...)myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi  do papilotek wykładamy najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Puszysty śliwkowiec 219

mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Tarta ze śliwkami 106

łyżka mąki ziemniaczanej cynamon Przygotowanie Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć foremkę do tarty. Wstawić do lodówki na ok 15-20 min. Zapobiega to zsuwaniu się ciasta z boczków foremki. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. W 180 stopniach góra-dół. Śliwki wypestkować, pokroić na ładne połóweczki, dać do miski, zasypać(...)jednym cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i łyżką mąki ziemniaczanej. Ona powoduje to że śliwki gdy puszczą sok to z niego zrobi się fajna frużelina. Na podpieczony spód układamy dowolnie śliwki. Na górze robimy z drugiej kulki ciasta coś w rodzaju kratki. Wstawiamy do piekarnika znów na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 min. Smacznego! Autor przepisu: Beata Artykuł Tarta

Wasze Przepisy
Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką 65

proste ciasto kakaowe z migdałową kruszonką i śliwkami przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi wilgotne, smaczne, a śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych są tutaj świetnym dodatkiem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka maślanki ¾ szklanki oleju Przygotowanie: Wszystkie(...)umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki 3 pełne garście płatków migdałowych Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Składniki na kruszonkę umieszczam w misce

Słodki sentyment
Ciasto kakaowe z migdałową kruszonką 77

tutaj świetnym dodatkiem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka maślanki ¾ szklanki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta. Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia(...)płatków migdałowych Dodatkowo 300 g śliwek (mogą być mrożone) Przygotowanie: Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Pamiętaj, że konsystencję możemy sami regulować. Jeśli kruszonka wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj trochę masła, jeśli zbyt lepka – trochę mąki i cukru. Śliwki kroję w kostkę i wykładam na ciasto kakaowe. Całość posypuję kruszonką i wstawiam

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 202

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem. Smacznego

Smak mojego domu