ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:154/457)

Boże Narodzenie w Europie 117

kapustą, indyk i dziczyzna. Karpia w Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna Bożego zawiniętego w becik. Oprócz tego podaje się pierniki na opłatkach tzw. lebkuchen oraz inne ciasta np. babki drożdżowe. Nieodłącznym elementem jest przystrojona choinka i śpiewanie kolęd. Ten pierwszy zwyczaj narodził się właśnie(...)zwane julej. Czas odpoczynku zaczyna się 21 grudnia, od tego dnia Norwegowie nie przystępują do ciężkich prac. Na stole wigilijnym króluje dorsz z ziemniakami i ryżem, kompot ze śliwek, piernik i ciasto migdałowe. Ucztę otwiera owsianka z migdałem. Osoba, która na niego trafi ma dużą szansę na małżeństwo w następnym roku. Na zachodzie kraju jada się ryby, na wchodzie- wieprzowinę

ProstePesto.pl
Knedle ze śliwkami 193

zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁 Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 śliwki Przygotowanie: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową(...)zależności od ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 194

serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym(...)patelni z odrobiną oleju i karobu (dzięki niemu cebulka nabierze głębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego

Wielki apetyt
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 198

Wrzesień to czas nie tylko przetworów robionych na zimę, ale też ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru

Bon appetit mon amie
Śliwkowa tarta 155

etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta. Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi.  Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Nadzienie 1 łyżka cukru(...)łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.  2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem. 3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze

Kuchenne aromaty
Sypana drożdżówka 209

czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę . Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych(...)kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia

Ugotować
wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką... 180

cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie ciasto ze śliwkami 112

Ciasto, które przygotujesz w 15 minut, wszystkie składniki razem miksujemy. Puszyste, delikatne ciasto z dodatkiem śliwek, idealne do porannej kawy. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Drożdżówka ze śliwkami 91

Masz ochotę na coś słodkiego do porannej kawy? proponuję leciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, pod chrupiącą kruszonką. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Ciacha z masłem orzechowym i czekoladą 86

łyżką,  do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Wsypujemy pokrojoną drobno czekoladę  ( można użyć oczywiście groszków czekoladowych ). Mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję  i bezproblemowo poddawać się formowaniu w kuleczki. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem lub podkładką silikonową  i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Odrywamy kawałeczki ciasta wielkości średniej śliwki, kulamy kuleczki, rozpłaszczamy delikatnie i układamy

Kronika Piekarnika
SZYBKIE I PROSTE UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 99

PYSZNE I LEKKIE CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI Potrzebujesz 5 jaj L lub 6 M, 300 g mąki pszennej, 300 g cukru, 125 ml oleju rzepakowego, śliwki lub jabłka.  NIC więcej! PYSZKA! Jajka ucieramy 10 minut na puszystą jasną masę, dodajemy cukier ucieramy kolejne 8 minut, dodajemy olej strumieniem, dalej ucierając, następnie mąkę, Wylewamy na formę, dodajemy owoce pieczemy godzinę

SMYKWKUCHNI
Kruche babeczki 198

specjalnie czasochłonne. Gotowe ciasto wstawia się na jakiś czas do lodówki, aby odpoczęło. Kolejno, z ciasta wykrawane są krążki, którymi wykłada się metalowe foremki na babeczki . Babeczki piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku pomiędzy 15 a 20 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo wyłożymy foremki ciastem i jak przypieczone ciasto chcemy uzyskać. Ja lubię kiedy ciasto jest dobrze wypieczone(...)dodać żółtka i zarobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki z ciasta wykrawać krążki, którymi wykładać metalowe, karbowane foremki. Przed włożeniem ciasta do foremek, każdą foremkę należy wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Po ułożeniu ciasta w foremkach warto jest

MeCooks
Chleb żytni ze suszonymi śliwkami 146

Domowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży 250g mąki żytniej T720 250g mąki pszennej chlebowej T750 10g soli 5g cukru 500ml ciepłej wody 100g suszonych śliwek Sposób przygotowania: Rozczyn Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej(...)bezpośrednio do miski z mąką.  Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Torcik pomarańczowy 130

Wybór z listy ciast , które lubię jeść oraz które lubię piec jest niemożliwy. Jeśli chodzi o jedzenie ciast, to ciasta przełożone kremem , ciasta z dodatkiem galaretki oraz ciasta z owocami smakują mi najbardziej. W kwestii pieczenia to muszę się przyznać, iż najbardziej lubię robić ciasta które są mało pracochłonne . Do takich ciast zaliczam proste serniki oraz ciasta z owocami. Torcik(...)włożyć formę z ciastem orzechowym. Ciasto piec przez 55 minut do godziny lub do momentu, w którym środek ciasta jest całkowicie wyrośnięty a ciasto po dotknięciu palcem nie zapada się do środka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić po czy przekroić na dwie połowy. Pierwszy blat ciasta pokryć większością kremu pomarańczowego, przykryć pozostałym blatem. Po wierzchu ciasto udekorować pozostałym kremem

MeCooks
Sernik śliwka w czekoladzie 123

puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego “Gostyńskie” 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml wina do grzańca “Gluhwein” Do dekoracji: cukierki śliwka nałęczowska w czekoladzie lub suszone śliwki polewa czekoladowa Przygotowanie: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy(...)termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy” do ciasta za pomocą roztopionej czekolady

Smakowity Blog Kulinarny