ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:286/419)

Pierogi leniwe z zakwasem 107

Smakują wybornie z dodatkiem samego masła i soli. Podane ze smażonymi na maśle śliwkami, smakują równie dobrze. 90 g zakwasu żytniego 450 g twarogu półtłustego, krajanka 220 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 1 jajko Składniki wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte, elastyczne ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek

Kucharzyca
Korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem 72

tarty na korzennym spodzie, oraz owoców zapiekanych pod kruszoną (u mnie to najczęściej śliwki, jabłka lub gruszki). Wyszło pysznie a to danie weszło do repertuaru moich dań śniadaniowych (jeśli ktoś lubi wcześniej wstać, by zrobić coś tak pysznego na śniadanie na pewno będzie miał dobry dzień - ciasto i gruszki można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce

Milion Smaków
Sernik na zimno z figami i galaretką z sharona 111

A co?, taki sernik dziś powstał i jest pyszny, zimny, idealny na lato. Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to

Moje Małe Czarowanie
Świąteczne ciasta 197

wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt

Domowe ciasta
Chleb bezglutenowy - jaglany 160

piekę 55 minut w piekarniku elektrycznym góra-dół i termoobieg. Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia, owijając bawełnianą ściereczką. To też babcina metoda, dzięki której chleb nie wyschnie. Nie można zostawiać upieczonego chleba do ostygnięcia w foremce bo skórka zwilgotnieje. Śliwka nadała ciekawy, słodkawy posmak a o jej właściw ościach wspomagających trawienie wspominać

Ze smakiem bez glutenu
Powidła śliwkowe 130

drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować.4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 193

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki

Gaździnka warzy
BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM 153

zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt:  6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC.  Mus śliwkowy:  2 kg śliwek ok 2 łyżki cukru(...)galaretki czerwone( u mnie wiśniowe) Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna. Krem śmietankowy:  2/3 l śmietany kremówki 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny

Niespełnione zdolności kulinarne
Maślankowe ciasto z truskawkami 218

owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach składniki macie podane i na gramy i na szklanki :). Składniki na tortownicę 28 cm: 3 jajka (u mnie małe) 250 gr maślanki (równowartość 1 szklanki(...)Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

moj przepis na
Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 147

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze Dziś zapraszam Was na pyszny domowy bigos przygotowany w wolnowarze. Ten aromat, smak… coś cudownego. Nie sądziłam, że tak proste danie może być jeszcze lepsze. A jednak Dlaczego warto przygotowywać dania w wolnowarze? Posiłki przygotowane w wolnowarze zachowują większą ilość substancji odżywczych niż te przygotowane tradycyjną metodą gotowania(...)Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż

Słodkie okruszki
Zdrowy keks 159

pyszny blok bakaliowy, keksy, itp. kalorie pewnie nas przerażą, dlatego póki co ich nie liczyłam :p Składniki: pomarańcz bakalie (500g):(150g rodzynek, 150g suszonych fig, 150g daktyli, 50g suszonych śliwek) 200g odtłuszczonej mąki migdałowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej skórka z połowy cytryny 4 jajka Sposób przygotowania: Bakalie kroimy w kostkę Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej(...)cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pełnoziarniste ciast(k)o owsiane z jeżynami (Zdrowe słodycze #4) 132

ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych) 1/2 szkl oleju  2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.  Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut. Inspiracja: Marta gotuje

Kto ugości moich gości?
Drożdżówki z serem i jagodami 279

drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami.  Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis! Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży 100 ml ciepłego (nie gorącego(...)mąki tortowej W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam

Gotuj z Mąką
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 125

finger food.  Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany z kilkudniowym wyprzedzeniem, schładzany i podgrzewany minimum dwukrotnie. Do kapustki można dodać garść suszonych grzybków i suszone śliwki(...)przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 4 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, czarny pieprz opcjonalnie: garść suszonych grzybków *użyłam wody z 2   łyżkami  takiego bulionu  ________________________________________________ WYKONANIE CIASTO: Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone.  Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i mieszając dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia

cool and minty
Ciasto piernikowe z czekoladą 167

tylko kostkę i to dzieliłam ją na 3 razy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku i aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao(...)śliwek węgierek Przygotowanie: Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto wlać

Kuchcik gotuje
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 73

Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwka wedle uznania) polewa ▸ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸ łyżka masła(...)papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut 180 stopni (do suchego patyczka) 5. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Polewamy ostudzone ciasto i wedle uznania ozdabiamy.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie

Proponowane wyszukiwania