Kompot ze śliwek 146Kompot ze śliwek Najlepszy kompot ze śliwek węgierek na zimę. Kompot ze śliwek na zimę przygotowuję od wielu lat z bardzo starego, sprawdzonego przepisu. Z równie
Cztery Fajery
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi śliwkami. 168Chleb na zakwasie żytnim. Domowy chleb pszenny z suszonymi śliwkami na zakwasie żytnim, to kolejna pozycja, jaką możesz znaleźć w moim e-booku pt. Domowe Pieczywo
SMYKWKUCHNI
Babka kakaowa z suszonymi śliwkami 153Smaczna i puszysta kakaowa babka kryje w sobie suszone śliwki.
Przepisy Kulinarne
Murzynek ze śliwkami, płatkami migdałów i polewą 19526.09.2018 Murzynek w wersji na bogato. Płatki migdałów, polewa i śliwki ,opcjonalnie nasączenie ponczem ze śliwowicą,wszystko to sprawia, że zwykły murzynek jest niezwykle smaczny, wyśmienity
gotuj ze mną
Kruche ciasto z powidłem i migdałami czyli poWeekendowe Łakocie odc.177 199Czym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam
Dzieje kuchennej Wiewióry
Delikatny sernik ze śliwkami 184Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na
Smakołyki Asi
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 198pełen ekologicznej żywności. A co z naszym chlebem z suszonymi owocami? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 5 g świeżych drożdży, płaskiej łyżeczki soli, płaskiej łyżeczki cukru, 1 szklanki wody, 1 łyżeczki oleju, ulubionych suszonych owoców ( mogą to być śliwki, morele, rodzynki lub żurawina), kilku łyżeczek nasion, np. pestek dyni lub słonecznika. Co trzeba
Fascynacje Ani
keks marchewkowy z bakaliami 207doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią. * 2 keksówki o długości 20 cm Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 300 g startej marchewki 100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe) 50 g rodzynek(...)pieczenia Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut. Inspiracja- Trzeci talerz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 290czekolady karmelowej ( np. Wedel ) 5 jaj 4 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy(...)wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowo
Mazurek z musem czekoladowym 193rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć(...)widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 192kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi z łososiem , które podaliśmy z masełkiem bazyliowym. Naprawdę, są wspaniałe! PIEROGI Z ŁOSOSIEM (na ok. 30 pierogów) Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz
W kuchni Karmel-itki
Crumble ze śliwkami i morelami 144Crumble z owocami, najlepiej sezonowymi smakuje zawsze. Pasują każde owoce, deser pięknie pachnie masłem, owocami i ciepłem lata. Owoce pod kruszonką to prosty, wyjątkowy i bardzo
Zasmakuj Kuchni
Placek ze śliwkami 155słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec
mojej kuchni
Placek ze śliwkami 199słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec
w mojej kuchni
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 151powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto(...)ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam
Słodki sentyment