Reklamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste i niezwykle kolorowe ciasto, które świetnie sprawdzi się jako sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Połączenie kwaśnych owoców jagodowych ze słodkim kokosem jest strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować zanim nadejdzie sezon na świeże owoce. Lista zakupów (na tortownicę 24 cm) Spód: 150 g masła 210 g mąki 140 g cukru 90 g wiórków kokosowych 2/3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka Góra: 350 g owoców mrożonych (u mnie truskawki, jagody i borówki) 190 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 1 i ½ mąki ziemniaczanej 1 białko 1/3 szklanki cukru pudru Krok pierwszy: masło roztopić w garnuszki, a następnie wymieszać z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na formę do pieczenia
Proste-przepisy.plmąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny DODATKOWO: 50 g płatków migdałów, krótko uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Masło, jajka, mleko i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 5 minut. Cały czas mieszając, po kawałku, dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła
cool and mintygreckiego -ksylitol (indywidualne preferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w lodówce) -łyżka ksylitolu Inne dodatki -2 banany, truskawki, kiwi -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów) -ulubiona mieszanka MOJE MUSLI BISZKOPT RYŻOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli(...)miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandaskisielu truskawkowego 1 op. cukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao(...)Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem
Słodkości i nie tylkoNaleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą(...)patelni odlej i zostaw do zasmażanej kapusty. Dyniowe kopytka Purée z dyni przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przyprawy i zacznij wsypywać powoli mąkę, ile zabierze, zagniatając powoli ciasto. Gdy przestanie się kleić, uformuj z niego wałeczki na podsypanym mąką blacie i pokrój nożem na niewielkie kopytka (powinny mieć ok. 0,5 cm grubości). Następnie gotuj je ok. 5 minut
Food Squareokoło 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim: puszyste i mięciutkie proste i szybkie w wykonaniu (brak drożdży i oczywiście potrzeby czekania na wyrastanie ciasta) tanie (podstawowe produkty, które zapewne każdy ma w domu) Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. 2 szklanki mąki pszennej(...)jabłka wrzucam do przygotowanego ciasta i mieszam za pomocą łyżki. Krok 5 . Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję ją do masy ciasta, stopniowo i delikatnie mieszając łyżką. Krok 6 . Na dużej, żeliwnej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (do każdej kolej serii racuchów dolewam 1 łyżkę oleju). Na rozgrzany olej nakładam za pomocą łyżki porcje ciasta i formuję placuszki. Smażę
Ania gotujewyglądał jak włoskie ciasto Panettone! Tak mi się jakoś skojarzył 🙂 Wysoki, puszysty, z lekko przypieczonym wierzchem i pęknięciami, przypominał bardziej świąteczne włoskie ciasto niż klasyczny polski sernik. I tak oto narodził się „sernik Panettone” – spotkanie dwóch tradycji w jednym wypieku. Historia Panettone – włoskiego przysmaku świątecznego Panettone to tradycyjne włoskie ciasto bożonarodzeniowe, pochodzące z Mediolanu. Według legendy ciasto zostało wynalezione przez(...)równych części, używając noża i nowego arkusza papieru do pieczenia. Każdy kawałek udekoruj inną polewą: Czekolada mleczna Biała czekolada Gorzka czekolada Truskawka Toffi Słony karmel Malina Itp… Następnie dodaj praliny Archer , borówki, truskawki, ciasteczka, kawałki czekolady – wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Podsumowanie Sernik czy Panettone? Mój sernik Panettone to dowód na to, że kuchnia nie zna granic. Czasem przez
RafalCookZapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej . Bajaderki orzechowe z Nutellą Składniki: 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.) ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno(...)drobno posiekanych *syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego do ciast. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie
Mania Gotowanianapoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :) ZIELONY BISZKOPT Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem(...)ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy (dużej i małej) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Do małej np. keksówki wlać odrobinę ciasta (to będzie służyć jako posypka na boki tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły
Candy PandasTRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla Podniebieniawyszło uroczo Maluchy zadowolone, a to najważniejsze Ciasta na Wielkanoc Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc , to koniecznie sprawdźcie np. pyszny sernik z mlekiem skondensowanym lub ucierany makowiec z jabłkami . Nie zapomnijcie też o pysznej babce. Świetna jest np. babka serowa z mascarpone . Mazurek wielkanocny przepis Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody. Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła
Słodkie okruszkiTRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla PodniebieniaSMAKI TRUSKAWKI I RÓŻY. TAKIE POŁĄCZENIE NADAJE MU BARDZO CIEKAWY SMAK. ZACHĘCAM! Co jest potrzebne? spód 100g ciemnych herbatników 5-6 łyżek topionego masła masa serowa 800 g mielonego twarogu półtłustego 2 – łyżki śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny mus truskawkowo – różany 6 -8 dużych truskawek świeżych(...)śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie i zasypujemy cukrem waniliowym. Na małym gazie podgrzewamy, rozdrabniając widelcem owoce. Powinny puścić sok. Gdy truskawki będą już przypominać mus, można dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy
Raj dla Podniebienia