ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:525/896)

drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 174

truskawki będą towarem luksusowym ;) Ale - nie ma co się martwić. Nadchodzi sezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto

chili & sugar
Ciasto z budyniem i rabarbarem 156

targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę sobie go odpuścić :-) Jak tylko wypatrzyłam go na straganie od razu musiałam zakupić :-)  Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu w ciastach, postanowiłam ten przepis wypróbować . Wprowadziłam jak zwykle nieco swoich pomysłów jak choćby

Aromatyczne Podróże
Poro - tort 228

składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa(...)otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.   Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru

Mix smaku
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 154

ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy

Podróż w kulinaria
Chałka z cynamonem 176

lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do tego delikatną, mleczną kawkę, a synkowi ciepłe mleczko i zajadamy się tymi dobrociami. Robiłam już chałki z kilku przepisów i muszę przyznać, że ten sprawdza się najlepiej, chałka z tego przepisu wychodzi mięciutka w środku(...)duże chałki: 50 gr świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem) 650 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 50 g płatków migdałów, do oprószenia Mleko podgrzać, dodać drożdże

moj przepis na
TRUSKAWKOWE LOVE BEZ PIECZENIA 229

truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki 2 łyżki żelatyny WARSTWA CYTRYNOWA: 400 g jogurtu greckiego galaretka(...)cytrynowa 2-3 łyżki pudru łyżka żelatyny WARSTWA CZEKOLADOWA: 330 ml śmietanki 30 % czekolada mleczna 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: WARSTWA TRUSKAWKOWA : Truskawki przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy, aż się zaczną rozpadać. Gorące blendujemy, dosładzamy i wsypujemy galaretki oraz żelatynę, którą wcześniej zalewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce

Pani na deser
Chałka inna niż wszystkie 166

Wyszła pierwszorzędna chałka śniadaniowa. Na drugi dzień pyszna w formie tostów, niekoniecznie z truskawkami (choć myślę, że też byłoby w porządku). Jestem z niej bardzo zadowolona - może upieczecie taką na leniwe, długoweekendowe śniadanie...? Co do śmiesznej powierzchni chałki - sól na drugi dzień jakby wtapia się w ciasto, tworząc takie właśnie zabawne bąbelki. Nie miałam czasu sfotografować chałki w dzień pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
I znowu po duńsku... 164

maślanki 500 ml skyra 100 g miodu ziarenka z 1 laski wanilii dodatkowo: 300 g truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut(...)schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko, nieco je spłaszczając. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć z niej ciasteczka, ostudzić. Maślankę, skyr, miód i wanilię wymieszać trzepaczką na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zupę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe ciasto z rabarbarem - bez glutenu 136

tiramisu , dżem skandynawski , a nawet drobiowe roladki pieczone w rabarbarze , a tegoroczny sezon otworzył placek z rabarbarem i truskawkami , który wyszedł tak pyszny, że na pewno ponownie pojawi się na stole Słonecznej Kuchni :) Tymczasem zapraszam Was na kolejną, rabarbarową słodkość! Przepyszne ciasto kokosowe, odpowiednio wilgotne i wyraziste dzięki połączeniu jogurtu z białą czekoladą. Całość równoważy kwaskowaty i bardzo soczysty rabarbar

Kuchnia w Słońcu Skąpana
3 przepisy na słodkie wypieki i kilka słów o pięknej paterze od Tarka i Miarka 211

końcu najpierw „jemy oczami” I nie chodzi tu wyłącznie o sposób przyozdobienia samego wypieku, ale też o to na czym go podamy. Ostatnio nabyłam wspaniałą paterę na ciasto z łopatką i kloszem z serii Lavender . Patera wykonana jest z białej porcelany, delikatny piękny wzór fioletowej lawendy nadaje jej elegancji. Osobiście jestem nią zachwycona. Nie ukrywam, że od dawna(...)które sprawdzą się właściwie na każdą okazję. W szczególności kruche tartaletki. Pamiętajcie, że możecie je dowolnie nadziewać np. truskawkami i polać czekoladową polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera

Słodkie okruszki
Ciasto z truskawkami i kremem twarogowym 759

sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej przegotowanej wody około 500 g truskawek Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować(...)koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Krem będzie rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście. Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki.  Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka

Ala piecze i gotuje
Knedliczki z frużeliną truskawkową 89

wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki(...)wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 89

wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki(...)wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 120

trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki, lekko podsypując stolnicę mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby się lekko napuszyły. W dużym garnku (średnica około(...)wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 251

trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, uformować 15 cm wałki, lekko podsypując stolnicę mąką. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aby się lekko napuszyły. W dużym garnku (średnica około(...)wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

moj przepis na