Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki(...)schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce - ja swoje truskaweczki pokroiłam na połówki :). Pieczemy w 150 stopniach do momentu, aż ciasto się ładnie zrumieni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujeok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży
potrawyregionalnewykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 2 białka (opcjonalnie) 200g jogurtu naturalnego aromat śmietankowy 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek Sposób przygotowania: Jajka(...)wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaotrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji lodów. W razie niezjedzenia od razu
Be Fit Be Strongnazwami pysznych drinków które kojarzą się z dobrą imprezą stąd nazwa ciasta Gorączka sobotniej nocy. Gorączka sobotniej nocy Składniki: - galaretka Winiary Blue Curacao - galaretka Winiary Mojito - 2 galaretki Winiary Piña Colada - 2 galaretki Winiary Pink Margarita - puszka ananasów - puszka brzoskwiń - 400 ml śmietany 30 % - truskawki - herbatniki Przygotowanie: Galaretkę Blue Curacao i Mojito rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, wychładzamy (można(...)całość przelewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki Pink Margarita rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy na plastry, układamy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki nawet na kilka godzin ja wytrzymałam trzy godziny. Ciasto jest delikatne i przepyszne. Życzę smacznego
Kulinarne życieodpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty… Napoleonka inaczej – składniki: opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30-36 % cukier puder do posypania ok. 400 g owoców (truskawki, maliny) Krem : 375 ml mleka 4 żółtka 60 g cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki rumu Podgrzewam mleko w rondelku do momentu(...)grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia. Piekę ok. 20 min. w nagrzanym
UgotujmyTo.plSezon truskawkowy w pełni, więc to najlepszy czas na wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja(...)wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuścić w 1,5 szklanki (375ml
Smaczne Zdrowemascarpone i śmietany kremówki oraz truskawkowego musu. Choć ciasto było szybkie i łatwe w przygotowaniu, musieliśmy na jego skosztowanie czekać do następnego dnia. Po przekrojeniu naszym oczom ukazały się trójkolorowe warstwy, z których sporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu z truskawkami wyjęte z lodówki było deserem idealnym. Udostępnij Składniki na truskawkowe tiramisu
niecodziennikparymąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut(...)jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy. Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami. Zawijamy. Odstawiamy
NaKońcuJęzykaLato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance(...)bananem i jogurtem, istotne jest, aby było to naturalne kakao, najlepiej bez cukru; warto zaopatrzyć się w ziarna kakaowca, które są naturalnym źródłem błonnika. Jeśli połączymy jogurt naturalny z truskawkami i jagodami goji powstanie najlepszy koktajl truskawkowy, który ma piękny kolor i smakuje wyjątkowo. Jagody goji są źródłem białka oraz witaminy A. Chętnie, zwłaszcza do koktajli miksowanych zimą dodaję cynamon
Moja smaczna kuchniacukru 125 g zimnego masła budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 150 - 160 stopni około 15 - 20 min. Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek, bardzo ładnie wtedy wychodzą. W tym czasie przygotowujemy budyń i wlewamy go do tartaletek. Na wierzchu układamy truskawki i zdobimy listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniPo tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z
Życie zamknięte w smakuwody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody(...)kwaśne można użyć tutaj dosładzaczy (odradzam cukier, może to być np. stewia). WYKONANIE: Na wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać
All My Fit LifeTak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak
Be Fit Be StrongPierogi z owocami. Z najlepszego zaparzanego ciasta pierogowego. Podane na słodko z ubitą słodką śmietaną, można też podać z jogurtem greckim. Ekspresowe, lekkie i wegetariańskie danie na lato. Gdyż pierogi z owcami zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i kuchnią mamy, czyli ze wspomnieniami dzieciństwa(...)Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale czasami przygotowuję pierogi na słodko jak te dzisiejsze, pierogi z jagodami i twarogiem lub pierogi z truskawkami . Te z nektarynkami zrobiłam, gdyż zabrakło mi farszu do ruskich pierogów, a szkoda było mi wyrzucić ciasto. Zastanawiałam się tylko jakie owoce wybrać, czy wykorzystać wiśnie czy mandarynki, wypadło na nektarynki. Polecam do pierogów ciasto zaparzane, gdyż jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię