Składniki: naleśniki ▪ 1 szklanka mąki (orkiszowa) ▪ 1 jajo ▪ ok. 1 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej ▪ 1 łyżka oleju masa ▪ 400 g truskawek ▪ 200 g twarogu ▪ 2 łyżki jogurtu naturalnego ▪ dosładzamy wedle uznania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i miksujemy (masa ma być lejąca). Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy naleśniki (wyszło mi 8 sztuk). 2. Truskawki
zdrowo i aktywnieSkładniki: naleśniki ▪ 1 szklanka mąki (orkiszowa) ▪ 1 jajo ▪ ok. 1 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej ▪ 1 łyżka oleju masa ▪ 400 g truskawek ▪ 200 g twarogu ▪ 2 łyżki jogurtu naturalnego ▪ dosładzamy wedle uznania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i miksujemy (masa ma być lejąca). Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy naleśniki (wyszło mi 8 sztuk). 2. Truskawki
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto ze szczególną dedykacją i najlepszymi życzeniami na Dzień Mamy! Jak już wcześniej pisałam, mam chwilowo unieruchomioną rękę, prawą... Zamarzyło mi się ciasto, ale trzeba było zrobić takie, które wymaga jak najmniejszego wysiłku. Mogę oczywiście liczyć na pomoc mojej nieocenionej Ośmiolatki, ale wymagać zbyt dużo i od niej się nie da. Na szczęście mam również moją ukochaną "Kasię", ten robot(...)sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię inaczej, to zmniejszę ilość
6nieboczyli w środku wykładamy folię spożywczą (najlepiej posmarować blaszkę masłem by folia się przykleiła) a na zewnątrz owijamy tortownicę folią aluminiową po to by woda nie dostała się do ciasta. Ciasteczkowy Spód: 200 g herbatników pełnoziarnistych 100g masła Masło rozpuszczamy i studzimy, herbatniki kruszymy na pył lub blendujemy. Mieszamy herbatniki z masłem wykładamy i ugniatamy w tortownicy. Odstawiamy(...)zostawiamy na 12 h w lodówce. Masa Truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody Galaretki zagotowujemy w 2 szklankach wody. Truskawki blendujemy i dodajemy tężejącą galaretkę. To wszystko wylewamy na ciasto wcześniej schłodzone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia
Moje Słodkie Piekiełkopewno jej przygotowanie. Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, brązowy cukier, sodę, sól. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i posypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Jeśli soku będzie bardzo dużo odlewamy nadmiar. Dodajemy mąkę i dalej podgrzewamy. Sok powinien nieco(...)zgęstnieć. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości. Następnie nakładamy owoce i zakrywamy ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut
Mania GotowaniaLeciutki biały sernik pieczony wyłącznie na białkach- bez żółtek. Dodatek mleczka kokosowego nadaje mu cudownego delikatnego i kokosowego posmaku. Na serniku mamy gwóźdź programu
Nastoletnie WypiekanieProszek do pieczenia-2 łyżeczki Mleko zimne -3/4 szkl Sól- szczypta Śmietana 36% - 400ml Cukier puder – 4 łyżki Truskawki – 10-15 dag Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki
przepisy- Milkibardziej śliskie i się nie lepi. W przepisie podaję ilość mąki jaką powinno dodawać się kolejno w trakcie przygotowywania ciasta, ale zaznaczam, że ma być jej łącznie 680 g + w razie potrzeby 3-6 łyżek. 1 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Passions hobbies lifekilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką
Fitsweet.mekilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką
Fitsweet.meTruskawki – 10-15 dag Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego
Camilla w kuchninajlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów
W Mojej Kuchni Lubięprostokątów, z charakterystyczną kratką – gofrownica 3w1, czyli razem z grillem i opiekaczem) i jako, że był to sezon na truskawki, zaprosiliśmy od razu całą naszą najbliższą rodzinkę (która już z niecierpliwiona nie mogła się doczekać). Goście przyjechali, ciasto na gofry zrobiłam, gofrownicę rozgrzałam … i się zaczęło :) Na pierwsze dwa gofry czekaliśmy ponad 20 minut, które wciąż były blade(...)osobno i dodać na końcu do gotowego ciasta na gofry (gofry wychodzą bardziej puszyste). Gofry najsmaczniejsze są z domową bitą śmietaną (należy ubić słodką śmietankę 30-36% z niewielką ilością cukru – jeśli podawać będziemy ze świeżymi owocami – lub bez cukru, jeśli serwujemy gofry ze słodkim dodatkiem) i świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, jeżynami lub ze słodką konfiturą
Moja Delicjałyżką. 3. Przelej ciasto do okrągłej formy (jeśli nie jest silikonowa, posmaruj ją wewnątrz tłuszczem). 4. Piecz około 30 minut w 170 stopniach. 5. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i upuść z wysokości ok. 40 cm (w formie). 6. Odstaw do wystygnięcia (najlepiej w uchylonym piekarniku) UKŁADANIE WARSTW (biszkopt, serek, biszkopt, serek, kakao, truskawki) 1. Zaparz kawę(...)jedno większe naczynie. Podziel biszkopt na 12 części. Każdy kawałek ciasta zanurz na krótką chwilę w kawie, następnie delikatnie ułóż na dnie naczynia. Przełóż warstwą serka, na to połóż kolejny nasączony biszkopt. Posmaruj cienką warstwą serka, posyp (najlepiej przez małe sitko) niewielką ilością kakao, ułóż przekrojone truskawki. 4. Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 100 g tortu tiramisu
Powiedz dietom nieświeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych(...)zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą
Moje domowe kucharzenieprzygotowaną blachę i piec ok 30 min w 180 st.C . Gdy biszkopt ostygnie ściąć wierzchnią warstwę,zostawiając 3/4 ciasta na spód. Górną warstwę pokruszyć,najlepiej zrobić to blenderem. Masa truskawkowa: ok 800 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy(...)smaku. Na tak przygotowany spód wyłożyć jedną część masy śmietankowej. Następnie wylać zmiksowane,lekko tężejące truskawki. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa truskawkowa jest sztywna można wyłożyć drugą część masy śmietankowej. Z odciętej góry biszkoptu zrobić kruszonkę i posypać wierzch . Ciasto wstawić do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarnePavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w
Codziennik KuchennyZagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję,dodaj jajka jak będzie ciężko zmiksuj mikserem. dodaj do foremki babkowej , rozgrzej piekarnik na 130 stopni i wrzuć ciasto na 2 godzinki Odstaw do ostygnięcia. Nałóż lody , udekoruj truskawkami lub wybranymi owocami i bitą śmietaną
pichcisztopaski, które zawinęłam w ślimaka i w ten sposób otrzymałam pyszną bułeczkę. Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu, to stanowczo odradzam – puści wodę, wypłynie. Lepsza będzie marmolada. A jeszcze lepsze świeże owoce lub wekowane
Kucharzyca