cukru lub cukru pudru 125 g brązowego cukru 4 duże jajka, rozbełtane rózgą 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej szczypta soli morskiej szklanka pokrojonych w plasterki truskawek 200 g posiekanej mlecznej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm. Umieść gorzką(...)ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Gdy brownie porządnie przestygnie, ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (patrz pkt. 2) i polej nią truskawki
karmelowyCzas czytania: 3 min Ravioli ze szpinakiem i grzybami Choć tytuł mógłby wskazywać na to, że dzisiejsze ravioli będą ze szpinakiem wymieszanym z grzybami to, są
SprawdzonaKuchnia.plWiększości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć
SprawdzonaKuchnia.plWiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś
Smaczne Zdrowezagotować 10 minut, bo niekiedy w przetworach z truskawkami pojawia się pleśń. Syrop jest bardzo gęsty i aromatyczny. Możemy z niego zrobić kompot, użyć do ciasta , do deserów, lodów, do ryżu ze śmietaną i truskawkami, itp. Polecam ! Smacznego
Pysznosci Babci BasiKiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna! Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzeniepieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra: Kcal: 363 Białko: 43g Węgle: 29g Tłuszcz
Zgrabne Gotowaniezakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy
Przepisy i porady kulinarneCzas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w
SprawdzonaKuchnia.pltaki szał. Może dlatego, że można je kupić praktycznie tylko raz w roku? A może dlatego, że są przepyszne i pasują niemal do wszystkiego? Ciasta, naleśniki, desery, sałatki i obiady z truskawkami - uwielbiam! Tym razem dodałam je do owsianki, która zazwyczaj nie jest moim ulubionym daniem i wiecie co? To była najlepsza owsianka w moim życiu! <3 Z podanych
Prosto z Kotłaposzłam po najmniejszej linii oporu i zrobiłam taki. Taki, czyli jaki? Połączyłam dwa ulubione desery mojego dziecka, czyli Brownie i Mousse au Chocolat , dla przełamania smaków bita śmietana i truskawki oczywiście. Wyszła bomba, że kaloryczna to wiadomo, ale smakowa. Normalnie trudno bardzo wyhamować na jednym kawałku. Wiadomo nie od razu, ale co jakiś czas chce się jeszcze i jeszcze. Fakt(...)sztywno,pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą
Blondynka GotujeCzas czytania: 2 min Chrupiące ciasteczka kokosowe Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie
SprawdzonaKuchnia.pl