Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika
Moje domowe kucharzenieIdealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki(...)minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając w porozumieniu z Moniką, zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo 4 tuziny kapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej! HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/ 1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy
KUCHARNIASkładniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.Mąkę(...)pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto keksowe.Piec 35 minut w 180 stopniach C.Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego
kolorowotorcikowopomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy
Smakowy Rajrozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka.Zajadajcie na zdrowie!Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika
Sajkofanka smakuOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli
Kulinarne przygody GatityKeks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki
Gotuj Z Muzykąrondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy
W kuchni wieczoremmasę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym
BaRepasCzas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,50 zł SKŁADNIKI: 1 miarka płatków owsianych 2 miarki wody 1/2 miarki mleka 2 łyżeczki
kulinarnyJamną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam(...)książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól; cukier waniliowy; 2 żółtka; 1 całe jajko
Miksturownikjednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy
Pyry na Gazktóre upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych(...)śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Raj