Sernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka puree z dyni budyń waniliowy 1,2 łyżeczki cynamonu Polewa: 50 gram serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy
Bajeczna Kuchniadrożdże i wszystko razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek
kulinarnyswiatdomijajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny(...)kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom
kgwjanczewospodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki(...)pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej
e-PrzepisyKulinarneimprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujemasła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej(...)kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowacukru z wanilią 5 łyżek (125 g) mąki ziemniaczanej 4 łyżki (50 g) mąki pszennej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki 30% 0,5 opakowania (125 g) serka mascarpone 1 łyżka (10 g) cukru pudru 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. 2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można(...)schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. 7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi (! kilka godzin) śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. 8) Na koniec posypać startą czekoladą
Fitsweet.meŚwieży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się(...)tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować
Smakołyki Berenikiprzepyszny deser przygotowałam z okazji Dnia Matki. Początkowo miałam upiec wielką tartę dla mamy, ale skoro ja też nią jestem, to upiekłam dwie ;) Kruche ciasto z kwaskowatą konfiturą malinową i niesłodzonym serkiem mascarpone, tworzą rozkoszną całość wraz ze słodkimi bezikami i czekoladą rubinową. Polecam na specjalne okazje :) ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru
Mienta blogMOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka(...)pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie ciasto bez pieczenia z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to bardzo pyszny deser na wyjątkowe okazje (albo bez okazji). Smakuje wyśmienicie, dzięki lekko kwaskowatemu dżemowi i kakao nie jest mdły ani zbyt słodki. Do tego prezentuje się bardzo ładnie, także nikogo nie trzeba zachęcać do jego skosztowania, znika błyskawicznie ze stołu. Ciasto przygotujemy
e-PrzepisyKulinarneDelikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli(...)suchego patyczka , ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego
W kuchennej krainieprzez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko(...)Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Lekko ubijamy 1 białko i smarujemy pierwszy
mojewypiekiinietylko24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec przez ok.25-30 minut, do suchego patyczka, upieczone i lekko przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. MASA CAPPUCCINO: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 60 g kawy cappuccino • 3 łyżki cukru • śmietan fix WIERZCH: • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru • śmietan fix • drylowane(...)dosłodzić). Całą śmietankę, mocno schłodzoną ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy, dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy z serkiem mascarpone, drugą zostawiamy na wierzch. Na pierwszą część ciasta nakładamy wiśnie, można też delikatnie nasączyć sokiem z wiśni, na to nakładamy masę cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, znów lekko nasączamy i nakładamy bitą śmietanę
KUCHNIA POLSKAfory" jeśli chodzi o słodycze i dobrą, szaloną zabawę ;) Podaję Wam przepis na pyszne3 ciastka na patyczkach, na pewno zasmakują Waszym pociechom Składniki: 500 g suchego ciasta no babka, biszkopt 150 g serka mascarpone 90 g nutelli kolorowe posypki lub cukiereczki polewa czekoladowa: 3 mleczne czekolady Goplana 2 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z nutellą, dodajemy ciasto, mieszamy.Formujemy
Z Majeczką w kuchni