soczyste owoce. Do nich pasuje nuta cytryny w postaci skórki, soku oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji): opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści(...)schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. W osobnej misce chwilę miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Następnie, delikatnie łączymy mascarpone z kremówką – dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, delikatnie łączymy z serkiem, po czym dodajemy już całość i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Roladę ciasta dzielimy na pół, a następnie każdy kawałek na 6 plastrów
Smaczna Stronapieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy Na polewę czekoladową 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 g masła 100 ml śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt(...)szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Frużelina porzeczkowa : Odmrożoną czerwoną porzeczkę przelać wraz z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować (jeżeli macie
Passions hobbies lifebiałej czekolady: 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie wielkanocnych muffinek z kremem: 1. W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Jajko, jogurt, olej zmiksować- nie ubijać. Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać. Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki(...)ustawić na garnku z wrzącą wodą, pozostawić aż czekolada się rozpuści. Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdjąć z garnka, pozostawić do lekkiego ostygnięcia ( nie może jednak zbyt wystygnąć i zgęstnieć ). Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka dodać białą rozpuszczoną czekoladę. Szybko zmiksować, do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć. Krem przełożyć do rękawa
kolorowotorcikowocynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm(...)pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się
Kuchnia domowa Anibananowa tarta z mascarpone. Czego użyłem? Do ciasta: -300 gram mąki TYP550 -200 gram zimnego masła -100 gram cukru -dwa żółtka Wszystkie składniki zagniatamy około 15 minut do uzyskania zwartej kuli, którą wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie przy użyciu wałka, rozwałkowujemy ciasto w foli spożywczej i przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia do tarty. Ciasto ugniatamy dokładnie na dnie(...)brzegach oraz widelcem co kilka centymetrów nakłuwamy powierzchnię ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia. Krem: -400 ml mleka -budyń waniliowy -cukier waniliowy -3 duże banany pokrojone w plastry -serek mascarpone 200 ml Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy go ubijając mikserem z mascarpone, bananami i cukrem waniliowym przez około 4 minuty
BaRepasŚwięta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki(...)łyżek wiórków kokosowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kardamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Krem – 25 dag serka mascarpone – 1/3 szklanki cukru pudru – 1/2 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna
I LOVE LIFEDeser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru
zabawa smakiempłaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 120 g miękkiego masła 2 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows czarny barwnik spożywczy w płynie białe cukiereczki perełki(...)ostygnięcia na kratce. Teraz czas na krem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki. Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki (fot.3) , ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka
Świat Ciastaśmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie
Oryginalny smakstopni przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika. Składniki na krem: 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30 % ok. 80 g serka mascarpone dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce do dekoracji ponch- pół szklanki przegotowanej wody(...)serkiem mascarpone. Zimny już biszkopt przekroić na trzy części. Każdy z nich "pokropić" wykonanym z w/w składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem. Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie je w folię spożywczą, żeby nie dotykały ciasta, chyba
pieprzny smaczekpiekarnika, może być lekko popękane z wierzchu- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki- do ostudzonej, ale ciągle(...)zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie)- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować - ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM- ostudzone
Smakołyki Berenikichwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA SPÓD (forma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać
RAROSSAubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin(...)mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżekawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach Do dekoracji(...)tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem. 7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką. Wierzch posypać troszkę startą czekoladą, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć
Mała Cukierenkatalerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super . Składniki ( składniki są na tortownicę 32 cm ) 1 litr śmietany 30% 1 kubeczek serka mascarpone 2 czekolady białe 3 łyżeczki żelatyny 1 duża paczka herbatników zbożowych(...)wystudzenia , następnie w garnku rozpuszczam czekoladę z mlekiem sojowym waniliowym , i odstawiam do wystudzenia . Kiedy żelatyna i czekolada stygnie , ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową
Mój Smak