potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada(...)odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki – będzie
Ciastkozercyprzez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje w cieście, a kruszonka po prostu wieńczy całość :) Składniki: Ciasto: 140g mąki orkiszowej 120 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki ksylitolu 150g schłodzonego masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny
Healthy food explorerprażonym w karmelu słonecznikiem i polewa z czekolady. CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM (Słonecznikowiec) Składniki: ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa słonecznikowa: 1 puszka kajmaku 200 g serka mascarpone 100 g masła na prażony słonecznik: 300 g słonecznika 150 g masła cukier(...)minut. W trakcie pieczenia trzeba słoneczki przemieszać kilka razy,aby był sypki. masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie. Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem. Kremem przekładamy blaty biszkoptowe. Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek polewa: Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę
Bon appetit mon amiełyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty kolor z obu stron. Na usmażone placuszki wykładamy 1 łyżkę serka oraz
kgwjanczewowśród letnich wypieków. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem straciatella: 400 ml śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki /łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady(...)całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na zimny kruchy spód. Wstawić do lodówki na czas robienia kremu. Krem straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder, żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i rozpuścić
Wanilia i Kardamonpolowy cytryny 1 łyżka cukru Wszystko wlewamy do kubka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Połową płynu nasączamy spód ciasta. Drugą część zostawiamy do nasączenia wierzchu. Krem 350 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 śmietan fix - ostateczność przy upałach maliny Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo(...)wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe
Emskie SmakiCiasto: 1) 175 g mąki pszennej 2) 1 żółtko 3) 100 g masła 4) 25 g cukru pudru 5) 1 łyżka śmietany 18% Nadzienie: 1) 100 g serka mascarpone(...)suchej patelni. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Na kulinarnym poligoniecukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki(...)ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone. Tarta
Różne smaki w kuchnibitą śmietaną i owocami , tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła
Gosia gotujenastępnie wymieszaj je z malinami. Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania
365 dni dookoła kuchnizimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę równomiernie wykładamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek miksujemy
Domowy Smak Jedzeniapiany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru(...)100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego
Z miłości do słodkościciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników 2 serki mascarpone 2 śmietany 30% (330ml) 2 śmietan fixy 1 puszka kajmaku 100 ml mleka czekolada Przygotowanie Herbatniki układamy na blasze 23×28. Mascarpone ubijamy z mlekiem i wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy warstwą herbatników. Do garnka nalewamy wody(...)śmietan fixem, zachowując proporcję, jak na opakowaniu. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Czekoladę ścieramy na małym oczku na tarce i posypujemy nią bitą śmietanę aby nie było jej widać. Ciasto wkładamy przykryte folią aluminiową do lodówki. Wskazówki Ciasto najlepiej zacząć jeść na drugi dzień, ponieważ herbatniki zrobią się miękkie i ciasto nam się „przegryzie”. Facebook Instagram Artykuł 3 Bit pochodzi
4stronykuchni.plróżnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.anton
potrawyregionalne