ciasto z połówkami jabłek - 591 przepisów (strona:34/40)

Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 227

digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:) Jeśli(...)Spód: 250 g ciastek digestive 120 g rozpuszczonego masła Masa: 3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem 250 g śmietany 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki żelatyny Masa jabłkowa: 3-4 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 galaretka agrestowa Gruszki: 3 gruszki do gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukier

UgotujmyTo.pl
Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami 42

lubi skisnąć. Ja je trzymam maksymalnie 4 dni. Możecie je oczywiście także zawekować albo zamrozić. A potem już możecie jechać z koksem. Bo takie puree jest świetne do ciast, babeczek, do sosów, zup, klusek, naleśników i innych racuchów. Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami jest naprawdę przepyszna. Jest rozgrzewająca, słodka, sycąca. Na jesienne śniadania jest jak znalazł, o ile rano(...)łyżka 15 ml . Składniki: 1 szklanka mleka (ja użyłam napoju owsianego) 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 czubata łyżka puree z dyni 1 łyżka rodzynek 3 połówki łuskanych orzechów włoskich szczypta cynamonu pół łyżeczki miodu (lub więcej) (przepis na 1 dużą porcję)   Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki, gotujemy je na wolnym ogniu około 8-10 minut

Kardamonovy
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 125

wege. Wystarczy wykorzystać do tego… białą fasolę. Potrzebne będą: 2 puszki białej fasoli konserwowej, 2 duże cebule, małe jabłko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie majeranek, olej. Zacznij od posiekania cebuli, a następnie podsmaż ją na patelni. Stopniowo dodawaj potarte jabłko i czosnek. Fasolę zblenduj na gładką masę, wrzuć  do niej zarumienione składniki z rondelka i dopraw według uznania(...)możesz kupić hummus, ale uważnie czytaj jego skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie hummus naturalny, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny . Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką

Kuchcik gotuje
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 103

Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami(...)kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 148

Budyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami(...)kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 160

pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską (3-4 plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta(...)smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż

Mango Papaja
Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach 80

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na tężejącą piankę truskawkową wykładamy kawałki truskawek. Nakrywamy je pianką cytrynową. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 5-6 godzin. Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta owocowe: Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia(...)Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal) Jagodowa pokusa – sernik na zimno Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną Artykuł Truskawkowa Pianka na biszkopcie – rozpływa się w ustach pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Tarta owocowa 180

własnym sadzie. Jesień kalendarzowa już dawno przywitana, liście z drzew opadają, a resztki owoców jeśli jeszcze nie zebrane- same lecą na potęgę. U mnie na przerobienie czekają jeszcze jabłka, szara reneta, więc pewnie na czasie będę musieć się za nie zabrać, ale póki co polecam tartę ze śliwkami i gruszkami. Do przygotowanie w kilka chwil, do zjedzenia także(...)fareast-language:EN-US;} Na prostokątną formę do tart Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko ⅓ szklanki cukru pudru Krem: 1 jajko 2 żółtka 170ml śmietanki30% 2 łyżki mąki tortowej ½ szklanki cukru Dodatkowo: 2 gruszki Kilka śliwek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Spód: Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę

Kuchnia w czekoladzie
Pachnące,zapomniane pigwy 197

rzadko gości na stołach. Pięknie kwitnie i ma piękne owoce.  Jej owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty  to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym(...)Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii.. Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę

Kulinarny karnet Christophera
Jogurtowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 108

masło i wyrabiać przez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wrobi się w ciasto i otrzymamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto ( będzie klejące ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości - na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto rośnie przygotować owoce i kruszonkę. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki przekrawając każdą śliwkę(...)Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę, odłożyć. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie. Na cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Polecam układać ćwiartki śliwek, czyli każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Opowieści z piekarnika
Kaczka z pomarańczami i jabłkami 94

Kaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna

Cztery Fajery
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 147

Prawdopodobnie dopadła mnie tęsknota za tradycyjnymi smakami – wczoraj były racuchy z jabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem(...)kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową

Roślinna - blog wegański
Knedle ze śliwkami 168

takie dania, których odmówić sobie nie umiem. I choć obiecuję sobie, że będzie zdrowo, fit i w końcu dzieci na obiad zjedzą surówkę z jabłka i marchewki albo brokuła gotowanego na parze, to przychodzi później sobota i a ja widzę jak te dwie pary maślanych oczu na mnie patrzą i co najchętniej zjadłyby na obiad.  Długo namawiać mnie(...)niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek. Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną całą śliwkę (jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi

bistro mama