Jest dużo nazw na to pyszne ciasto , jednak nieważne jak go kto nazywa jego łączące się wzajemnie smaki słodko-kwaśne są jak niebo w gębie. Nadaje się na deser w niedzielne popołudnie, lub dla słodyczowych łasuchów (takich jak ja :-) ) na co dzień. Nie jest trudne w wykonaniu, więc każdy, mniej lub bardziej uzdolniony kulinarnie, powinien sobie z nim poradzić. Przepis pochodzi(...)kwaśnych owoców) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz same żółtka (białka posłużą nam później). Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy ją na pół i jedną z połówek znowu na pół. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kulki ciasta owijamy
Anielska Kuchnia AniNiektórzy uwielbiają te żółte, słodkie, troszkę mdłe owoce, inni małpiego kitu nie tykają nawet przez skórkę. Ja banany lubię, od czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałych owoców. Gdyby tarta była wypakowana krewetkami albo mulami, to tak, mój syn zjadłby całą :) Skąd ta tarta? W lodówce leżały jeżyny, a ja poleciałam do Moje Wypieki i tam znowu znalazłam coś dla siebie :) Składniki: 225 g mąki pszennej razowej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Owinęłam
Blondynka GotujeTarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada
Tajemnice Smakusię mroźno Nastał więc czas na ciepłe, słodkie, dodające energii śniadania. Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja Wypróbujcie delikatne placki kokosowe, polejcie je miodem, podajcie z ogromną ilością ulubionych owoców i cieszcie się słodką energią o poranku :* *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ubij w miseczce białka jajek. W drugiej misce(...)łyżce ciasta – pamiętaj tylko, żeby zachowywać między plackami niewielkie odstępy. Smaż do czasu, aż nabiorą złocistego koloru – około 2,5 minuty z jednej trony i 1,5 minuty z drugiej. Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, rozpuść po raz kolejny odrobinę oleju kokosowego i smaż kolejną porcję. Placki polej syropem klonowym, miodem lub jogurtem naturalnym i udekoruj sporą ilością ulubionych owoców
Eat me! Fit me!kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają go również dzieci. Ponadto nie wymaga wielu przygotowań, a dodatkiem mogą być świeże owoce lub dżem w zależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :) Ilość porcji: 10 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta(...)soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) ½ łyżka zwykłego cukru Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) 1 żółtko Ok. 50 g masła Margaryna Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy robotem. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie
Kolizje SmakówDodajemy zblendowane banany i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i nasiona chia. Mieszamy do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy obranego i przekrojonego na pół banana. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Wyjmujemy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Zjadamy z miodem, dżemem lub sam. Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie
My Chcemy Jeśćrozprowadzoną niewielką ilością masła rozgrzać na średnim ogniu, wlewać partiami przygotowane ciasto, smażyć 2-3 minuty, aż spód zrobi się złocisty, a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Przewrócić na drugą stronę, ponownie smażyć 2 minuty, do zezłocenia się spodu. Pancakes podawać polane syropem klonowym, ze świeżymi owocami lub dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pancakes pochodzi z serwisu
niecodziennikparyjadł. Robimy je na różne sposoby: na słodko z owocami czy serem lub wytrawne. Moje dzisiejsze naleśniki można zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 ml wody 2 jajka
Danka Pichcisię nawet nad nową kategorią na blogu. Proste i szybkie ciasta już są, ale może stworzyć coś podobnego odnośnie deserów? A wracając do dzisiejszego przepisu. Na wierzchu czekoladowego kremu jest frużelina. Jeżeli nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, możecie spokojnie wykorzystać dżem lub po prostu świeże owoce. Jest to propozycja dla wielbicieli białej czekolady, ale z ciemną
Relaxtimepieczony na spodzie brownie zakończony żurawinowym musem. Dodatkowo udekorowałam sernik owocami żurawiny obtoczonymi w cukrze. Świąteczny sernik z czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo lubię połączenie sera z czekoladą. W tym przepisie taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu, a ciasto udekorować czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może
codojedzeniamlekiem, mieszamy. Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym
VioletoweKucharzenieszklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce WYKONANIE : Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C ustawienia góra-dół. Blachę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek
Pani na deserpizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię
Martyna Cooksstudzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na trzy blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Krem: śmietankę schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce
Obiad gotowyPodwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo
upichconażurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce) 1. Wszystkie składniki dałam do miski miksera i zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze
kruche babeczkiciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami świeżymi , to już według uznania
Mój Smakwitamina C. Morwa biała której dodałam do ciasta, korzystnie wpływa na poziom cukru w naszym organizmie. Wyrównuje go, pozwala utrzymać na odpowiednim poziomie, a co za tym idzie, dłużej jesteśmy syci i nie mamy tzw napadów głodu. Firma Helio wypuściła na rynek serię suszonych owoców bez konserwantów, a więc śmiało możemy je stosować w swojej kuchni
Dieta moja pasjapoziom dobrego, pomagają na zaparcia (na biegunki używa się suszonych owoców), zawierają potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C. Naleśniki wyszły pyszne, a z dodatkiem łyżeczki serka śmietankowego i oprószone cukrem pudrem to po prostu niebo w gębie :) Naleśniki z jagodami Ciasto (składniki ciasta na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku
Posadzone i zjedzonepokroić na mniejsze cząstki. Połączyć płatki, siemię, pokrojone suszone owoce, posiekane migdały i cynamon. Zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilka minut, żeby płatki trochę wciągnęły płyn. Roztrzepać jajko, pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Do płatków dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, czekoladę, olej kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać
Vroblewska-fitlifełyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć
Di gotujepizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię
Martyna Cooksczosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniapizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię
Martyna Cooksprzesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków, ale do słoiczków już ich nie wkładać. Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć. Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia. Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota
Proste PotrawyGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki
Codzienna kuchnia niecodziennajest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy. Gdy naleśnik zacznie się przypiekać przewracamy go na drugą stronę. Można także usmażyć zwykłe, okrągłe placuszki. Podajemy z jogurtem naturalnym, czekoladą i orzeszkami lub ze świeżymi owocami. Smaczenego
Chocolate Muffin BlogWaszych blogach co raz widzę piękne pierogi z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować
chili & sugarbardzo często, wzbogacając o różne dodatki w postaci owoców, orzechów czy syropów smakowych. Nigdy jednak nie jadłam jej zapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser
Moja Galeria Smakuświeże jagody. Na ogół robię farsz tylko z owoców, tym razem dodałam też serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić ! składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz
Stare GaryTruskawki już się praktycznie skończyły, ale lato to bogactwo innych owoców i trzeba z nich korzystać ile się da. Dziś pora na czereśnie :) Jako, że prognozy weekendowe zapowiadają upały więc nie sądzę, by komukolwiek chciało się spędzać godziny w kuchni. Dlatego mam dla Was lekkie, szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami. Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki
Cynamonowe szczęściejajko 100 ml mleka Dodatki: serek grani powidła śliwkowe 100% owoców Przygotowanie: Do malaksera wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - super! Pomiń ten etap i przejdź do następnego ;) Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc
Zdrowie na języku :Płyżka cukru pudru dowolna posypka ( u mnie kolorowa posypka do ciast) WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w podanej na opakowaniu ilości wody. Truskawki kroimy w ćwiartki, banan w talarki. Wsypujemy do pucharków, zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by stężała. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem Wykładamy na wierzch galaretki , dekorujemy owocami, posypujemy dowolną posypką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewyrównież popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki
Świat Domowej Kuchni