ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:9/267)

Marlenka 346

Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marlenka 2601

Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka z czekoladą i daktylami . 172

Masło utrzyj mikserem z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą.  Zagnieć ciasto. Z ciasta  formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka.  Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 136

wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu

Jadło i czytadło
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 355

Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego(...)sobą.  Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka.  Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto

Słodka Strona
Gruszki w cieście francuskim 215

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechamiCiasto

wyzwania kuchenne
Tort "Marysieńka" 172

kogo: dla szukających pomysłu na pyszny tort dla mających orzechy włoskie   dla tych, które torty zazwyczaj "zamulają" Składniki na ciasto ciemne: 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta ciemnego : Ubić białka na sztywną pianę, dodać do niego żółtka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia zmieszany(...)przesianą mąką. Wymieszać. Piec w temperaturze 180 ° przez 35-40 minut na blaszce okrągłej o średnicy 28cm. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto z orzechami: 250g zmielonych (pokrojonych) orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżki miodu Wykonanie ciasta z orzechami: Ubić białka z cukrem. Dodać pokrojone/zmielone

Mania Wypiekania
pyszny tort lodowy 1467

składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z orzechami oraz bułką tartą(...)kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy orzechami. Całość przechowujemy w zamrażalniku

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 155

możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około 40 minut – formowanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w dłoniach lub na blacie formuję kulkę. Następnie kulkę delikatnie rozciągam i delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto marchewkowe 159

pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko(...)płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon,  gałka muszkatołowa,  przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej

Kraina Miodem Płynąca
Torcik orzechowy 187

jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut(...)utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami

Kuchnia Danusi
Ciasto Krówka 255

orzechów włoskich, posiekanych 80 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych     Przygotowanie:   Ciasto miodowe: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.   Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone ciasto w yjąć(...)ostudzony blat miodowego ciasta nałożyć krem budyniowo-śmietankowy, wyrównać i przykryć biszkoptem krówkowym. Wierzch ciasta wysmarować masą krówkową i posypać posiekanymi i wymieszanymi ze sobą orzechami włoskimi i ziemnymi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej smakuję na następny dzień, miodowy blat ciasta zmięknie. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernikowa krówka 216

pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy(...)karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym 142

podobnie, jak poprzednie ciasto bananowe . Polecam dla odmiany wszystkim fanom ciasta bananowego :) Składniki: 5 małych dojrzałych bananów (około 400 g po obraniu) 3/4 szklanki cukru* (150 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki mąki* 1 jajo 50 g roztopionego masła 30 g żurawiny 70 g orzechów włoskich   Składniki nadzienia: 3 płaskie łyżki mąki 1 jajo 150 g śmietankowego puszystego(...)cukier. Wymieszać. Dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko dobrze wymieszać łyżką. W misce pozostałej po mące z sodą, wymieszać wszystkie składniki nadzienia. 2/3 ciasta bananowego wylać do foremki keksowej o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać serkowe nadzienie, a na to resztę pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moja Delicja
Ciastka z masłem orzechowym made with love 149

wszystkie składniki się połączą.  Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.  Po tym czasie odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w dłoniach, tak aby były gładkie. Następnie umieszczamy kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy stempelkiem. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nie powinny

Emcia Pichci