family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje) -> 200g chudego twarogu ->100g kaszy jaglanej ->Garść mięty ->Szklanka mleka -> 1-2 łyżeczki miodu -> 100g mąki pełnoziarnistej -> 3-4 łyżki mąki(...)małe kawałki. Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około 4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować mus z owoców, którym polejemy nasze kluski. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Za dwa dni Walentynki a Wy nadal nie wiecie jak zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś słodkim, smacznym a zarazem lekkim? Spieszę Wam z pomocą, bowiem kilka
Mango Papajaszpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik(...)kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Wielkanocne pyszności 2018 pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowynowy produkt Lidla. Jeśli spotkacie się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko(...)będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców
Marder&Marder ManufactureUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujedokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać(...)śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić. Do osobnego naczynia wlać 1,5 szklanki wrzątku i rozpuścić w nim dwie galaretki truskawkowe - trzeba
Kulinarne InspiracjeDziadka z tej okazji dla Nich pyszne ciasto czekoladowo-kawowe. Wilgotne ciasto na bazie maślanki przełożone jest musem czekoladowym. Całość przykryta delikatną chmurką z bitej śmietany. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Ciasto czekoladowe z białą chmurką Składniki na formę 21x26cm: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)sparzone wrzątkiem 2 łyżki cukru szklanka śmietanki kremówki 30 lub 26% Na chmurkę: szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy
Smak mojej kuchniSkładniki na 20 czekoladek: 100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml
Świat Ciastaciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w serniku truskawkowy smak. Spód ciasteczkowy: 200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia) 50 g roztopionego masła Cytrynowa masa 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody 500 g serka waniliowego Nadzienie z Oreo Pianka truskawkowa(...)zmiksować z nadzieniem z Oreo dodać tężejącą galaretkę dokładnie wymieszać, wylać na schłodzony spód miasteczkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut Pianka truskawkowa Truskawki zblędować z cukrem ( można zblędowane truskawki przecedzić przez sitko aby mus był gładki) wymieszać z tężejącą żelatyną. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, chwile jeszcze miksować aż masa zrobi się gęsta
RAROSSAdodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady: 300 g białej czekolady 180 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego(...)dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę
kulinarnyswiatdomiUdka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy(...)kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Inspiracje na Wielkanoc 2019 pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria
karmelowyszklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym(...)wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrodzy dzisiaj mam dla was mega przepis na puszyste lody o smaku truskawkowym. Jest sezon na truskawki, więc warto skorzystać z ich walorów smakowych nie tylko w koktajlach, ciastach czy innych oklepanych deserach. Nie będzie to przepis z kategorii fit, vege itd, ale myślę że każdy może pójść na małe odstępstwa od diety raz na jakiś czas. Moje lody przygotowałam(...)ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 1-2 minut. 3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ważne by była dobrze schłodzona. Następnie przy pomocy szpatułki łączymy ją z musem truskawkowym. Na koniec ostrożnie łączymy obie masy, ja robię to w 3 częściach by nie stracić puszystości masy. 4. Foremkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę. Wygładzamy i mrozimy
vaniliowoczekoladowaSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone, śmietanę
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone, śmietanę
Ola la LCHFtakie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze(...)odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać. Mus truskawkowy odstawić do ostygnięcia. Gdy mus będzie zimny, ale jeszcze płynny, ubić schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodać zmiksowane owoce i delikatnie
kolorowotorcikowo