ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:439/767)

Ciasto bounty. 817

puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Miksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 250 g. wiórek kokosowych

Agusiowe smakołyki
Potrójnie czekoladowe doughnuts (donuts) 111

wersji wegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła.  Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 35 min 1 szklanka mąki pszennej 1/2 banana 90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 cukru 1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Słodki Kompromis
Keks z bakaliami 178

cukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sodą.Mieszamy do połączenia składników. Bakalie obsypujemy mąką.  Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło

Różowa kuchnia
Bułeczki jogurtowe 233

więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Bułeczki jogurtowe 233

więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Tort miętusek 320

przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 201

deserową z gorzką) Na początku miksujemy dokładnie wszystkie składniki mokre czyli: mleko, jaja, masło oraz sól i cukier. Do mokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy

Relaxtime
Ciasto z dyni. Bez glutenu! 188

Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki.  Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki  muszkatołowej szczypta soli  Krem z daktyli: 1/2 szklanki daktyli 4  łyżki  mleka roślinnego 3 łyżki kakao szczypta soli  W misce wymieszać

Humanistka w kuchni
Muffinki szpinakowe z kremem bananowym i jagodami 150

przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników.  W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym.  Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku

Kuchnia w czekoladzie
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 99

SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki

SMYKWKUCHNI
Pancakesy wieloziarniste z sosem karmelowym 107

łyżeczka miodu -> Szczypta soli -> 1 łyżeczka   proszku do pieczenia -> 1 łyżeczka rozpuszczonego masła ->  Sos karmelowy   Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Suche składniki mieszamy z mlekiem, masłem oraz miodem. Następnie dodajemy jajko ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
NALEŚNIKI W PASKI Z KIWI 110

SKŁADNIKI : 2 jajka  1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ciemnego kakao 1 cukier waniliowy olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta mieszamy mikserem. Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z kakao. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje białego ciasta, tyle aby uzyskać okrągły naleśnik. Na naleśniku, łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc paski. Smażymy z obu stron, odkładamy i studzimy. Twarożek mieszamy z pokrojonym kiwi i smarujemy nim naleśniki, stronę bez pasków, następnie rolujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 177

ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny z dodatkiem kawy 209

łyżki mleka Wykonanie: Do misy wsypujemy składniki sypkie, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy błonnik kakaowy, cykoria-de i cukier. Rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i przelewamy do misy ze składnikami sypkimi, na końcu dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładam w papilotki do muffin i wkładamy do blaszki. Pieczemy 25 minut

Różowa kuchnia
Placki marchewkowe (FODMAP) 166

cynamonu 1 szczypta soli masło do smażenia Przygotowanie: Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier) mieszamy w misce. Marchew ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki warzywnej i odciskamy lekko z soku. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy i smażymy na patelni na maśle.  Niestety placki

Bon appetit mon amie
Czekoladowe babeczki nadziane jagodami (na oleju rzepakowym) 127

bita śmietana truskawkowa posypka Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 4 łyżeczki kakao (do wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym. Na koniec do mokrych składników wsypujemy suche i całość dokładnie łączymy (mieszamy). Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wyłożonej papilotkami - 5 sztuk) na wysokość

Słodkie okruszki
Ciasto serowa Zośka 526

cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka stale miksując. Wsypać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (23x38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno blaszki) i piec w 180 stopniach C około 30 minut. Krem 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej

O kuchni z uczuciem
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 130

żółty, zielony, niebieski (my używamy w żelu) W misce mieszamy białka, mleko i wanilię. Odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty

Marder&Marder Manufacture
Tawa tawas 228

robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder  Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe muffinki z suszoną żurawiną 134

temperaturę 190 stopni. Do dużej miski wbić jajko, dodać jogurt, mleko i masło. Całość wymieszać. Do mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Składniki suche dodać do mokrych, dodać żurawinę i całość wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej zwarte. Przygotować 12 papitlotek i każdą napełnić dwiema łyżeczkami ciasta. Wstawić

Niebieski kubek z kawa
Gofry dyniowo-miodowe 147

śniadanie ;) 160g puree z dyni jajko 4 łyżki oleju 10 łyżek mleka 3 łyżki miodu płynnego 1 1/4 szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut

Smakołyki Asi
Domowy kopiec kreta 148

Dziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru

Pychotkaaa
CIASTO Z KASZY MANNY 113

Chociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Mo ż e dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię.... Składniki biszkopt:  1 niepełna szklanka mąki ½ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego

Darcia w kuchni
mini babeczki z czekoladą i krówkami 122

pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 50 g krówek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko, jajko i wystudzone masło. Składniki z obu misek wymieszać razem rózgą, niezbyt dokładnie. Krówki i czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Urządzenie do wypieku muffinek (lub piekarnik) rozgrzać, nakładać po łyżce ciasta i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chałwowiec z wiśniami 242

cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy  Dodatkowo: słoik wypestkowanych wiśni Odlewamy

Słodka Kraina Wypieków
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 125

masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Banany rozgnieść widelcem na papkę i wmieszać w ciasto. Doprawić porządną szczyptą cynamonu (ewentualnie dwiema ;)). czekoladowy serek małe opakowanie śmietankowego serka homogenizowanego (u mnie białe ,,Danio") tabliczka gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka w kąpieli wodnej lub przy użyciu

Kuchnia Ellie
Scones z malinami -angielskie bułeczki 89

pieczenia 1 szklankę malin Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i  wymieszać ręką tak jak na kruszonkę. Mleko wymieszać z jajkami i wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać wszystko łyżką , po czym wsypać maliny i jeszcze raz wymieszać ciasto. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości

O kuchni z uczuciem
Placuszki z jabłkami 129

czasem naprawdę mogą zwyciężyć :) Smacznego! Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste, ale w dalszym ciągu lejące. Potem do przygotowanej masy dodajemy

psgotujemy
Ciasto Słonecznikowe 135

przypuszczał,  że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak

Pan i Pani Smith w kuchni
MUFFINY HERBACIANO - KAKAOWE 159

sitka w celu pozbycia się korzonków. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek dodać margarynę oraz mleko wymieszać za pomocą różki (trzepaczki). Do mokrych składników dodać składniki sypkie - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki). Nie używamy robota! Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę, zaś

Ciastka - domowe słodkości
Pancakes czekoladowe z jogurtem, truskawkami i nektarynką 160

innej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny truskawki nektarynka  Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
Pancakes czekoladowe z budyniem bananowym 162

orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  1 porcja budyniu bananowego   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
QUICHE Z POMIDORAMI I CEBULKĄ! 191

SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g mąki - 75 g masła - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko - sól - 3 łyżki lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. NADZIENIE: - 3 cebule czerwone - 1 cukinia - 3 pomidory - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 200 ml śmietanki 12% - 100 ml mleka - sól, chili czerwone - posiekana bazylia Cebulę, cukinię i pomidory kroimy na cienkie

SMYKWKUCHNI
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 259

łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI

Ostra na Słodko
Jaglane placuszki, KONKURS! 168

mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Orkiszowe placuszki z chrupkami kukurydzianymi twarożkiem, melonem i żurawiną 162

chrupek kukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
Owsiane ciastka z dziurką 188

orzechów - 100 g miękkiego masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki mleka - 3 łyżki miodu - 0,5 łyżeczki cynamonu - 30 gorzkiej czekolady - cukier Płatki owsiane z migdałami zmiksować w blenderze (nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk.  Ciasto wyłożyć

CookYourself
Mufiny z jagodami 130

borówek amerykańskich Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, rozkłócić w nim jajka i dodać masło. Mieszając wlewać składniki mokre do suchych. Na koniec wrzucić jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na mufinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 ° C przez około

Pełny talerz
Babeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem 190

cukrem, zbierając kilkakrotnie masę ze ścianek miski. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jaja roztrzepać z ekstraktem waniliowym, dodać do masła, zmiksować. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i mleko w dwóch porcjach. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić mniej więcej do połowy ciastem. Piec w 180°C przez 20-22 minuty. Odstawić do ostudzenia. Masa

Pełny talerz
"Słodkie środy" - ciasto z malinami i brzoskwiniami 126

ciasto z nimi jest kolorowe i co najważniejsze pyszne.   Ciasto z malinami i brzoskwiniami Składniki: 500 g malin 1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W małym rondelku roztapiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto Bounty- smak raju 421

święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej  4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka  ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 218

Zrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed

Moje pyszne gotowanie
Kruche ciasteczka 173

ępnie dodajemy śmietanę, jajka i rozpuszczony w 1 łyżce przygotowanej wody proszek do pieczenia.Zagniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty.Ciastka posmarować mlekiem i obsypać cukrem.Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180st.C

charlotte gotuje
Rajskie muffiny z wiśniami 132

czekolady Piękne marmurowe patery znajdziecie nahttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Najpierw mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę, cukier, szklankę mleka, jajko oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdy powstanie w miarę jednolita masa dodajemy owoce.Dajemy do foremek trochę ciasta na spód. Układamy 2 wiśnie, znów dajemy ciasto i znów wiśnie. Całość

Apetyczna babeczka
Babeczki według Nigelii 116

gram mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 2 jajka kilka łyżek mleka Przygotowanie ;      1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni C      2.Wszystkie składniki prócz mleka zmiksować doskonale      3.Wlać mleko i nadal miksować do otrzymania gładkiego ciasta      4.Ciasto nałożyć do papierowych

Proste Potrawy
Muffiny Czekoladowo – Kokosowe 214

solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut

Made By Mom And Son
Racuchy z jabłkami 295

Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz z mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta

Kolizje Smaków
Dietetyczne pączki II 176

łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy

Mania Gotowania
Chleb tostowy 185

letniej wody 7g suszonych drożdży czubata łyżka masła czubata łyżka mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru olej do smarowania mąka do wysypania lód do pieczenia   Wykonanie: Wszystkie składniki (poza wodą) przełożyć do misy robota.  Stopniowo dolewać letnią (koniecznie) wodę i wyrabiać ciastoCiasto powinno być elastyczne.  Wyrobione uformować w kulę i przełożyć do miski

Sto kolorów kuchni
Muffinki bananowe z granolą 183

posypkę 40 g wiórków kokosowych + na posypkę   Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej.  Połączyć zawartość misek.  Dodać rozgniecionego banana i wymieszać tylko do połączenia składników.  Mogą zostać grudki. Dodać orzechy, granolę i wiórki. Wymieszać delikatnie.  Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Na wierzchu posypać pozostałą granolą i wiórkami. Piec

Sto kolorów kuchni
Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką 732

sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.Dodatkowo: 3/4 l mleka,  3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 żółtka

Z miłości do słodkości
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 171

sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy

sama złodycz
Dietetyczna szarlotka 166

otrębów pszennych 4 łyżki mleka (u mnie sojowe z wanilią) pół łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka 5-6 sztuk jabłek (najlepiej słodkich) łyżka miodu (opcjonalnie) Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru  Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki

Czerwona Porzeczka
MUFFINKI Z MALINAMI 221

wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników.  Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki

Smaczne Zdrowe
Babka czekoladowa 165

pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą(...)wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy 137

Sernik. U mnie w domu chyba najbardziej lubiane ciasto, zawsze zjadane do ostatniego okruszka. A największym miłośnikiem jest mój tata :) Inne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca(...)orkiszowej 60 g oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka sproszkowanego karobu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie waniliowe premium Delecta z dodatkiem wanilii 3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta

FitKot
Ciasto kakaowe z jabłkami 251

dzieciństwa. Mam z tym ciastem ogromny problem. Bo gdy go robię, nie jestem w stanie nawet wykonać zdjęcia, bo chłopcy czekają z nożem i talerzykami by móc się nim poczęstować. Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju słonecznikowego 2 łyżki(...)kostkę Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka skondensowanego 1 płaska łyżeczka masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) Dodatkowo: masło do posmarowania formy mąka do oprószenia formy Jajka, sól, cukier waniliowy i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy olej, dalej miksujemy. Dodajemy kolejno kakao, proszek do pieczenia nadal miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka

MojaQchnia.pl
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 303

CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka(...)masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 . Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą  - do zamrażalnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 165

jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku tortowej Daktyle kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Gdy zmiękną miksujemy razem z resztą mokrych składników, na gładką masę. Mąkę przesiewamy z suchymi dodatkami  i porcjami dodajemy do masy(...)napęczniała. Tej mąki idzie też trochę mniej, niż zwykłej pszennej mąki, a to ze względu na jej strukturę. Ciasto nie ma być zbyt gęste,  ale na tyle zwarte aby dało się formować niewielkie kulki. Każdą taką kulkę obtaczamy w mleku , układamy na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy  20 -25 min w temperaturze 180 stopni. I tak jak w oryginale

Dieta moja pasja
Makowa panienka 205

migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy(...)zwykle jak widzę, że spód czekolady zaczyna się rozpuszczać, wyłączam palnik i dopiero wówczas zaczynam mieszać). Na polewę wykorzystałam pierwotnie jedną tabliczkę czekolady, gdy rozprowadziłam ją po wierzchu ciasta, wydawało mi się, że polewa „przebija”, więc szybko dorobiłam polewę z jeszcze jednej tabliczki. Warstwa polewy wyszła więc dość solidna i nie wiem czy to, czy może trzymanie ciasta

Smaki Na Talerzu
jabłecznik biszkoptowy z kremem 169

kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu(...)Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.  Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder 1860

łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 125 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody 100ml gorącego mleka   Kinder Mleczna Kanapka – Wykonanie: Jajka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym (masa po ubiciu powinna się podwoić). Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do innej miski, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce(...)delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut. Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki

Kulinarne Przeboje
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 142

dobrze) - mniej więcej szklankę do dwóch, zależy ile zostało jaglanki; chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę proszku do pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) -  i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe(...)sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś czasie, krótszym niż godzina (u mnie to jest zawsze na oko ale jakieś 45-50 minut, chociaż jak będzie godzinę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto Toffi 730

tworzą idealną całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić. Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce

Smakołyki Asi
z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi 183

proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać(...)jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)muffiny z borókamimuffinki z borówkami w foremkach silikonowych

Bon Appetit Małgorzaty