Racuszki z serem i rodzynkami 1627śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać
Gosia gotuje
Zdrowa i dietetyczna tortilla 245porcji wychodzi około 6 tortilli. 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także
Humanistka w kuchni
Gofry bez cukru 181szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka , proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut na złotawy kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś
Na słodko lub wytrawnie
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 264przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Anioły w kuchni
Banany w migdałowym krokancie 199kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny
mojewypiekiinietylko
Babeczki z jeżynami 200proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec
Ewa w kuchni
Racuchy z borówkami – bez laktozy 257laktozę mogą użyć zwykłego )* cukier trzcinowy – 3 łyżki* sól – 1 szczypta* borówki – ok. 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej do smażenia* cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :W misce mieszamy suche składniki , a następnie dodajemy mleko ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest dolewamy mleka lub dosypujemy mąki ).Na patelni rozgrzewamy olej
Ostra na Słodko
truskawki z budyniem w ucieranym cieście... 223cukier ucierać mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć z 2 minuty dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować 3/4 ciasta 700 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, budynie wymieszać w pół szklanki mleka i wlać do gotującego się mleka mieszając
W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z Rabarbarem 218Zaczynamy sezon na rabarbar:) Składniki na 12 porcji; 256g mąki 1 laska wanilii 120g rabarbaru 50g migdałów w płatkach 10g proszku do pieczenia 1g soli 50g
Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 238przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Anioły w kuchni
Placki z serkiem homogenizowanym i morelami 184dodatek Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszamy z serkiem homogenizowanym i mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Myjemy morele, kroimy na ćwiartki albo jeszcze drobniej (jak na zdjęciu) i dodajemy do ciasta. Teraz dodajemy powoli pianę z białek, mieszamy najpierw 1/3 a następnie resztę. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy
Mango Papaja
Pancakesy z karmelem i czerwonymi porzeczkami / Pancakes with caramel and redcurrants 231masła, 5 płaskich łyżek cukru,(składniki: temperatura pokojowa)Dodatkowo:sos karmelowy (przepis tutaj),jogurt,porzeczki.Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i cukier, w osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Przelać do sypkich składników i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto jest gęstsze od naleśnikowego. Smażyć na rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki, gdy pojawią
Delicious Titbits
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 420soli,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto),łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała. Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść
Z miłości do słodkości
Mufinki jeżynowe 201Świetne połączenie ciasta i owoców.Składniki:- 1/2 margaryny- 1 szklanka cukru- 1/2 szklanki mleka- 3 jajka- 2 szklanki mąki- 2 opakowania cukru waniliowego- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej)- owoce (w moim przypadku jeżyny)Przygotowanie:Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek
Zainspirowana w kuchni
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 253liście świeżej bazylii marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała