szczypta soli Krem chałowowy 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin 160 g cukru 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 ½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 350 ml wody mineralnej niegazowanej(...)sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniCiasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych. Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę. Kto obserwuje mnie dłużej ten pewnie zauważył, że wszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ). Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem(...)Ciasto możecie zrobić na 1 grubszym lub 2 cieńszych blatach tak jak ja. Jak wolicie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone
Ostra na SłodkoPrzyjemnie chrupkie ciasto i delikatny, rozpływający się z ustach krem śmietankowy...Marzenie każdego łasucha. Wielkim tego deseru jest to, że same rurki można upiec nawet kilka dni wcześniej, odłożyć do pojemnika, a kremem napełnić przed podaniem. Zaoszczędzamy czas na przygotowanie deseru lub mamy deser awaryjny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. RURKI Z KREMEM Składniki: (ok.28(...)śmietanę oraz szczyptę soli zagniatamy szybko. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na długie paski o szer. ok. 1,5 cm. Każdy pasek nawijamy na foremkę do formowania rurek posmarowaną lekko masłem. Nawijanie zaczynamy od węższej strony foremki. Ciasto posypujemy z jednej strony cukrem i układamy foremki
Bon appetit mon amieLatem, gdy słupek rtęci na termometrze szybuje w górę, zdecydowanie lepiej sprawdzają się lekkie desery z owocami, które można przygotować bez użycia piekarnika. I taka jest
Moja kraina smakówKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w
Smaczne ZdroweW zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa KuchniaZnowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że
Smaczna Pyzanastępnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo
Różne smaki w kuchniTo właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla
Ostra na SłodkoNie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchniSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa KawiarenkaSłodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska
mojewypiekiinietylkosokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem(...)cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrze