miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa(...)Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach
kgwjanczewoFantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek Oponki wiedeńskie SKŁADNIKI: CIASTO jajka -6 szt mąka -240 g sól-szczypta masło-100 g mleko -0,5 l cukier -1 łyżeczka tłuszcz roślinny do smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder(...)cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru
Kuchnia Danusibułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam
W kuchni Karmel-itkipuch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż(...)pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami
Wanilia i Kardamonoczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu(...)rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki
cooklifebudynie waniliowe 500 ml mleka cukier puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku(...)postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto, które było w lodówce wyciągamy i wylepiamy nim dno dużej formy do pieczenia (wyłożonej również papierem do pieczenia). Następnie na ciasto wykładamy masę jabłkową i ugotowany budyń. Z zamrażarki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na blaszkę z resztą składników. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaszklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła cukier
Pychotkaaasobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą miksera ciasto wyrobić na gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym
Ugotowaćphiladelphią do otrzymania gładkiej konsystencji kremu. Całkowicie ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolną część smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy górnym krążkiem ciasta i wykładamy pozostałą część masy. Wierzch ciasta oprószamy cynamonem. Moje posty
Słodka Stronaserowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych
Kuchnia Elliemąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny, którą zmieliłam(...)koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką. Piec około 35 minut
Amatorka kuchennaOznacza to, że drożdże pracują.Do miski przesiewamy mąkę i zalewamy wodą z drożdżami. Dodajemy oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż ciasto wyrobi się w jednolitą masę. Następnie ciasto zagniatamy na blacie za pomocą dłoni ok. 10 min. W razie potrzeby posypujemy ciasto delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
kulinarnyJabyło białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać
Malinowa Kawiarenkasupermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składnikiciasto500 g mąki250 g cukru250 g miodu5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła1 łyżeczka kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kawy naturalnej1 opakowanie przyprawy do piernikamasa300 g masła1 szklanka cukru pudru300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki)Przygotowanie:ciasto 100 g cukru wsypujemy(...)powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi). Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.Smacznego
Niezły MłynekOstatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kremowej konsystencji. Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec. Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami. Ciasto należy schłodzić
W kuchennym oknie Ewy