ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:713/1309)

JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 233

wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy do dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji, ale to właśnie olej zawiera charakterystyczny smak i zapach pochodzący

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE. 274

sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie kolejno wrzucam żółtka, ciągle mieszając. Przesiewam mąki i proszek do masy jajecznej, miksuję na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaję majonez, sok z cytryny i mieszam łyżką.   Dzielę ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotki po łyżce stołowej każdego

W kuchni Karmel-itki
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 300

szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam teżejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Do nasączenia biszkoptu użyłam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek z bezą pełną bakalii 180

piątek z nadzieją, że widmo apogeum wielkiego postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek.  Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych(...)schować do lodówki, przydadzą się do bezy. Miękkie masło wyrobić z żółtkami i mąką na w miarę jednolitą masę. Zagnieść całość w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Prostokątną dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce, tak by również na boku był rant z ciasta. W tym celu warto na wierzch

Karczma Honorietty
Keks z bakaliami w polewie z białej czekolady 245

rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę (silikonową) 23x10 cmKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy1(...)mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE polewy:W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady

kulinarnyJa
Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia) 190

rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia galaretki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Ciasto marcepanowo-jabłkowe 193

Uwielbiam takie niepozorne ciasta! Bo przyznajcie sami, że wygląda zwyczajnie. Ot, ciasto z jabłkami. Ale pozory mylą :) Ciasto jest przepyszne, wilgotne i - niestety czy stety - po spałaszowaniu kawałka ma się od razu ochotę na drugi. A sprawcą zachwytu jest dodatek marcepanu - delikatnie wyczuwalna migdałowa nutka w połączeniu z jabłkami i cynamonem to strzał w dziesiątkę! Przekonajcie się sami :) Składniki (wszystkie(...)wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. 6. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, następnie obtoczyć

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto cytrynowe z makiem 252

cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione na smaczne i zniknęło dosyć szybko. No i czego chcieć więcej? a wiem, słońca!   Składniki: 2 duże cytryny 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki(...)Masło roztapiamy w rondelku na piecu, należy uważać aby się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak  oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 140

gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności

Życie zamknięte w smaku
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 206

więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuMąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche piernikowe ciasteczka 200

made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka  na  cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z  wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru(...)cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy

Kulinarne przygody Gatity
Miodowe ciasto z jabłkami 268

cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp(...)gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc. Placek idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 202

wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 180 g zimnego masła lub margaryny Składniki na masę budyniową 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ilość cukru podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki

Na słodko lub wytrawnie
Najlepszy przepis na gofry 550

pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam

ladykitchen
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 157

odstawiłam żeby przestygła. Odlałam z masy około pół szklanki na polewę Cztery żółtka i dwa całe jajka ubiłam z połową cukru, na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam wystudzoną i roztopioną czekoladę. Z czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem(...)posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne