orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi"). Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier. Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę. Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Mój pierwsza wersja
Di gotujekoniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie
kawawszklancepieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy
Kolorowy PrzepisownikObowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier , żółtka (po jednym) i sok z cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać
Za drzwiami kuchniDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatitymiski wybić jajka, ubić mikserem. Następnie dodać cukier dalej ubijać na gładką masę. Wlać jogurt do masy żółtkowej, wymieszać. Do wymieszanej masy dodać olej, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Porzeczki opłukać, usunąć szypułki, osączyć. Wierzch ciasta dobrze posypać porzeczkami. KRUSZONKA Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką
Kuchnia Danusisera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy(...)Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w mleku, dekorujemy ćwiartkami truskawek. Smacznego. The post Ciasto czekoladowe z mascarpone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na 3 mm. Schowaj do lodówki. Nadzienie: Masło i cukier puder i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jaja i białko i nadal miksuj, następnie migdały i całość zmiksuj. Wysmaruj tłuszczem foremki.Wyjmij ciasto z lodówki, wytnij 10 cm kola z ciasta i wylep nim foremki. Napełnij nadzieniem i piecz 12-15 minut, aż się zarumienią
Wielki apetytszkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 żółtka masa kajmakowa jabłka tarte Z obu mąk, cukru, masła, żółtek , proszku do pieczenia i ekstraktu zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniekostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie
GRUBY WAŁEKdlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi ;) samo zdrowie ;) Składniki: 4 szklanki ulubionych bakalii, ja dałam: - 1 szklankę żurawiny(...)przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoli, 2 – 3 łyżki cukru, 1/ 4 – 1/2 szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany. Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników
kulinarnajamka.blogspot.comsię jakieś pyszne ciasta i desery. U mnie co prawda może niezbyt wystrzałowe ciasto, bo tylko i aż sernik. Klasyk, który również gości na wszelkiego typu imprezach okolicznościowych. Tylko, bo wiadomo, sernik to przeważnie ciasto raczej skromne z wyglądu, bez żadnych kremów, przekładek i kombinacji. Aż, bo dobry sernik, przynajmniej dla mnie, jest najlepszym wśród ciast. Dziś u mnie sernik(...)masło wyjęłam z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie, dalej ucierając dodałam mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Gdy ciasto było jednolite, dalej miksując, już na małych obrotach, dodawałam po łyżce ser biały. Gdy ser się połączył z resztą składników, dodałam serek waniliowy i śmietanę
Waniliowe Improwizacjewypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki(...)miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki. Piec około 20 minut w temperaturze
Mania Gotowaniabanan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru . Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę(...)Dodawać stopniowo rozgniecionego banana, żółtka, śmietanę, esencję waniliowa i mak. Połączyć razem. Mąkę przesiać i wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy - utrzeć. Białka ubić z białym cukrem, delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaokazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego(...)ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych. Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki Mieszając ugotować budyń, wystudzić Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy
Proste Potrawypiekarnik do 170 stopni. Przelewamy masę do tortownicy (ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie. Gdy ciasto się studzi obieramy 2 pomarańcze(...)dodawać do niego stopniowo wystudzoną czekoladę ( ja dawałam po łyżce). Jeśli dodamy do mascarpone całą ciepłą czekoladę naraz masa może się zważyć. Gotową masę wykładamy na stężąła galaretkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Stężałe ciasto dekorujemy ulubionymi owocami ja użyłam miechunki. Smacznego
DefinicjaSmakumakiemSkładniki:ciasto100g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej60g masła 50g migdałów40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany 18%masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu1 łyżka (20g) masła2-3 łyżki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki- migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać(...)ściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki- migdały sparzyć, obrać ze skórki- schłodzone ciasto podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone
Smakołyki BerenikiSkładniki na około 25 pralinek:20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady
Świat Ciastaróżyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min. W misce mieszamy mąkę, mleko, sól, cukier i 2 łyżki oleju na gładką masę. Są dwa sposoby przygotowania: 1. Brokuły maczamy w cieście i smażymy na patelni. lub... 2. Maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. <---- Ja wybrałam ten sposób :) Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym
Kolejny blog o gotowaniu