Szybkie ciasto Snikers na krakersach 353Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 738Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarne
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 223truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu ze słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy(...)schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci
Kuchnia po mojemu
ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 395cały czas ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka(...)stopniowo zimny budyń a na końcu kakao. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone w kostkę śliwki oraz skruszone bezy i przekładamy nią naponczowane ciasto. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią masy. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 198taką w proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę(...)rękawa cukierniczego z szeroką, ząbkowaną końcówką. 3. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Połowę ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec
Kuchnia Prezydentowej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 411Ciasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz
Konrad Gotuje
Tartaletki z owocami i mascarpone 166Uformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć(...)minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smaku
Sernik gotowany w miodowym cieście 244ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka(...)zgęstnieje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao
My simple kitchen
Pierniczki lebkuchen 244cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy
Kulinarne przygody Gatity
Ciasto - krówka - pycha 1611budynie-gotować mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego
Proste Potrawy
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 225lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy(...)blatu mocno ścieramy takie zawijane wiórki, którymi dekorujemy nasz mazurek. Na koniec posypujemy solą gruboziarnistą w moim przypadku himalajską, którą trochę kruszymy w moździerzu. Mazurek wstawiamy do lodówki aby masa stężała. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
ROGALE MARCIŃSKIE 201swój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty. SKŁADNIKI: na ciasto 24 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu(...)odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć
Kuchnia w opałach
Cappuccino ciasto bez pieczenia 217Ciasto to wykonałam w formie o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Ku mojemu zdziwieniu szybko się związało i na prawdę bardzo łatwo i ładnie dało się pokroić. Jest ono bardzo prostym deserem idealnym do kawki i dla miłośników ciast tych mniej słodkich. Składniki: masa 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 900 ml mleka kostka dobrej jakości masła(...)temperatury pokojowej. Masło rozetrzeć mikserem, następnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić
Pychotkaaa
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 163grzybów wyparuje niemalże cały płyn i wykładamy na wstępnie podpieczone ciasto. W misce ubijamy obie śmietany, jajko oraz żółtko i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną na ciasto z grzybami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 35-45 minut. Przed przystąpieniem do zajadania się tartą, dajemy jej chwilę na ostygnięcie. Podajemy z kleksem gęstej śmietany
Życie zamknięte w smaku
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 243zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna, ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały. Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody(...)wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Smacznego
Moniki Smakołyki
Bezglutenowe muffiny bananowe 276selen oraz potas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży(...)odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam do piekarnika na 20 minut do 180 stopni. Gotowe. Miłego weekendu
Życie na widelcu
Śledzie w cieście piwnym. 148Śledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta. Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :) Składniki : 6 tuszek śledzia 1 szklanka mąki 0,5 szklanki piwa 2 jajka sok z połowy cytryny sól, pieprz(...)każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy z obu stron po około 3-4 minuty. Smacznego
Symfonia smakowa
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 215zwierząt. Częściowo żadne to odkrycie bo w wielu domach funkcjonują placki drożdżowe na co dzień; dla mnie jednak jest to kolejne zwycięstwo w walce z utartymi przepisami na ciasta z jajkami oraz - co dla mnie ważne - dowód na to, że wspaniałe, Babcine przepisy też da się zweganizować :)) Więc - proszę bardzo - na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek - ajerkuchy bez ajerów czyli(...)używam takiego 250 ml). Do wody wrzucamy pokruszone drożdże - 1/4 kostki 100-gramowej - oraz kopiastą łyżkę cukru (albo dwie, jak lubicie bardzo słodkie) i mieszamy na gładką masę. Do miski na ciasto wsypujemy kubek mąki (pszennej ale z orkiszowej wychodzą też wspaniałe), do tego wlewamy mieszaninę z drożdżami oraz pół kubka mleka sojowego i mieszamy porządnie, żeby nie było
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 302misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 223mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe(...)być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergik