ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:276/1309)

Bajaderki 172

cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli

psgotujemy
Super puszysty sernik wiedeński 178

cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki  Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor.    Składniki na masę serową: 900g sera białego  10 żółtek  10 łyżek cukru pudru 10 dag płynnego masła(...)szkl. cukru  Wykonanie: Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto

In my kitchen
Tarta z kaszanką i kapustą 114

masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem

Pyry na Gaz
Mazurek kajmakowy - mega prosty! 167

Dzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków . Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko Polewa/dekoracja: 200g dżemu truskawkowego (smak do wyboru) 1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku kokosowym) Dodatki typu: wiórki kokosowe, migdały, morele suszone, rodzinki itd. Mąkę razem z masłem, cukrem oraz jajkiem wymieszać(...)dżemu zależy od upodobań, można śmiało zwiększyć jego ilość). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180C na ok. 20-25 minut.Po wyciągnięciu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygło możemy rozsmarować masę krówkową - i tutaj również można dać więcej bądź mniej masy (ja zużyłam 80% puszki). I gotowe! Teraz możemy dowolnie ozdobić mazurka i zajadać się tymi pysznościami ;) Dodaję

Emcia Pichci
Sernik wiedeński 259

pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa:  1kg półtłustego twarogu,  5 jajek,  cytryna,  1 i 1/3 szklanki cukru,  budyń(...)proszek do pieczenia i 2 krople aromatu cytrynowego. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Piec około 50-55 minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować

Z miłości do słodkości
Sernik budyniowiec 148

przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.   Składniki Ciasto 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 1 żółtko Masa budyniowa  1 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego Masa serowa 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 500 g serka waniliowego(...)mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. 2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić. 3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu

Kuchenne aromaty
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 155

szybko i przyjemnie zrobić taką masę w domu. Składniki na masę cukrową jednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej) ok 70 ml zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak(...)zabrakło masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc ja polecam krem budyniowy

Rozpustne gotowanie
Karpatka 259

zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne utrzeć je z jajkami. Masę podzielić na dwie równe części. Następnie gotowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez około 30 minut(...)być gładka. Gdy mleko będzie się gotowało wlać do niego rozpuszczone mąki. Całość dokładnie mieszać do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyń ucieramy z miękkim masłem i przekładamy nim blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Rolada z serduszkami 378

łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy(...)łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem śmietankowy Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Ja gotowe ciasto pofarbowałam na dwa odcienie różowego

Ciastkozercy
Sernik z Lemon Curd 181

cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm. Masa serowa: Twaróg zmielić(...)zmiksować mikserem z żółtkami, masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć

Wanilia i Kardamon
Ciasta na Komunię Świętą 683

Niebo w gębie - nic innego nie można o nim powiedzieć! Torcik czekoladowy z czarną porzeczką Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce(...)nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć!  Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki

Moje Qulinaria
Ciasto kawowo - bananowe 256

banany = deser  porcja duża blacha ok 20 kawałków Składniki: spód 200 g herbatników 100 g masła  100 g zmielonych migdałów masa serowo - kawowa 3 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op żelatyny do ciast 0,5 szklanki wody 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 500 ml śmietany 30 % krem  300 ml śmietany 30% 1 śmietan(...)gorzkiej czekolady Wszystkie składniki dostaniecie tutaj  Przygotowanie: spód Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając.  masa serowo - kawowa  Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę

Niezły Młynek
Sernik z musem mandarynkowym 166

SERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PP Składniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek(...)zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową

Sama słodycz i szczypta chili
babeczki potrójnie orzechowe 125

babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko(...)rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką wycinać koła. Foremki na babeczki wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy.  Czekoladę połamać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta śliwkowa z kokosem 112

ciasta na tartę - przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Siekamy nożem razem z masłem i zagniatamy, robiąc to w miarę szybko, żeby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Nie bawimy się masą w tworzenie ciastowych ludków tylko wrzucamy do lodówki na pół godziny celem schłodzenia.      Po tym czasie można ciasto rozwałkować(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.      W międzyczasie mieszamy śmietanę z cukrem i mąką do momentu, gdy masa będzie aksamitna - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zalewamy mieszanką podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut.      Tarta jest nieziemska w połączeniu z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany i listków świeżej mięty

sama złodycz
Rabarbarowe pyszności 178

gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też(...)fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi ziarnkami wanilii za pomocą trzepaczki.Odlać sok, który puścił rabarbar. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki.Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar, na wierzch wylać masę budyniową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut.Ostudzić.Smacznego!O meczach nie pisałam nic. Nie jestem fanką piłki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 108

coś, ale tym razem w mniejszych blaszkach Składniki na ciasto: 10 łyżek mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie(...)rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować

Mania Wypiekania
Babka zebra 377

części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.  Zebrę piec około 50  minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona na spodzie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 160

miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce

W kuchni wieczorem