ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:110/1309)

wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami 187

bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik

chili & sugar
Karpatka Najlepsza! 365

około 50 stopni, teraz dodajemy po jajka.  Jajka wcześniej należy za pomocą trzepaczki roztrzepać. Proces ten jest bardzo ważny, dodajemy po około 2 łyżek jej i ucieramy masę. Jak ciasto wchłonie płyn z jajek, dodajemy kolejną partię. Ciasto wstawiamy zawsze do nagrzanego pieca (temp. 190 stopni C). Nigdy nie otwieramy drzwiczek przy pieczeniu blatów do karpatki! Ciasto rozprowadź łyżką(...)żółtku ciągle mieszając trzepaczką. Masę ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch.  Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze). Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce! PYSZNOŚCI! PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ! Zapraszam na Facebooka

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowo - kokosowe 318

średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę.  Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm.  Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz(...)sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.  Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj

Niezły Młynek
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 110

moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta(...)wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut. Babeczki zdobimy według upodobań

Słodkie okruszki
Rogale Świętomarcińskie 145

migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące(...)ciasto do lodówki  na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam  jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki). Następnego dnia wyjęłam ciasto  z lodówki , rozwałkowałam je  na prostokąt . Masę wyłożyłam

Różowa kuchnia
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 157

szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny(...)cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez

Banana Smiles
Kukurydziany torcik 137

smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane   Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa   Dodatkowo(...)delikatnie mieszamy z resztą masy. 2/3 gotowej masy nakładamy na kukurydziany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie na tej warstwie rozprowadzamy dżem i nakładamy resztę masy. Wierzch ciasta ozdabiamy startą czekoladą i wkładamy z powrotem do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Torcik z masą z kaszy manny 303

Torcik z masą z kaszy manny to kolejny przepis bez pieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać(...)warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Walentynkowe ciasto z serduszkiem 121

pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy szczyptę barwnika rozpuszczonego w kilku kroplach wody na łyżeczce i dodajemy do masy. Gotowe ciasto przelewany do keksówki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Do ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać żeby wierzch za bardzo nie zbrązowiał. Upieczone ciasto(...)jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto

Kuchenne Wariacje
Wuzetka z nutą porzeczkową 348

żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki

kulinarnyswiatdomi
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16290

Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową(...)masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto

Smakołyki Bereniki
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 298

łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy(...)formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.  4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

My Culinary Art
Sernik z malinowa nutą 98

przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą część schładzamy. Do schłodzonej masy dodajemy kolejno żółtka jajek, proszek do pieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy  ubitą pianę z białek.  Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz(...)dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez około 1 godzinę. Odlaną wcześniej masą smarujemy upieczone ciasto. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sernik brzoskwiniowy 345

staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła(...)lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników - brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus - do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy

Smakołyki Bereniki
Mazurek różany z czekoladą 199

pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy(...)blaty. Masa różana:  Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż roztopią się i połączą w gładką masę. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu by nie przypalić masy. Jeżeli nasze ciasto już jest zimne przekładamy blaty masą różana, ale pamiętamy by zostawić trochę do oblania góry. Przyozdabiamy migdałami ( ja akurat użyłam tych bo miałam je w domu, ale możecie

Panda i jej świat