ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:95/264)

Ciasto cytrynowiec 152

wanilinowego na puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, również w przerwach pomiędzy kolejnymi jajkami (masa może się pod koniec rozwarstwić, ale niekoniecznie jeśli masło było miękkie). Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy(...)piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą. Zagotować i odstawić z ognia, przelać do miski, odstawić

KUCHNIA POLSKA
Krówka na krakersach 152

Wasze marzenia! :) A teraz zapraszam na kawałek krówkowego ciasta. Składniki:   2 opakowania słonych krakersów - duże 1 szkl mąki 1 jajko 4 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 3 łyżeczki cukru 1/2 l śmietany kremówki 2 śmietanofixy 2 opakowania płatków migdałowych (u mnie 140 g razem) 3/4 puszki masy kajmakowej Wykonanie: 1 szklankę mleka zmiksować z jajkiem, mąką(...)mleko zagotować z masłem i cukrem. Kiedy masło się rozpuści zdjąć z palnika i dodać zmiksowaną masę. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Na koniec można jeszcze raz zmiksować masę. Na blachę wyłożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować je masą kajmakową, znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy.  Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć

Trufelkowo
Sernik drezdeński z masą migdałową 196

Sernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.   Składniki na spód:  350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą(...)cukru   125 ml mleka (letniego)  50 g miękkiego masła/margaryny  1 jajko   Masa serowa:  500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)  120 g cukru  2 jajka  otarta skórka z cytryny bio  Masa migdałowa:   250 g mielonych migdałów  4 jajka   100 g cukru  1 łyżka

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Aniołek 488

się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam(...)wystudzić łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki amoniaku cukier waniliowy Masa: 3 szklanki mleka szklanka gęstej śmietany 18%  3 jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty:  Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze

Czerwona Porzeczka
Pomarańczowiec z brzoskwiniami 181

Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń(...)budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń ok 3 min. Gotowy przykrywamy folią, aby nie powstał na wierzchu kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.  Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.  Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Ostudzone

kulinarne odsłony pati
Przekładaniec Agi 167

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa budyniowa:  2 budynie śmietankowe  3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka  1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki(...)składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.  Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.   Masa budyniowa: Ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać zawartość dwóch torebek budyniu

Domowa Cookierenka Agi
Kora brzozy 445

wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru(...)brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta  .  Ułożyć delicje namoczone w kawie  czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać galaretką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z kiwi i budyniem 174

wygląda ..polecam...Ja zapomniałam dodać cukru do budyniu, więc posypałam dużo więcej cukru na ułożone owoce . Ciasto kruche 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masla 1 jajko  1/2 kubeczka kwaśnej śmietany (ok 100g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg  mąki Masa budyniowa:   2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka

Moje domowe kucharzenie
Snikers 655

ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować. Gorącą masę wyłożyć(...)ostatni placek. Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż powstanie gładki krem. Złożenie ciasta: Na spód blachy wyłożyć jeden placek miodowy. Rozsmarować na nim krem i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować masę kajmakową i przykryć ostatnim plackiem z orzechami. Wierzch ciasta przykryć papierem

My simple kitchen
Tort Krówka 230

kroi. Wczoraj się jednak zmobilizowałam, przerobiłam ten przepis, dostosowałam i muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga ( klik ). Polecam! Uwagi: 1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej 2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy(...)szklanki gorącej wody 1,5 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wódki W wodzie rozpuścić cukier. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać sok z cytryny i alkohol, wymieszać. Masa budyniowa 1 1/3 szklanki pełnego mleka 2 łyżki cukru z wanilią żółtko łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 100 g miękkiego masła Szklankę mleka zagotować z cukrem z wanilią

Słodkie inspiracje
Błyskawiczne ciasto z agrestem, puszyste i pyszne 179

całej porcji trochę dłużej. Ja zrobiłam z połowy porcji. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, na gładką masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Dokładnie wmieszać w ciasto. Blaszkę o wymiarach 23-30 wyłożyć papierem i wylać ciasto. Oderwać końcówki od agrestu i ponakłuwać. Rozłożyć agrest na cieście

Kuchnia Pokoleń
Domowe Pączki z Budyniem 237

łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości(...)mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrem . N astępnie do gotującego mleka wlewamy z rozpuszczony prosz ek i e nergicznie mieszamy do zgęstnienia masy i otrzymania gładkiej konsystencji. Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki

Słodka Strona
CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 150

pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców 3 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA: 2 op. budyniu waniliowego 3 szkl. mleka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy(...)pieczenia. Dziurkujemy spód. 3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniami i cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować. Jak zacznie kipieć dodajemy mleko z budyniem i mieszamy na gładką masę tak aby nie powstały grudki. Zagotować i zestawić z ognia. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na spód ciasta wylewamy budyń na na to układamy

Kuchnia w oparach
ciasto Delicjusz, z orzechami 378

mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao  (1,5 łyżki kakao) PONCZ -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1 łyżka cukru -3/4 szkl wody  MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru ,  (2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru) -pół kostki margaryny 125g , (2 łyżki margaryny) -6 łyżek cukru, (4 łyżki cukru(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej.  Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Ponczujemy pierwszy blat. Następnie smarujemy go cienką warstwą powideł. MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy mleko, z czego 0,5 szklanki zostawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto balowe z karmelem 474

mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową.  Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%,  2 łyżki cukru pudru,  2 śmietan-fiksy,  50 g gorzkiej czekolady,   200g herbatników,  100g krakersów(...)godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy.  Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki.  Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy.  Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości